2. Maakouda
Strieborné miesto patrí tradičnej maakoude, ktorá je obľúbeným pokrmom v celom regióne severnej Afriky, najmä v Maroku, Alžírsku a Tunisku. Placky sa zvyčajne pripravujú bez prílohy a môžu byť plnené mäsom, tuniakom alebo syrom, čo však nie je prípad vegánskej verzie.
Základom pokrmu sú zemiaky, petržlenová vňať, cesnak, múka, soľ a korenie. Zemiaky sa uvaria, roztlačia a zmiešajú s ostatnými prísadami do malých kotúčikov, ktoré sa potom smažia na rozpálenom oleji dozlatista. Maakouda sa tradične podáva ako predjedlo, príloha alebo súčasť dlhého sendviča.
1. Egyptský falafel
Najlepším vegánskym jedlom je podľa Taste Atlasu egyptský falafel, ktorý sa od svojej všeobecnej verzie líši najmä zložením. V Egypte sa do placiek namiesto cíceru pridávajú fazuľky fava.
Zmes fava fazule sa zvyčajne ochucuje pórom, cibuľou, čerstvým koriandrom, petržlenovou vňaťou a rascou a pred vyprážaním sa placky obalia v sezamových semienkach. Tieto falafely sú známe tým, že majú ľahšiu, nadýchanejšiu a vlhkejšiu štruktúru ako iné druhy vďaka použitiu fazule.