11. Ukrajinský boršč
Ikonický boršč je pravdepodobne najznámejším ukrajinským jedlom, považovaným aj za národné jedlo krajiny. Je to polievka z červenej repy, mäsového alebo kostného vývaru a dusenej zeleniny.
10. Slepačia polievka zo Srbska (Bela čorba)
Tradičná polievka, ktorá je populárna v Srbsku. Vyrába sa z kombinácie mäsa z kuracích pŕs (miestne nazývané belo meso), vajec, zemiakov, cibule, múky, mrkvy, petržlenu a korenín. Niektoré verzie obsahujú aj kopček kyslej smotany, ktorý sa pridáva na tanier, keď sa jedlo podáva.
9. Grécka mäsová polievka (Youvarlakia)
Táto výdatná grécka polievka spája jemné hovädzie mäsové guľky a krémový, chutný vývar. Mäsové guľky a vývar sú zvyčajne ochutené rôznymi čerstvými bylinkami a celé jedlo je zakončené pridaním avgolemono — smotanovej vajcovej a citrónovej omáčky — ktorá zahustí vývar a dodá charakteristickú pikantnú chuť.
8. Maďarská polievka s mäsom (Húsleves)
Táto výdatná maďarská polievka, tradične pripravovaná s hovädzím alebo kuracím mäsom, je základným jedlom reštaurácie, ako aj bežným domácim jedlom. Okrem mäsa zvyčajne obsahuje rezance, koreňovú zeleninu a rôzne koreniny.