Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. februára 2016, 19:33
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Ste vlastníkmi nie vždy plynulého Androidu? Tu je niekoľko dôvodov, prečo by bol systém iOS od Apple lepšia voľba

TECH
Uložiť Uložené

Súčasný spotrebiteľský trh s mobilnými zariadeniami ponúka dve obrovské softvérové platformy. A aj keď majú základnú štruktúru viac-menej identickú, stále medzi nimi existuje nezanedbateľne množstvo rozdielov.

Odkedy sa z operačného systému s logom malého zeleného polorobota stal obrovský hit, internetové diskusie pohltili neutíchajúce debaty o tom, ktorá platforma je lepšia. Fanklub iOS sa spočiatku začal oháňať sekaním, malou bezpečnosťou či škaredým používateľským prostredím. Z Androidu sa ale postupom času stal stabilný, optimalizovaný a trendovo vyzerajúci systém pre mobilné zariadenia. No k dokonalosti má však ešte stále ďaleko.

V súčasnosti je dôkladný výber operačného systému dôležitou súčasťou takmer každého nákupu nového smartfónu, najmä pokiaľ ide o drahšie modely v high-end triede. Netreba ale taktiež zabúdať, že značné množstvo zákazníkov zvolí Android hlavne kvôli tomu, že poháňa aj dostupnejšie - teda lacnejšie - zariadenia. Náročnejší sa zväčša stavajú pred neľahké rozhodovanie. To samozrejme platí pri výbere úplne prvého smartfónu. Tendencia migrovania z platformy na platformu po nejakom čase nie je príliš populárna. Aj keď sú k dispozícii šikovné aplikácie, ktoré takmer všetko spravia za nás - predovšetkým z OS Android na iOS, stále to nejaký ten čas používateľovi zaberie. Netreba preto pri výbere zabúdať na nižšie uvedené body. Môžu vám neskôr ušetriť zopár nervov.

Lepšia bezpečnosť

Čo sa týka úrovne bezpečnosti, iOS má vďaka jeho uzavretosti veľké plus. Áno, open source Android ponúka bohaté možnosti personalizácie a podobne, má to však aj dosť vysokú daň. Nie je preto prekvapením, že množstvo korporácií po celom svete preferuje ako pracovné nástroje iPhone alebo iPad. Slová ako malvér sú pre používateľov iOS oveľa menej známy pojem, ak samozrejme nepreferujú jaiblreak a inštaláciu aplikácií z nedôveryhodných zdrojov. Vtedy tu riziko, že prídu do styku so škodlivým softvérom, badateľne narastá. Apple má však navrch hlavne v precíznejšej kontrole aplikácií, ktoré chcú ich vývojári sprístupniť na stiahnutie v App Store. Už veľakrát sa v Google Play Store objavila nebezpečná aplikácia, ktorá obišla preventívne mechanizmy internetového giganta a narobila viacerým nešťastníkom zbytočné problémy.

Hoci minuloročná štúdia zistila, že aplikácie pre iOS majú väčšie množstvo kritických dier ako aplikácie pre Android, podľa odborníka je približne 97% mobilného malvéru - alebo inými slovami škodlivého softvéru - zameraných práve na platformu od Google. To samozrejme hneď neznamená, že používateľov Apple produktov nič také nikdy neohrozovalo. Väčšina prípadov sa ale týkala hlavne Číny alebo iných ázijských krajín.

Rýchlejšie aktualizácie

Keď Apple uvoľní aktualizačný balíček s novou verziou operačného systému, behom niekoľkých týždňov ju má viac majiteľov iOS zariadení, ako sa na platforme Android podarí za jeden celý rok. Problémom je tentokrát to, že takmer všetci výrobcovia - okrem tých, ktorí vyrábajú smartfóny z modelovej rady Nexus - pracujú na vlastných, často sekajúcich nadstavbách relatívne dlhú dobu. HTC sa to zvyčajne podarí tak za zhruba tri mesiace, Samsungu to môže trvať ešte dlhšie. Najrýchlejšie aktualizácie majú používatelia čistého Androidu v Nexusoch. Ak ju Google oznámi, odštartuje jej rozposielanie v určitých intervaloch. Podiel majiteľov Nexus zariadení má ale celkom zanedbateľné percentá, takže väčšina tých, ktorí používajú Android, ešte niekoľko mesiacov po jej uvoľnení musia čakať na dodatočné doladenie detailov, ktoré charakterizujú dané UI.

Operačný systém iOS 9 momentálne používa až cez 76% zariadení s logom nahryznutého jabĺčka, zakiaľ čo Android 6.0 Marshmallow iba smiešnych 1,2%.

Ste vlastníkmi nie vždy plynulého Androidu? Tu je niekoľko dôvodov, prečo by bol systém iOS od Apple lepšia voľba

Ste vlastníkmi nie vždy plynulého Androidu? Tu je niekoľko dôvodov, prečo by bol systém iOS od Apple lepšia voľba
Malá fragmentácia

Podľa minuloročných údajov od OpenSignal je známe, že na trhu nájdeme viac ako 24,000 rozdielnych Android zariadení od viac ako 1,300 rozdielnych výrobcov, pričom tieto počty každým rokom rastú. Oproti platforme iOS, ktorá je súčasťou pár rozdielne veľkých druhov produktov od jedného jediného výrobcu, ide preto o dosť podstatný rozdiel. A vývojári aplikácií či hier o tom vedia svoje. Fragmentácia môže totižto spôsobovať problémy s kompatibilitou aplikácie so špecifickým Android zariadením, takže si niektorý titul z obchodu Google Play ani vôbec nenainštalujete. Reč je ale prevažne o čínskych, menej známych smartfónoch, ktoré v súčasnosti zaplavujú už aj európsky trh. Negatívny vplyv vysokej fragmentácie taktiež pocítite pri doplnkoch. Čím viac hardvérovo rozdielnych smartfónov, tým menej príslušenstva.

Android fragmentácia v roku 2014

Ste vlastníkmi nie vždy plynulého Androidu? Tu je niekoľko dôvodov, prečo by bol systém iOS od Apple lepšia voľba

Android fragmentácia v roku 2015

Ste vlastníkmi nie vždy plynulého Androidu? Tu je niekoľko dôvodov, prečo by bol systém iOS od Apple lepšia voľba

Súkromie je naozaj súkromie

Google sa živí predajom reklamy. A preto potrebuje o používateľoch jeho služieb osobné informácie, ako napríklad aké e-maily im chodia alebo čo hľadajú na internete. Biznis model kalifornského jabĺčka je výrazne iný. Hlavným objektom predaja sú totiž hardvérové produkty s vlastným softvérom, zakiaľ čo internetový gigant zameriava pozornosť na poskytovanie rôznych reklamných plôch (web, Android atď.) v obrovskej partnerskej sieti po celom internete. Pokiaľ by sme pracovali s hypotézou, že Apple veríme (NSA, Snowden), naše citlivé údaje zostávajú nedotknuté na vysoko zabezpečených serveroch. Jednoducho - žiadne tretie strany a ani žiadne obchodovanie s osobnými informáciami. Samozrejme, nič nie je dokonalé. Pred nejakým časom sa niekomu podarilo za pomoci takzvaných "brutal force" útokov nadobudnúť heslá k Apple účtom amerických celebrít, kde im z virtuálneho úložiska odcudzili množstvo šteklivých fotografií. Ide však o veľmi ojedinelý prípad, ktorý bol zameraný na známe osobnosti.

Celková tržba Google za uplynulý rok 2015 predstavuje podľa dát z webu Statista až 74.54 miliárd amerických dolárov, z čoho zarobil asi 67.39 miliárd iba čisto z reklamy.

Ste vlastníkmi nie vždy plynulého Androidu? Tu je niekoľko dôvodov, prečo by bol systém iOS od Apple lepšia voľba

Exkluzívne aplikácie

Android aj iOS sú operačné systémy, pre ktoré sú dostupné všetky kvalitné aplikácie a hry takmer ihneď od ich príchodu na spotrebiteľský trh. S exkluzivitou má ale mierne navrch systém od Apple. Za posledné roky sa však tento rozdiel neustále zmenšoval a v súčasnosti už nepredstavuje jeden zo zásadných, ale iba jeden z tých menej výrazných rozdielov. Za zmienku preto určite ešte stále stojí.

Ako dobrý príklad ešte z minulosti môžeme v tomto bode uviesť Instagram, ktorý sa už ale v Google Play Store nejaký ten čas nachádza. Aplikácie ako Clear, Camera+ alebo Reeder 2 si však momentálne užijú iba majitelia iPhone či iPadu. 

Domov
Zdieľať
Diskusia