Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
dnes 21. októbra 2024 o 10:52
Čas čítania 2:41
Radka Klučárová

TOP 10 najlepších hororov všetkých čias: Z týchto kultoviek z minulého storočia dodnes tuhne krv v žilách

FILMY A SERIÁLY BRUTÁLNE HORORY HOROR HORORY HORORY NA HALLOWEEN PSYCHOLOGICKÉ FILMY SCI-FI FILMY ZOMBIE FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Desiatka hororových klasík ti dokáže, že na kvalitné filmové spracovanie možno nepotrebuješ ani najmodernejšiu techniku, efekty či prepracované masky a kostýmy.

Ak sa rád bojíš a si fanúšikom hororov, tieto by si si nemal nechať ujsť. Portál Variety zostavil rebríček najlepších hororov všetkých čias. My ti prinášame TOP 10, ktoré ťa dokonale naladia na blížiace sa halloweenske obdobie.

Emóciu strachu v tebe vyvolajú počiny filmárov z 20. storočia. Desiatka hororových klasík ti dokáže, že na kvalitné filmové spracovanie možno nepotrebuješ ani najmodernejšiu techniku, efekty či prepracované masky a kostýmy. 

10. Carrie (1976)

Americký kultový horor Carrie, natočený podľa románu Stephena Kinga režisérom Brianom De Palmom, rozpráva príbeh Carrie White, stredoškoláčky, ktorú terorizujú matka aj spolužiaci. Carrie je plná komplexov a osamelosti, no objaví svoje telekinetické schopnosti, ktoré sa stávajú ničivými, keď ju pozve na školský ples najkrajší chlapec v triede. Film kritizuje úzkoprsosť malomestskej spoločnosti a náboženský fanatizmus a stal sa významným míľnikom v hororovom žánri.

Carrie horor
Zdroj: United Artists

9. Salò alebo 120 dní sodomy (1975) 

Posledné dielo kontroverzného režiséra Piera Paola Pasoliniho je inšpirované románom markýza de Sade a odohráva sa v fašistickom Taliansku. Štyria mocní muži si do paláca privedú skupinu chlapcov a dievčat, aby im slúžili. Ich cieľom je uspokojiť svoje túžby. Absolútna moc, ktorú majú nad svojimi obeťami, ich vedie k prekročeniu hranice, kde sa stráca ľudskosť.

Salo, or The 120 Days of Sodom
Salo, or The 120 Days of Sodom Zdroj: United Artists

8. Frankenstein (1931)

Film Frankenstein mnohí až do dnešného dňa považujú za najlepší horor všetkých čias. Dr. Frankenstein sa rozhodne vzoprieť kolobehu života a smrti a z častí ľudských tiel vytvorí živé monštrum. Zručne spracovaná adaptácia novely Mary Shelleyovej, ktorú režíroval James Whale, a Karloffov emotívny výkon ako monštra hľadajúceho svoju identitu, posunuli Frankensteina medzi najvýznamnejšie diela svetovej kinematografie.

Frankenstein
Zdroj: Universal Pictures

7. Konkurz (1999)

Kontroverzný japonský režisér Takaši Miike natočil horor o ovdovenom producentovi, ktorý sa rozhodne zorganizovať konkurz na svoju novú potenciálnu manželku. Medzi uchádzačkami vyniká jedna - rozkošná bývalá baletka oblečená v bielej. Vdovec je jej záhadným pôvabom očarený, až kým sa o ňu nezačne zaujímať bližšie. 

Konkurz, horor
Zdroj: Omega Project

6. Noci živých mŕtvych (1968)

Šieste miesto obsadil film Noci živých mŕtvych, ktorý sleduje príbeh siedmich ľudí, hľadajúcich útočisko pred živými mŕtvymi na opustenej farme. Situácia sa však čoskoro zmení a preživší sa začnú medzi sebou navzájom biť. Film je aj dnes veľmi surový a intenzívne desivý, takže v porovnaní s modernými horormi pôsobí takmer ako rozprávka.

night of the living dead
Zdroj: Continental Releasing

5. Rosemaryino dieťa (1968)

Adaptácia knihy Príbeh Rosemary od režiséra Romana Polańskeho pojednáva o mladom dievčati z Omahy, ktoré žije na Manhattane so svojím manželom, hercom túžiacim po sláve. Jednej noci po večierku sa Rosemary sníva hrozný sen. Okolnosti jej tehotenstva ju nútia premýšľať, či to nebol len sen, ale niečo oveľa hroznejšie.

Rosemaryino dieťa
Zdroj: Paramount Pictures

4. Čeľuste (1975)

Ak by si náhodou nevidel kultovku od Stevena Spielberga, rýchlo to naprav. Hororový thriller o obrovskom bielom žralokovi, ktorý terorizuje prímorské mestečko Amity, ti rozprúdi krv v žilách. Po sérii útokov na pláži sa starosta snaží utajiť situáciu, aby neprišiel o turistov.

Odporúčané
Zaujímavosti o horore Substancia: Tvorcovia použili 136-tisíc litrov umelej krvi a Demi Moore strávila v maskérni až deväť hodín Zaujímavosti o horore Substancia: Tvorcovia použili 136-tisíc litrov umelej krvi a Demi Moore strávila v maskérni až deväť hodín 19. októbra 2024 o 9:30

Policajný šéf Brody, ichtyológ Hooper a lovec žralokov Quint sa spoja, aby žraloka zabili. Film skúma strach, paniku a odhodlanie postaviť sa nebezpečenstvu. Je známy svojou napínavou atmosférou a revolučným prístupom k hororovému žánru.

jaws, čeľuste
Zdroj: Universal Pictures US

3. Psycho (1960)

Medzi top 3 horory sa dostala aj snímka Psycho z roku 1960. Majstrovské dielo Alfreda Hitchcocka zobrazuje príbeh Marion Crane, ktorá spreneverí obrovský balík peňazí a utečie z mesta. Ubytuje sa v moteli podivného Normana Batesa a potom sa začnú diať veci. 

Psycho
Zdroj: Paramount Pictures

2. Exorcista (1973)

Snímka Exorcista opisuje príbeh Regan, dcéry slávnej a bohatej herečky, ktorá si ani nevšimne, že sa jej dcéra začína správať čoraz divnejšie. Hovorí vulgárne a jej tvár sa mení do desivých úškľabov. Po sérii lekárskych vyšetrení sú lekári bezradní a jej stav sa zhoršuje. Hlas sa jej mení a začína komunikovať démonickým hlasom. Jeden z lekárov navrhne kontaktovať exorcistu. Matka to spočiatku považuje za nezmysel, ale po tom, čo Regan zabije jej priateľa, je nútená požiadať o pomoc vyháňača diabla.

Exorcista, vyháňač diabla
Zdroj: Warner Bros. US

1. Texaský masaker motorovou pílou (1974)

Údajne najlepším hororom je snímka z pera režiséra Tobea Hoppera. Sally sa dozvie, že vandalovia údajne znesvätili hrob jej dedka. Spolu so svojím ochrnutým bratom Franklinom a priateľmi sa pustí do vyšetrovania. Po návšteve starej rodinnej farmy zistia, že v okolí žije skupina šialených, vraždiacich ľudí.

Texaský masaker motorovou pílou
Zdroj: Warner Bros
Späť
Zdieľať
Diskusia