Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. marca 2014, 16:50
Čas čítania 0:00
Martin Mičuda

Formula 1 a jej odlišný motor a zvuk pre rok 2014

TECH FORMULA 1
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

V rámci každoročného vylepšovania sme sa aj v monopostoch Formule 1 dočkali na túto sezónu výrazných zmien. Najväčšou je výmena motorovej jednotky s úplne odlišným zvukovým prejavom.

Ako sme si už časom zvykli, vo svete motorizmu stále dochádza k neustálym vylepšeniam a zmenám, ktoré majú a musia podliehať prísnym normám. Nevyhla sa tomu ani kráľovská disciplína motoristického športu, Formula 1, ktorá sa i pre tohtoročnú sezónu podrobila viacerým vylepšeniam a optimalizáciám. Okrem toľko pretriasaných zmien dizajnu, ktoré sú v niektorých prípadoch doslova nevkusné, je historicky jednou z najväčších zmien zavedenie úplne nových pohonných jednotiek. Miesto atmosférických osemvalcov s objemom 2,4 litra sa od tohto roku v monopostoch nachádzajú len 1,6-litrové turbomotory V6. Tie podliehajú najnovším kritériám, pričom ponúkajú porovnateľný výkon a silu než v prípade predchodcov. Najväčší rozdiel si možno počas prvej veľkej ceny v Austrálii všimol aj nejeden z vás. Nezameniteľný zvukový prejav V8-čiek sa zďaleka nepodobá na menšie a tichšie V6-ky. Veľmi viditeľný rozdiel si všimnete najmä na priloženom videu, kde fanúšik minulý a tento rok z rovnakého miesta na okruhu v Melbourne zaznamenal prejazd závodných monopostov. 

Domov
Zdieľať
Diskusia