Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. marca 2016, 12:22
Čas čítania 0:00
Jakub Hvozdovič

Herci a herečky, ktorí sa dostali z ulice až na vrchol #2

FILMY A SERIÁLY HALLE BERRY SYLVESTER STALLONE
Uložiť Uložené

Tušili ste, že aj váš obľúbený herec to nemal v živote až také ľahké?

Iba nedávno sa uskutočnil 88. ročník najprestížnejších ocenení filmového sveta a popri všetkých článkoch, fotkách a videách sme už začali vnímať niektorých zúčastnených takmer ako polobohov, ktorých život si ani nevieme predstaviť. Pravdou však je, že zopár ľudí sediacich v nádhernej sále divadla Dolby v Hollywoode (a samozrejme mnoho ďalších z brandže) si počas svojej cesty na vrchol museli preskákať viac ako ktokoľvek z nás. Dopredu ich hnala iba vášeň či láska k herectvu a v niektorých prípadoch neváhali obetovať aj to posledné. Niekedy bola pre nich strecha nad hlavou luxus, no dnes sú hodní desiatok miliónov dolárov. Na svoju minulosť však rozhodne nezabudli. 

Sylvester Stallone

Herci a herečky, ktorí sa dostali z ulice až na vrchol #2

Keď už spomíname tých Oscarov, je vhodné skonštatovať, že v istých prípadoch tento ročník poriadne rozdúchal plamienok vášní. Boli sme pobúrení vďaka rasovým kontroverziám, nadšení za Leovo víťazstvo, ale zopár z nás ostalo smutných po tom, čo sme nevideli zlatú sošku aj v rukách jedného z najznámejších a najvýraznejších tvárí niekdajšieho hollywoodskeho neba. Mark Rylance bol bez debaty úžasný, no excelentný výkon Sylvestera Stallonea v Creedovi stihol dostatočne spolarizovať filmovú verejnosť. Fanúšikovia sú so Stalloneho životom dozaista dostatočne oboznámení, no stále existuje množstvo tých, ktorí nevedia, že cieľavedomý pracant v istom momente svojho života musel natočiť šteklivý film či predať svojho najlepšieho priateľa.

Odporúčané
Sylvester Stallone: Začínal v porne, údajne zneužil 16-ročnú fanúšičku a počas nakrúcania Rockyho 4 takmer zomrel Sylvester Stallone: Začínal v porne, údajne zneužil 16-ročnú fanúšičku a počas nakrúcania Rockyho 4 takmer zomrel 29. marca 2023, 16:30

Rovnako, ako v prípade Martina Sheena predstaveného v prvej časti, aj Sylvestrova strastiplná púť začala už pri komplikovanom pôrode. Doktori mu totiž pri rýchlom zásahu pinzetami pricvikli nerv, vďaka čomu jeho tvár v určitých miestach ochrnula. Toto nešťastie mu spôsobovalo obrovskú traumu počas dospievania, avšak vyústilo do dnes už legendárneho výrazu tváre so spadnutou perou či do typickej mrmlavej reči. Vyrastal v nehostinnej New Yorskej štvrti zvanej Hell's Kitchen a mnohokrát si ho rodičia prenechávali na opateru kvôli nefungujúcemu manželstvu. S pubertou prichádzali nepríjemnosti vo forme zlých známok či potýčok so spolužiakmi. V 15 rokoch sa presťahoval ku svojej matke do Philadelphie a vtedy ešte nevyspelému Slymu už svitalo na lepšie časy. Dokonca získal štipendium na štúdium vo Švajčiarsku a mohol si tak vychutnať život za hranicami, kde sa zoznámil s herectvom ako takým pri školskej adaptácii psychologickej drámy The Death of a Salesman od Arthura Millera. Udalosť ho inšpirovala natoľko, že po návrate do štátov študoval herectvo na University of Miami, no ako sám priznal, škola asi nie je nič preňho. V roku 1969 sa teda presťahoval do New Yorku.

Herci a herečky, ktorí sa dostali z ulice až na vrchol #2

Tu započal jeden z najinšpiratívnejších skutočných príbehov, aké by kedy mohol život vymyslieť. Stallone si rozosielal množstvo prihlášok na konkurzy a bez stálej práce sa čoskoro dostal na mizinu. Po tom, čo bol vysťahovaný z bytu, sa uchýlil ku kontroverznému kroku. Prijal rolu v softcore porno filme The Party at Kitty and Stud's (ktorý bol až roky po Stalloneho úspechu premenovaný na Italian Stallion). V peňaženke mal asi 200 dolárov a na konte množstvo odmietnutí. Dokonca bol donútený predať za pár drobných svojho milovaného psa Butkusa (bullmastiffa, ktorý sa neskôr objavil aj v Rockym). Nezastavujúc, začal písať vlastné scenáre. Prvýkrát sa mu výrazne podarilo presadiť v roku 1974 vo filme Lords of Flatbush, no aj napriek hlavnej postave to stále nebol moment, kedy mal zažiariť. Čudujete sa teda, ako sa dostal k Rockymu? Ďalším zaprením. 24. marca 1975 videl v televízii boxerský zápas medzi Muhamadom Alim a Chuckom Wepnerom. Aj keď bol Chuck jednoznačne slabším súperom, kolo čo kolo sa dokázal vzchopiť a Alimu vzdorovať. To Stalloneho oslovilo natoľko, že sadol za stroj a v priebehu takmer desiatich mesiacov napísal scenár, ktorý sa snažil predať veľkým štúdiám.

Odporúčané
RECENZIA: Bruised RECENZIA: Bruised 29. novembra 2021, 17:30

Producentov scenár zaujal, a tak po ňom skočili, samozrejme, až po tom, ako ho Sly niekoľkokrát upravoval. Problémom bolo, že si v hlavnej úlohe nepredstavovali jeho, chceli iba jeho scenár. Ten takúto ponuku odmietol a povedal, že scenár predá jedine pod podmienkou, že postavu Rockyho zosobní on. Na stôl sa teda dostala ponuka v hodnote 300 000 dolárov, čo je podľa infláciev dnešných podmienkach niečo okolo 1 milióna dolárov. Tušíte správne. Cieľavedomý „bitkár", majúc v tom momente „asi 106 dolárov v penaženke" odmietol ponúknuté peniaze a presadil si svoj vlastný cieľ. O rok na to sedel pri Oscaroch v hľadisku s nomináciou za najlepší mužský výkon, najlepší scenár, s dvoma producentmi si prebral zlatú sošku za najlepší film a dokonca si na pódiu aj zašantil so samotným Alim. Dnes je jeho net worth na hodnote 400 miliónov dolárov.

Demi Moore 

Herci a herečky, ktorí sa dostali z ulice až na vrchol #2

Aj keď by sa o kvalitách Demi ako prvotriednej herečky dalo seriózne pochybovať, nemôžeme jej odobrať status filmovej hviezdy, ktorej meno pozná naozaj každý. Málokto však vie, že život jej hádzal polená pod nohy už od útleho detstva. Nielen, že sa Demi narodila do obrovskej chudoby a podľa vlastných slov bola "trailer park kid" (dieťa z obytných prívesov), ale vyrastala aj bez otca a jediným chlapským vzorom bol mamin priateľ. Ten aj napriek tomu, že malú tmavovlásku vychovával ako svoju, často utápal svojich démonov v alkohole a fyzické násilie nebolo ničím výnimočné. Ničím výnimočným nebolo ani konštantné sťahovanie a k štrnástemu roku života sa s rodinou presťahovala viac ako 30-krát. To malo, samozrejme, na svedomí problémy v škole a tínedžerka tak nechala štúdium v šestnástich rokoch a odsťahovala sa od rodiny do New Yorku. Tam spoznala svojho o 12 rokov staršieho manžela, a tým sa začala ďalšia turbulentná fáza jej života a aj keď musela rýchlo dospieť, manželstvo dlho neprežilo. Postupom času si získavala mnoho malých rol (napr. seriál General Hospital) a najviac jej pomohla konkrétne tá z filmu St. Elmo's Fire od Joela Schumachera, ktorý jej osobne pomohol bojovať s drogovou závislosťou.

Odporúčané
Posledná Rambova krv je sklamaním, ale aj tak prináša slušnú brutálnu zábavu (Recenzia) Posledná Rambova krv je sklamaním, ale aj tak prináša slušnú brutálnu zábavu (Recenzia) 20. septembra 2019, 22:18

Pomaly sa na ňu začalo usmievať šťastie. Zasnúbila sa s hviezdnym Bruceom Willisom, prerazila v Duchovi s Patrickom Swayzem a narodili sa jej tri krásne dievčatká, no celé to netrvalo ani 10 rokov. Pár dní po tom, čo oznámila, že sa s Bruceom kvôli vzájomným nezhodám rozvádzajú, jej mama podľahla zákernej chorobe a Demi sa emočne zničená ocitla na dne. Jej kariéra začala narážať na jeden neviditeľný kameň za druhým a dostali sme tak filmy ako Striptíz, G.I. Jane či Passion of Mind. Nádherná bruneta cítila, že potrebuje oporu a tú našla v Ashtonovi Kutcherovi, ktorý bol o 15 rokov mladší. Rovnako, ako prvé manželstvo, ani toto nevydržalo príliš dlho a jeho rozpad priviedol Demi k predávkovaniu a odcudzeniu od svojich dcér. V posledných mesiacoch to však opäť prekonáva a vo svojom poslednom filme Forsaken podala podľa kritikov solídny výkon. My jej držíme prsty aj naďalej. Aj keď sa to nemusí tak zdať, Demiin net worth je v hodnote 150 miliónov dolárov.

Chris Pratt

Herci a herečky, ktorí sa dostali z ulice až na vrchol #2

Posúvame sa k jednej z najčerstvejších hollywoodskych hviezdičiek. Chris Pratt síce môže pôsobiť ako typický macho z obálky časopisu, ale jednoznačne oplýva zaujímavou charizmou. Myslíme, že nikto z vás nečakal, že aj tento sympaťák si vyskúšal spánok na verejných lavičkách či vyzliekanie za peniaze, avšak, je to pravda. Narodil sa síce do stredných pomerov, ale jeho prístup k vzdelaniu a povinnostiam nebol priveľmi svedomitý. Voľnomyšlienkársky Chris sa v sedemnástich vykašľal na výšku počas prvého semestra a zobral si prácu ako predavač lístkov či občasný striptér. To mu stačilo na to, aby si v devätnástich kúpil letenku na Hawaiský ostrov Maui, kde sa z neho prakticky stal bezdomovec spiaci na ulici či v starej dodávke. V rozhovore pre The Independent povedal, že: „Maui je úžasné miesto na život bezdomovca. Jediné, čo sme robili bolo fajčenie trávy, veľa chľastu a pár hodinová práca, ktorá nám ledva pokryla benzín a jedlo." Počas jednej jeho šichty si ho všimla herečka Rae Dawn Chong. Slovo dalo slovu a Chris bol čo nevidieť v lietadle nasmerovanom do LA. Tak sa dostal k svojej prvej role v horore Cursed Part 3 a zistil, že herectvo je to, čomu sa chce venovať.

Odporúčané
Sylvester Stallone sa cíti podvedený. Rockymu zasvätil celý život, no zo značky nevlastní ani 1% Sylvester Stallone sa cíti podvedený. Rockymu zasvätil celý život, no zo značky nevlastní ani 1% 24. júla 2019, 13:00

Od roku 2000 absolvoval obrovské množstvo konkurzov a do povedomia sa dostal najmä kvôli seriálovým rolám (Everwood, The O.C. a spopularizoval ho predovšetkým obľúbený Parks and Recreation), no do hľadáčika filmových režisérov sa ako kvalitný herec zapísal až v roku 2011 po snímke Moneyball s Bradom Pittom. Neskôr sa ukázal v akčnej dráme Zero Dark Thirty a aj keď najprv odmietol rolu v Guardians of Galaxy, po osobnom stretnutí s režisérom na ňu neskôr kývol. Naposledy sme ho videli minulý rok v Jurskom Svete a vieme, že s poslednými dvoma spomínanými ešte urobí zopár pokračovaní. Jeho aktuálny net worth je na hodnote 30 miliónov a sme pevne presvedčení, že ešte porastie, najmä vzhľadom na záujem Hollywoodu o jeho služby.

Halle Berry

Herci a herečky, ktorí sa dostali z ulice až na vrchol #2

Rovnako, ako o pár riadkov vyššie, aj teraz sa dostávame ku kráske, ktorá svojím exotickým zjavom a neutíchajúcim šarmom zamotala hlavu už nejednému mužovi (vôbec sa teda Jamesovi Bondovi nečudujeme). So spomínanou kolegyňou taktiež zdieľajú traumatický zážitok z detstva. Halle totiž vyrastala v rodine, kde bolo jej matke ubližované až brutálnymi spôsobmi. Jej otec sa od nich našťastie odsťahoval a podľa slov herečky o ňom nemá do dnešného dňa vôbec žiadne informácie. V školských laviciach sa jej darilo nadmieru dobre a školu skončila s vyznamenaním. Jej krása bola evidentná už v skorom adolescentnom veku a ona si toho bola vedomá. Zúčastnila sa mnohých súťaží krásy, no jej cieľom bola herecká kariéra. Ako 23-ročná sa teda presťahovala do New Yorku, no čoskoro sa v osamotenom živote dostala na mizinu a tri týždne prespávala v útulkoch pre bezdomovcov. Slovo zlyhanie však nefigurovalo v jej slovníku, a tak sa pravidelne zúčastňovala rôznych kástingov. Prvú výraznejšiu rolu získala v roku 1991 v kritikmi ospevovanom filme Spike Lee-ho s názvom Jungle Fever, kde si zahrala mladú drogovú závisláčku a režiséri v nej uvideli veľký potenciál.

Obsadzovala stále väčšie a väčšie pozície v povedomí bieleho Hollywoodu a to sa jej vyplatilo, keďže v roku 2002 si zahrala hlavnú postavu v biografickej dráme Introducing Dorothy Dandridge, za ktorú bola ocenená Zlatým glóbusom. Na prelome milénia sa jej síce prihodila škaredá nehoda, pri ktorej ušla z miesta činu, našťastie sa však nikomu nič vážne nestalo a po zaplatení kaucie a odpracovaní povinných prác aj naďalej pokračovala v hraní. V tom istom roku zažiarila v tíme X-Men ako mocná Storm a o dva roky na to vyhrala ako prvá afro-americká žena zlatú sošku Oscara za hlavnú úlohu, v romantickej dráme Monster's Ball. Nevyhla sa ani bondovkám, konkrétne Die Another Day, no po kontroverznom výkone ako Catwoman jej sláva začala upadať. Podarilo sa jej ju chvíľkovo prebudiť v roku 2012 pri Cloud Atlas, avšak, jej meno už dnes nedrží takú váhu, ako kedysi. Tak či onak, nikto jej nevezme nadobudnuté úspechy, a to odzrkadľuje aj jej hodnota 80 miliónov dolárov.

Mark Wahlberg 

Herci a herečky, ktorí sa dostali z ulice až na vrchol #2

Pri mene Mark Wahlberg sa viacerým vybaví úspešný prechod z tínedžerskej hviezdy a rapera (Marky Mark) na herca a producenta. Bohužiaľ, málokto vie, že Marky absolvoval skôr prechod z nepoučiteľného kriminálnika vyrastajúceho v drsnom prostredí na uznávaného a akceptovaného člena dnešnej filmovej scény. Veď melódiu z Good Vibrations si vedia zahmkať aj mladšie ročníky, no schválne, koľko z vás vie, že rodák z Bostonu je najmladší z deviatich detí a už v trinástich rokoch bol drogovo závislý na kokaíne? Stále pendlujúc medzi rozvedenými rodičmi sa z neho stal bitkár, násilník a poriadny troublemaker. V pätnástich rokoch čelil už dvom obvineniam z obťažovania afro-amerických spolužiakov a v šestnástich bol dokonca súdený za pokus o vraždu. K útokom sa priznal a súd ho odsúdil na dva roky väzenia, z ktorých si maloletý odsedel iba 45 dní. Po pobyte vo väzení prehlásil, že chce radikálne zmeniť svoje správanie. „Po tom, čo som sa vydal na dráhu zločinu, som stále mával v hlave tichý hlások, ktorý mi hovoril, že skončím vo väzení. Traja moji bratia sedeli, moja sestra dokonca toľko, že som to prestal rátať. Konečne som sa mohol pochváliť, že som tam aj ja. Pri ľudoch ku ktorým som vzhliadal. Keď som sa však nad tým zamyslel, zistil som, že toto nie je cesta, akou sa chcem uberať. Skončil som na najhrozivejšom mieste, aké si viete predstaviť a vedel som, že sa nikdy nechcem vrátiť späť."

Mark sa snažil svoje slovo dodržať, aj keď sa mu úplne nedarilo. Absolvoval zopár fotení pre Calvin Klein a začal sa fušovať do filmovej brandže, kde prekvapil už v roku 1994 vo filme Renaissance Man či o rok neskôr po boku mladého Leonarda DiCapria vo filme The Basketball Diaries. Pravý zlom prišiel o pár rokov, keď zahviezdil v dráme Paula Thomasa Andersona, Boogie Nights. Postupom rokov pravidelne striedal kritikmi oceňované úlohy s priemernými až podpriemernými výkonmi. Najpodstatnejšia prišla v roku 2006 a fanúšikovia už vedia, o čom hovoríme. Úlohou v Scorseseho krimi dráme The Departed si totiž vyslúžil nomináciu na Oscara. Podobná pocta sa dostavila aj za film The Fighter, kde sa mu vrámci producentského tímu pritrafila nominácia za najlepší film. Podobne ako Halle Berry, aj on si momentálne udržiava fanúšikovskú základňu typickými rolami. Veď veľké množstvo ľudí si ho vybavuje práve z komédie Ted. Dnes už sa do starých dní Mark vracia s dospelým nadhľadom a svoje chyby sa snaží revanšovať vlastnou charitou pre bostonskú mládež. Dôvody a rozpočet na to má. Jeho net worth totiž činí nádherných 225 miliónov dolárov.

Samozrejme tento článok nemá za cieľ glorifikovať hercov pochádzajúcich z ťažších pomerov a nejakým spôsobom ponižovať tých, ktorí mali život o niečo ľahší. Berte ho skôr ako informačný náhľad do života jednotlivých ľudí, ktorí dokázali, že sebazaprenie a tvrdá robota je viac ako polená pod nohami. Ak sa tu neocitol váš favorit, prečítajte si aj prvý diel, možno sa nachádza práve tam. Je niekto, o kom viete, že by sa hodil do tretieho pokračovania a chceli by ste ho tu vidieť? Vedeli ste niečo z ponúknutých informácii ešte predtým, než ste si prečítali článok? Na vaše názory sa tešíme v diskusii nižšie.

Domov
Zdieľať
Diskusia