Medzi najväčšie hviezdy slovenského kulinárskeho neba patrí napríklad Daniel Tilinger, ktorého meno rezonuje v súvislosti s očakávanou michelinskou hviezdou.
Prinášajú chute, ktoré menia každodenné jedlo na zážitok a dokazujú, že slovenská gastronómia má svetové ambície. Gastro u nás prežíva v posledných rokoch rozmach práve vďaka šikovným šéfkuchárom.
Do krajiny prichádzajú prestížne kulinárske inštitúcie ako Gault & Millau či Falstaff a čoraz častejšie sa hovorí o prvej hviezde Michelin pre Slovensko. V takomto prostredí je čoraz dôležitejšie ukazovať tých, ktorí stoja za výnimočnými chuťami.
Preto vznikol výber top šéfkuchárov Slovenska v roku 2025, ktorý zostavil Forbes. Zohľadňovalo sa jedlo, kvalita servisu, úspechy aj osobnosť kuchára. Kto teda patrí do TOP 10 slovenských šéfkuchárov?
Roman Borovský – Reštaurácia Semillon
V bratislavskom Semillone stavia na sezónnosti, technickej precíznosti a elegantnej kombinácii slovenských surovín s francúzskou školou. Vo vinárstve Predium Vráble vytvára Roman Borovský v Semillone zážitkovú gastronómiu, ktorú si všimli aj prestížne bedekre.
Jozef Breza – Reštaurácia Gašperov mlyn
V srdci Liptova ponúka zážitkovú degustáciu postavenú na poctivých lokálnych surovinách a osobnom príbehu rodinného podniku. Už desať rokov vedie kuchyňu v Gašperovom mlyne v Batizovciach, ktorý patrí medzi najuznávanejšie podniky u nás a dostal sa aj do rebríčka La Liste medzi top tisícku reštaurácií sveta.
Lukáš Hesko – Reštaurácia Irin
Fine dining koncept v Bratislave, kde sa stretáva filozofia japonskej estetiky s kreativitou a modernou európskou kuchyňou. Šéfkuchár s bohatými skúsenosťami zo zahraničia stojí za bratislavskou reštauráciou Irin, ktorá prináša zážitkovú gastronómiu a patrí k najzaujímavejším konceptom otvoreným v posledných rokoch.
