Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. júna 2016, 19:31
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Svet Marvelu: Aké dôsledky malo Civil War na MCU a čo bude s postavami ďalej?

FILMY A SERIÁLY MARVEL FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Nové Čriepky z Mavelu sú tu. Pohodlne sa usaďte, čaká vás dlhšie čítanie.

Tak som sa k tomu konečne dokopal. Nehnevajte sa, ale písať o filmoch z Marvelu, rôznych teóriách, špekuláciách a ešte k tomu aj o dôsledkoch jednotlivých filmov si pýta stále viac času a energie. Jednak sa k tomu pripája stále vačšie množstvo príbehov z MCU, jednak sa začína hýbať DC a jednak začína narastať Svet X-Men. Ešteže Sony dalo Spideyho Marvelu. Pomaly to aj nás v redakcii prestáva baviť, no udalosť, akou bola Civil War, si rozhodne článok zaslúži, a preto sa pohodlne usaďte, zapnite si váš obľúbený soundtrack a poďte s nami diskutovať. Samozrejme, v riadkoch nižšie sa nachádzajú spoilery. 

Na začiatok k téme dôsledkov Civil War a rozdielom medzi snímkou a komiksovým spracovaním. Narozdiel od komiksov, film ponúkol len menšiu škálu hrdinov a hlavným bodom o dohliadaní nad superhrdinami nebolo odhalenie ich identity. V MCU prakticky nikto svoju superhrdinskú identitu neskrýva. Po tom, čo Black Widow zverejnila spisy Hydry a SHIELD-u , je to už vlastne aj zbytočné. Druhým bodom bolo oveľa menšie množstvo postáv. Dôvod je jednoduchý. Komiks bol na pekných pár stoviek strán, a to hovoríme len o hlavnej línii. Civil War sa ťahalo aj naprieč sólo vydaniami jednotlivých postáv, zatiaľ čo Russovci mali dve a pol hodiny, obmedzený počet hrdinov a hlavne museli natočiť film, ktorý by mal hlavu a pätu a ktorý by neprepálil chémiu medzi postavami, ich motivácie a celkový dojem podobne ako Age of Ultron.

Svet Marvelu: Aké dôsledky malo Civil War na MCU a čo bude s postavami ďalej?
Zdroj: Marvel Studios/Disney

Russovci to zvládli na výbornú a hoci taký Ant-Man bol zbytočným (nebyť nového triku, uznal by to asi každý z vás), celkovo sa dá hovoriť o skvelej práci s postavami. Celý konflikt bol o Buckym a Avengers tíme ako takom, nie o superhrdinoch všeobecne, takže nebolo treba, aby zasahovali všetci vylepšení jedinci po svete. Tretím veľkým rozdielom je účasť záporáka v podobe Barona Zema. Vlastne ide iba o Zema, keďže nevieme, či je to práve ona postava. Skutočným Baronom Zemom môže byť pokojne aj otec záporáka z Civil War, o ktorom padne aj zmienka. V komikse šlo jednoducho o spor medzi dvoma stranami bez záporáka. Zatiaľ čo dohodu medzi Avengers a vládou (v komikse SHIELD-om) zapríčinil vo farebnom zošítku výbuch jedného z antagonistov, ktorý spoločne so sebou zobral aj 600 civilistov počas akcie neskúsených hrdinov, vo filme sa krajiny sveta spojili, aby držali nad Avengers kontrolu kvôli stále pribúdajúcim incidentom a mŕtvolám počas ich vyčínania či obrany Zeme. A tu by som sa chcel aj zastaviť. 

Je zvláštne, že nikto z Avengers sa počas prednášky Thadeusa Rossa nepostavil a nevysmial sa celej OSN. Jediný konflikt, za ktorý nesú Avengers zodpovednosť, je Sokovia a vyčínanie Ultrona. Zachránili New York od kompletného zničenia a ktovie, aká veľká bola nakoniec armáda Chitaurov. Tí by pokojne mohli na Zemi rozpútať veľké peklo. Ubránili planétu voči ďalším mimozemšťanom, zabránili teroristom a oddanému služobníkovi Hydry, aby vypustil biologickú zbraň, zachránili tisíce ľudí vo Washingtone, ktorí by umreli pre nič za nič a zastavili politický prevrat nielen v štáte. Urobili jednu veľkú chybu, no ťažko povedať, kde by bola planéta bez nich. Hádzať všetko na ich plecia je nielenže absurdné a nelogické, je to až patetické. Nehovoriac o tom, že to bol práve Ross, kto mohol za bordel v Harleme, kedy situáciu zachraňoval proti Abominationovi (tiež vás mrzí, že na neho a Leadera Marvel zabudol?) práve Hulk. V tomto bode by scenár pred skutočným kritikom riešiacim detaily asi fakt neobstál. Keď už spomíname toho Winter Soldiera, celkom by ma zaujímalo, ako HYDRA vedela o Stephenovi Strangeovi. Pochybujeme, že sa jeho sólovka v novembri bude odohrávať pred či počas deja druhého Captaina Americy, keďže udalosti vo filme sa v MCU odohorali pred niekoľkými rokmi (rovnako ako Age of Ultron). V tej dobe bol predsa obyčajný chirurg. No nič, v Marvel filmoch je množstvo scenáristických dier a nejasností. Nemyslite si, že ich prehliadame. 

Svet Marvelu: Aké dôsledky malo Civil War na MCU a čo bude s postavami ďalej?
Zdroj: Marvel Studios/Disney

Späť však k téme. Civil War malo na svet MCU veľké následky, hoci to tak možno hneď nevnímate. Najväčším problémom bude zrejme dať Avengers dokopy. Momentálne sú v hre dva tímy. Starkov tím pozostávajúci z Visiona, Iron Mana samotného či Black Widow so Spider-Manom. Možno sa k nim ešte niekto pridá, ale toto je zatiaľ všetko. Je jasné, že Rhodey aka Iron Machine sa uzdraví, no to asi chvíľu potrvá. Thor s Hulkom budú asi bojovať na Sakaare, Guardians sú stále ďaleko od Zeme a Black Panther je asi na strane Capa, aj keď kto vie, možno ostane aj naďalej neutrálny. Oveľa zaujímavejšie je na tom ale Captain America, ktorý sa zrejme zapríčinil o vznik Secret Avengers.

Nejdú proti vláde, no ani jej nenaslúchajú. S Capom to bude ťahať jeho verný parťák Sam Wilson aka Falcon, Scarlet Witch, Winter Soldier, Hawkeye a Ant-Man. Hawkeye chcel viac času tráviť s rodinou a luk mal odložiť na klinec. Nestalo sa tak a stal sa z neho hľadaný "kriminálnik". Doma asi nebudú nadšení. Rovnako tak je to so Scottom Langom aka Ant-Manom. Jeho meno bolo očistené a doma ho čakala milujúca dcérka s Wasp, teda Hope van Dyne. Len tak sa ale po verejnosti ukazovať zase raz nemôže. Znova po ňom ide celá krajina a zdá sa, že tomu tak ostane až do Avengers: Infinity War Part 1. Tieto dva tímy Avengerov budú konať nezávisle na sebe a je možné, že sa udobria buď počas prvého dielu Infinity War alebo v Ant-Man and the Wasp. Sequel obľúbeného Ant-Mana totiž dorazí len pár mesiacov po Infinity War.

Svet Marvelu: Aké dôsledky malo Civil War na MCU a čo bude s postavami ďalej?
Zdroj: Marvel Studios/Disney

Ešte zaujímavejšie na tom však je Winter Soldier aka Bucky. Momentálne leží v kryokomore vo Wakande chránený technológiou najvyspelejšej krajiny sveta. Jedno je však isté, nie je vo Wakande len preto, aby tam oddychoval. Sebastian Stan má zmluvu na 9 filmov, pričom mu ich zostáva ešte 7. Marvel sa jednoducho poistil. Je vysoko pravdepodobné, že ho uvidíme po boku Black Panthera v jeho sólovke. Jednak by to pomohlo tržbám a pravdepodobne aj samotnému filmu. Marvel sa asi viac začne spoliehať na tímovky s pár sólovkami. Zatiaľ čo Strange bude veľkým filmovým zážitkom a ponúka skvelé herecké obsadenie, Black Panthera si diváci zamilovali a spoločne s Buckym by mali pritiahnuť do kín viac divákov. Je celkom možné, že v Pantherovej sólovke nakoniec uvidíme oveľa viac hrdinov, na to si však ešte budeme musieť počkať. Momentálne sa ráta s tým, že Bucky pomôže T'Challovi s nepriateľom ohrozujúcim jeho krajinu. Ráta sa s tým, že sa vráti Ulysses Klaw (Andy Serkis v Age of Ultron, priekupník so zbraňami) a pravdepodobne Wakanďanom slušne podkúri. Marvel chce časť filmu natočiť v samotnej Afrike, takže aspoň niečo z toho nebude CGI. Okrem toho môžeme rátať s tým, že Panther vyrobí Buckymu novú ruku. Ak ste Civil War sledovali pozorne, neušiel vám detail súboja práve týchto dvoch hrdinov, kedy na seba Buckyho ruka a T'Challov prsteň vzájomne reagovali. Zatiaľ čo v komiksoch je pôvod jeho ruky menej jasný, respektíve nie je úplne isté, z čoho je vyrobená, určite to nie je Vibranium. Zdá sa však, že vo filme tomu bude inak. Tonyho Arc Reactor je rozhodne silný, ale či by to dokázalo odtrhnúť ruku z Vibrania ,známe nie je. Možno len dobre trafil. Viac o Black Pantherovi a jeho sólovke tu a tu. 

Svet Marvelu: Aké dôsledky malo Civil War na MCU a čo bude s postavami ďalej?
Zdroj: Marvel Studios/Disney

Takže, Avengers sa rozdelia na dva tímy. Tony bude asi odpočívať, respektíve bude pomáhať Spideymu a naďalej sa bude snažiť pomáhať svetu, zatiaľ čo Cap a jeho Secret Avengers budú bojovať proti zlým chlapcom, respektíve sa roztrúsia po svete. Nikto nevie, čo nás čaká a len málo predpovedí v rámci MCU vyjde. Ten svet je až príliš veľký na to, aby sme všetko uhádli, nehovoriac o tom, že producenti, scenáristi a režiséri si upravujú komiksové udalosti pre filmy tak, ako sa im to hodí. Na druhej stráne, kontrolovať takýto filmový vesmír nie je sranda a Marvel si na to skutočne môže vystaviť patent. Kevin Feige a jeho najbižší pracovníci sú skutočne skvelí producenti. Myslieť na pár rokov dopredu, rátať s istými postavami a vytvárať viacero možných scenárov pre budúcnosť príbehov je určite nesmierne náročné. Uvidíme, ako sa to bude dariť DC, X-Menom a ďalším multiversom, ktoré sú momentálne v pláne. 

Na chvíľu by som sa rád venoval aj anatagonistovi snímky. Zemo je pre mňa najlepším záporákom z doterajších MCU filmov. Nie je to superhrdina, nie je nijako vylepšený. Ide o obyčajného, hoci šikovného, inteligentného a talentovaného človeka. Zemo dešifroval potrebné dokumenty, ktoré vypustila do sveta Black Widow a dozvedel sa o mnohých zaujímavých tajomstvách. Niečo z toho v budúcnosti možno ešte využije. Som rád, že sa ukáže aj v ďalších počinoch a Russovci si ho nezabili jedným filmom, ako drvivú väčšinu záporákov od Marvelu. Nedá sa ani povedať, že by bol záporákom od kosti. Nechcel dokonca ani zabiť Vasilyho Karpova (chlapík z HYDRA, ktorý mal u seba zápisník o Winter Soldierovi, v komiksoch mimochodom zohral oveľa väčšiu rolu). Hľadal menej smrteľnejšie cesty, ako sa dostať k informáciám, ktoré potreboval. Bolo mu aj ľúto, že zabil kráľa Wakandy, aj keď ktovie, jeho posledná veta znela dosť zlovestne. Zemov charakter rozhodne stojí za ďalšie preskúmanie. Konečne sa totiž niekomu podarilo zničiť Avengers, a to ani nepotreboval superschopnosti. 

Svet Marvelu: Aké dôsledky malo Civil War na MCU a čo bude s postavami ďalej?
Zdroj: Marvel Studios/Disney

Superschopnosti by sa ale šikli Iron Manovi. Bez svojích oblekov toho veľa nezmôže, rovnako ako bez svojích priateľov. Zdá sa, že je úplne zlomený. Jeho problémy s nadväzovaním priateľstiev a sebaochrany vo forme sarkazmu a prehnanej snahe o kontrolu všetkého vyústili v to, že sa jeho Avengers rozpadli, opustila ho Pepper a vyzerá to tak, že ani Nick Fury nie je na blízku. Toho z Civil War scenáristi vynechali z rozumného dôvodu. V ich očiach bol pre Avengers duchovným otcom, ktorý ich vždy viedol za ručičku. Chceli divákom ukázať, ako to vyzerá, keď ich za tie ruky prestane držať a nechá ich hrať sa samých. Veľmi dobre to teda nedopadlo, že? Nechceli, aby si filmový Fury vyberal strany či harmonizoval tím. Nesmieme zabúdať, že nejde o komiksy, ale filmový svet. Čo sa raz stane, neodstane sa a charaktery postáv sa postupne budujú. Vesmír sa nereštartuje každých 10 rokov, pokojne sa táto prvá verzia môže tiahnuť aj ďaších 15-20 rokov. Scenáristi musia byť preto opatrní. 

Pozreli sme sa teda na základný konflikt, udalosti a dôsledky, ktoré budú mať dopad na ďalšie filmy a taktiež na budúcnosť niektorých postáv. Mimochodom, ja osobne som Team Iron Man. Cap jednal príliš emotívne, čo sa mu ale veľmi nedá vyčítať. Keďže Peggy umrela, Bucky je jeho jediným pojítkom s minulým životom a nehodlá oň prísť. Aj preto jednal iracionálne. Na druhej strane, Sokovia Accords by veľmi nefungovali. Ak sa nad tým zamyslíte, Avengers by šli pomáhať ľuďom, aj keby to OSN nepovolilo alebo nepovažovalo za nutné. V konečnom dôsledku by to potom malo asi rovnaký efekt, ako nepodpísanie dohody. Na dnes je to od nás ale všetko. Ak máte nejaké dotazy, neváhajte sa opýtať v komentároch. Pre viac zo Sveta Marvelu klikajte sem.

Bonus: Nejaké tie easter eggy. Odporúčame pozrieť aj množstvo ďalších videí, ktoré ukazujú spojitosti s komiksom, zaujímavosti o Rafte a tak ďalej a tak ďalej. 


PS: Neangažovanie Daredevila bolo skutočne správnym riešením. Nedokážeme si predstaviť, ako by do deja zapasoval.

Domov
Zdieľať
Diskusia