Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša Wolt Objednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením. Objednaj si jedlo
Aktivuj si predplatné na pol roka zadarmo s ČSOB
18. decembra 2024 o 12:38
Čas čítania 2:49
Karolína Uličná

Toto sú najlepšie polievky v celej Európe. Do TOP 15 sa dostala aj tradičná slovenská polievka či cesnačka

Diskutovať
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša Wolt Objednaj si jedlo

Turisti na internete najviac vychválili tradičné klasiky.

Zahraničný portál Taste Atlas pravidelne prichádza s rebríčkami z gastra. Populárny gastronomický server tentoraz zverejnil rebríček tých najlepších európskych polievok. Jedna zo slovenskej kuchyne sa dokonca umiestnila medzi TOP 15.

Najlepšie polievky má stredná Európa. Napríklad také Poľsko sa umiestnilo v rebríčku hneď niekoľkokrát s polievkami ako Žurek, s ich tradičnou hubovou polievkou, mäsovou polievkou či polievkou s názvom Zalewajka. Do prvej dvadsiatky sa dostala aj zeleninová polievka (Barszcz czysty czerwony). Celý rebríček najlepších teplých aj studených polievok nájdeš TU.

Medzi TOP 15 patria tieto: 

15. Mäsová polievka z Gruzínska (Kharcho)


Kharcho je výdatná gruzínska polievka s hovädzím alebo kuracím mäsom, vlašskými orechmi a ryžou. Tradične je ochutená gruzínskou zmesou korenia zvanou khmeli suneli a slivkovou omáčkou tkemali.

polievka
Zdroj: Taste Atlas


14. Slovenská kapustová polievka (Kapustnica)
Táto slovenská polievka z kyslej kapusty je výdatné zimné jedlo s bohatou chuťou, pochádzajúce z rôznych pridaných údených produktov z bravčového mäsa, klobás a sušených húb. Patrí aj medzi obľúbené vianočné jedlá.

polievka
Zdroj: Taste Atlas

13. Fazuľová zo Srbska (Pasulj)
Pasulj je obľúbená srbská fazuľová polievka, ktorá sa tradične pripravuje z bielej fazule. Fazuľa sa zvyčajne dusí s klobásou, slaninou alebo šunkou a zeleninou, ako je cibuľa a mrkva. Paprika, bobkový list a cesnak sa bežne používajú ako korenie v polievke.

polievka
Zdroj: Taste Atlas

12. Cibuľová z Francúzska (Soupe à l’oignon)
Aj keď vznikla ako skromné ​​sedliacke jedlo, dnes je cibuľová polievka považovaná za jedno z najcennejších jedál francúzskej kuchyne. Vývar je jednoduchý, vyrobený len z karamelizovanej cibule a mäsového vývaru. Polievku však odlišujú croûtes – kúsky chrumkavého upečeného chleba, ktoré sa ukladajú na vrch polievky a potom sa bohato zasypú syrom.

polievka
Zdroj: Taste Atlas
Čítaj na ďalšej strane
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 z 4
Domov
Zdieľať
Diskusia