Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. marca 2016, 14:25
Čas čítania 0:00
Miroslav K.

Scarecrow z Nolanovho Batmana a pán Grey stvárnia československých hrdinov vo vojnovej dráme o atentáte na Heydricha

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Už čoskoro budeme mať možnosť zájsť na hollywodsku filmovú verziu atentátu na Reinharda Heydricha.

Pokiaľ ste fanúšikom Filmkultu už nejaký ten čas, určite si spomeniete na náš rok trvajúci seriál o amerických filmoch nakrúcaných v Česku a na Slovensku. Pokiaľ ste čítali aspoň jednu časť, tak si isto spomeniete na pomerne smutný fakt, že Česko bolo vyhľadávané hollywoodskymi tvorcami niekoľkonásobne viac ako naša krajina. Kto čítal všetkých 10 častí ale taktiež isto postrehol, že Praha stvárnila Prahu len v minime zahraničných filmov. Nemala problém zastúpiť Viedeň, Budapešť či dokonca Moskvu, no „stovežatou“ bola naozaj len málokedy. Teraz sa ale všetko mení, pretože finišujú práce na historickej dráme z obdobia 2. svetovej vojny, ktorá sa do kín po celom svete dostane pod názvom Anthropoid.

Pod rovnomenným názvom sa skrýva tajná vojenská misia, ktorej hlavným cieľom bolo spáchanie atentátu na Reinharda Heydricha známeho ako „kata českého národa“. Jednou z jeho úloh bolo aj konečné riešenie židovskej otázky na území Protektorátu Čechy a Morava. Na čele tejto neľahkej misie stáli dvaja vojaci a priatelia, Slovák Jozef Gabčík a Čech Ján Kubiš. Trénovaní boli na území Veľkej Británie a po zoskoku v decembri 1941 kúsok od Prahy mali päť mesiacov na to, aby celý plán zorganizovali a doviedli do úspešného konca. Keďže sa celej tejto významnej udalosti venoval pred necelým mesiacom aj kolega, odporúčame vám tento článok, kde sa okrem životnej cesty muža, po ktorom je napríklad pomenované aj Gabčíkovo, dozvieš aj záver celej misie. Tá by v tomto článku mohla byť chápaná ako filmový spoiler a veľmi neradi by sme vám pokazili zážitok z filmu ešte predtým, než ho uvidíte.

Scarecrow z Nolanovho Batmana a pán Grey stvárnia československých hrdinov vo vojnovej dráme o atentáte na Heydricha

Dôležité je teda povedať, že film vychádza z reálnych udalostí a hlavné postavy Gabčíka a Kubiša stvárnia hollywoodski herci Jamie Dornan a Cillian Murphy. Prvého menovaného pozná svet momentálne hlavne za stvárnenie pána Greya v romantickom (?) Fifty Shades of Grey a na Cilliana si spomeniete hlavne vďaka postave Scarecrowa z Nolanovej trilógie o Temnom rytierovi či snímke Počiatok. Aj keď Dornana má teraz mnoho filmových fanúšikov v zuboch, musíme uznať, že o svojom hereckom talente presvedčil už v roku 2013 seriálom The Fall. Na režisérsku stoličku zasadol Sean Ellis, známy kvalitnými snímkami Cashback alebo Metro Manila spred 3 rokov. 46-ročný režisér má na svojom konte aj množstvo cien, pričom pri Anthropoide sa rovnako postaral aj o scenár.

Scarecrow z Nolanovho Batmana a pán Grey stvárnia československých hrdinov vo vojnovej dráme o atentáte na Heydricha

„Prvýkrát som sa o misii Anthropoid dozvedel v dokumente v roku 2001. Prekvapilo ma, že svet nevie o tomto hrdinskom čine (kto sa zaujíma o české filmy a nie sú mu cudzie Lidice, tak predsa len vie). 15 rokov som hľadal informácie a vzišla z toho prvá verzia scenára, ktorý činil niečo cez 680 strán. Chcel som vedieť, aké je to byť nimi, aké je to stáť so samopalom v ruke pred autom s Heydrichom. Čím viac som nad tým premýšľal, tým väčšmi som bol snímkou posadnutý.“ prezradil v jednom rozhovore Ellis.

Aby toho nebolo málo, v barrandovských ateliéroch vznikla kópia chrámu Cyrila a Metoda v merítku 1:1 a spotrebovalo sa na ňu 910 vriec betónu, 300 vriec omietky a 3300 metrov štvorcových doskového materiálu. Nevieme síce ako vy, no my zatiaľ máme z tohto projektu veľmi dobré pocity. Okrem dvojice hlavných predstaviteľov uvidíme vo filme aj Toby Jones (Infamous a Tinker Tailor Soldier Spy), Harry Lloyd (The Theory of Everything, Game of Thrones), Bill Milner (X-Men: First Class, Son of Rambow) a taktiež aj českých hercov, ako napríklad Annu Geislerovú, Josefa Abrháma, Josefa Laufera či Vítězslava Jandáka. Úlohu nemeckého hodnostára si zopakuje Nemec Detlef Bothe, ktorý Heydricha stvárnil už v Lidiciach. Dátum premiéry ešte nie je známy, no je isté, že sa ho dozvieme už vo veľmi blízkej dobe, pričom by neprekvapilo, keby táto informácia prišla zároveň s trailerom. Čo si o snímke myslíte vy?

Scarecrow z Nolanovho Batmana a pán Grey stvárnia československých hrdinov vo vojnovej dráme o atentáte na Heydricha

Nezameniteľná podoba Botheho a Heydricha

Domov
Zdieľať
Diskusia