Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
30. marca 2016, 19:16
Čas čítania 0:00
Phari

Dotyk, ktorý dokáže zabiť. Tajomná bojová technika dodnes fascinuje ľudí

ZAUJÍMAVOSTI BOJOVÉ ŠPORTY
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Zabiť človeka vďaka jedinému úderu? Je to vôbec možné alebo ide len o nepodložené historky?

"Udriem ťa tak, že do pár týždňov zomrieš," podobná veta sa objavuje v množstve filmov. Je však možné zabiť človeka jedným, na prvý pohľad neškodným úderom? Alebo ide len o výmysel ľudí s veľkou fantáziou? Nič nepolarizuje svet bojových umení tak ako Dim Mak - dotyk smrti, technika opradená stovkami historiek.

Vznik Dim Maku sa datuje do 14. storočia. Pripisuje sa slávnemu taostickému mníchovi menom Chang San-Feng. Jeho meno sa okrem iného spomína aj pri počiatkoch východného umenia Tai Chi. Osoba Chang San-Fenga je dodnes spojená s množstvom neuveriteľných príbehov. Traduje sa, že dosiahol duchovný status, ktorý mu dopomohol k tomu, aby sa dožil 200 rokov. Neuveriteľne pôsobí aj historka, že dokázal precestovať stovky kilometrov denne, v dobe, keď ľudia používali na prepravu po súši výhradne konské povozy. Vo východnej kultúre má táto postava status legendy a človeka, ktorý dosiahol vyššie duchovné poznanie.

Dotyk, ktorý dokáže zabiť. Tajomná bojová technika dodnes fascinuje ľudí

Spolu so svojimi učencami sa okrem iného zaoberal skúmaním podstaty ľudského tela. Vďaka výskumu prišiel k poznaniu, že stimulovaním istých bodov je možné meniť tepovú frekvenciu, svalové kontrakcie či krvný tlak. Týmto spôsobom bolo možné liečiť niektoré choroby. Koncept Yin Yang sa však potvrdil aj v tejto situácii. Netrvalo dlho a Chang San-Feng, ktorému boli blízke shaolinské bojové umenia, začal skúmať, ako by sa tieto body dali využiť v boji proti nepriateľovi. Traduje sa, že po rokoch skúmania získal presné poznatky o tom, akou silou, kam a v akom uhle udrieť tak, aby súpera lokálne paralyzoval, respektíve priviedol k smrti.

Veľké tajomstvo Dim Mak bolo prísne strážené, aby sa nedostalo k nepovolaným ľudom, ktorí ho mohli nečestnými praktikami zneužiť pre vlastný prospech. Poznanie, ktoré dosiahol, neskôr údajne zveril svojmu študentovi menom Wang Zongyue. Ten pokračoval v práci svojho cteného majstra a s technikou oboznámil svojich najlepších študentov. Tí tajomstvo strážili, pokračovali v zdokonaľovaní smrtiaceho systému a predávali ho ďalším generáciám učencov.

Existenciu možnosti, že jedným presným úderom je možné zabiť človeka, podporujú aj niektoré poznatky modernej medicíny. Latinský termín commotio cordis označuje srdcové komplikácie, ktoré môžu nastať po jedinom údere do hrude. Pri takomto incidente neprichádza k poškodeniu srdca, no preruší sa elektrická stimulácia, ktorá reguluje srdečný tep a prakticky okamžite prichádza k zástave srdca. Možno vám napadne, že udrieť človeka do hrude dokáže hocikto a nemusí pri tom ovládať kung fu ani karate. Opak je však pravdou. Rana s presnou razanciou musí byť vyslaná v jedinečnom uhle počas 10 až 30 milisekundového okna medzi úderom srdca. Je ťažké s určitosťou pomenovať všetky "dotyky smrti" a ich presný výklad. Niekto spomína jeden úder, ďalší sú zas presvedčení, že efektívny útok pozostáva vždy z kombinácie viacerých rán. Hovorí sa, že tí najvyšší majstri ovládajú údery, ktorých následky sa môžu prejaviť v rozličných časových intervaloch. Jeden atak ochromí telo okamžite, iný o niekoľko týždňov. V niektorých prípadoch sa ťažkosti vedúce k smrti môžu údajne prejaviť v horizonte niekoľkých rokov. Komplikácie sa väčšinou prejavujú ako klasické zdravotné problémy, je prakticky nemožné vypátrať človeka, ktorý smrť zapríčinil.

Verejnosť západného sveta sa po prvýkrát dozvedá o Dim Mak v 60. rokoch 20. storočia vďaka Johnovi Keehanovi a.k.a. Count Dante, ktorý sa netajil tým, že mu bolo zverené celé tajomstvo a dokonale ho ovládal. Bojové umenia spopularizoval z veľkej časti vďaka komiksom, v ktorých sa sám objavoval a označoval sa ako "najvražednejší muž, aký kedy žil." Okrem iného vlastnil čierny pás v karate.

Dotyk, ktorý dokáže zabiť. Tajomná bojová technika dodnes fascinuje ľudí

V jednom komikse vyhlásil, že majster Dim Mak dokáže s ľahkosťou zabiť judo, karate, kung fu či aikido expertov len použitím tlakového úderu prstov. Hovorí sa, že medzi starými majstrami bojových umení vládlo veľké znepokojenie a hnev kvôli prezrádzaniu ich tajomstiev. Count Dante umrel už ako 36-ročný v spánku kvôli vnútornému krvácaniu.

Dotyk smrti sa však najčastejšie spája s menom Bruce Lee. Legendárny majster bojových umení, herec a filozof mal najväčší podiel na spopularizovaní Wing-čeun a prakticky celej východnej kultúry boja v 20. storočí. Vo veku 32 rokov bol na vrchole svojej kariéry a tešil sa skvelej fyzickej kondícii. Točil filmy, seriály, robil prednášky a dokonca založil školu vlastného bojového umenia zvaného Jeet Kune Do. Skombinoval v ňom tie najefektívnejšie prvky z najslávnejších východných umení.

Večer 20. júla 1973 si šiel kvôli bolesti hlavy ľahnúť, no už sa nikdy neprebral. Ako príčina smrti bol určený mozgový edém. Mal vzniknúť ako alergická reakcia na Equagesic, liek proti bolesti obsahujúci uvoľňovač svalstva a aspirín, ktorý si v ten deň zobral. 

Dotyk, ktorý dokáže zabiť. Tajomná bojová technika dodnes fascinuje ľudí

Mnoho ľudí ešte aj dnes verí, že Bruce Lee bol zabitý dotykom smrti, pretože šíril východné tajomstvá medzi ľuďmi zo západu, ku ktorým sa tieto poznatky nikdy nemali dostať. Opodstatnenosť týchto teórií neskôr posilnil aj jeho osobný lekár Don Langford, ktorý spochybnil Equagesic ako hlavnú príčinu smrti. Iní sú presvedčení, že na jeho smrti mala podiel čínska Triáda, ovládajúca biznis v Hongkongu, ktorej sa Bruce Lee odmietol podriadiť. Dim Mak - dotyk smrti je stále  najzáhadnejšou časťou bojových umení, ktorá neustále fascinuje tisícky ľudí po celom svete.

Samozrejme, neodporúčame tieto praktiky skúšať na (ne)priateľoch. Radšej ich ohúrte nejakou zaujímavosťou, ktorú ste sa v článku dozvedeli.

Domov
Zdieľať
Diskusia