7. Cesnaková polievka z Česka (Česnečka)
V českom folklóre je najlepším liekom na prechladnutie či opicu miska „česnečky“ – tradičnej cesnakovej polievky. Hoci kľúčovou zložkou je cesnak, polievka obsahuje aj zemiaky, mäsový vývar, cibuľu a tradičné korenie, ako je rasca a majorán.
6. Lososová polievka z Fínska (Lohikeitto)
Lohikeitto je krémová fínska lososová polievka, podobná laxsoppe vo Švédsku. Okrem kúskov filé z lososa tradične obsahuje na kocky nakrájané zemiaky a mrkvu varené vo voňavom, maslovom vývare napustenom rybím vývarom a smotanou. Jedlo je bohato dochutené kôprom a podávané spolu s maslom namazaným ražným chlebom alebo kolieskami citróna.
5. Kyslá poľská polievka (Żurek)
Poľská polievka charakteristická svojou výrazne kyslou chuťou, ktorá pochádza z kyslého kysnutia alebo kvasenia chleba a ražnej múky. Polievka obsahuje aj mäso, ako sú klobásy, slanina alebo šunka, a zeleninu, ako sú zemiaky a huby.