Turisti na internete najviac vychválili tradičné klasiky.
Zahraničný portál Taste Atlas pravidelne prichádza s rebríčkami z gastra. Populárny gastronomický server tentoraz zverejnil rebríček tých najlepších európskych polievok. Jedna zo slovenskej kuchyne sa dokonca umiestnila medzi TOP 15.
Najlepšie polievky má stredná Európa. Napríklad také Poľsko sa umiestnilo v rebríčku hneď niekoľkokrát s polievkami ako Žurek, s ich tradičnou hubovou polievkou, mäsovou polievkou či polievkou s názvom Zalewajka. Do prvej dvadsiatky sa dostala aj zeleninová polievka (Barszcz czysty czerwony). Celý rebríček najlepších teplých aj studených polievok nájdeš TU.
Medzi TOP 15 patria tieto:
15. Mäsová polievka z Gruzínska (Kharcho)
Kharcho je výdatná gruzínska polievka s hovädzím alebo kuracím mäsom, vlašskými orechmi a ryžou. Tradične je ochutená gruzínskou zmesou korenia zvanou khmeli suneli a slivkovou omáčkou tkemali.
14. Slovenská kapustová polievka (Kapustnica)
Táto slovenská polievka z kyslej kapusty je výdatné zimné jedlo s bohatou chuťou, pochádzajúce z rôznych pridaných údených produktov z bravčového mäsa, klobás a sušených húb. Patrí aj medzi obľúbené vianočné jedlá.
13. Fazuľová zo Srbska (Pasulj)
Pasulj je obľúbená srbská fazuľová polievka, ktorá sa tradične pripravuje z bielej fazule. Fazuľa sa zvyčajne dusí s klobásou, slaninou alebo šunkou a zeleninou, ako je cibuľa a mrkva. Paprika, bobkový list a cesnak sa bežne používajú ako korenie v polievke.
12. Cibuľová z Francúzska (Soupe à l’oignon)
Aj keď vznikla ako skromné sedliacke jedlo, dnes je cibuľová polievka považovaná za jedno z najcennejších jedál francúzskej kuchyne. Vývar je jednoduchý, vyrobený len z karamelizovanej cibule a mäsového vývaru. Polievku však odlišujú croûtes – kúsky chrumkavého upečeného chleba, ktoré sa ukladajú na vrch polievky a potom sa bohato zasypú syrom.