Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
včera 14. októbra 2024 o 13:43
Čas čítania 1:05
Anna Vondráková

Sexuálne scény aj krv: Kontroverzná opera v Stuttgarte znechutila publikum, troch ľudí museli ošetriť lekári

ZAHRANIČIE DIVADLO NEMECKO TANEC
Uložiť Uložené

Netradičné predstavenie rakúskej choreografky Florentiny Holzinger vyvolalo veľký rozruch. Minulý víkend spôsobila nevoľnosť až 18 ľuďom.

„Dobrý tanečník podľa mňa musí vedieť na povel aj močiť,“ povedala v minulosti Holzinger pre The Guardian. Choreografka sa netají svojím kontroverzným prístupom. V minulosti sa v jej predstaveniach objavilo prehĺtanie mečov, tetovanie, masturbácia a maľovanie krvou alebo výkalmi.

Jej predstavenie Sancta Sussana nebolo výnimkou. V predstavení diváci videli skutočné sexuálne scény, robenie piercingu priamo na javisku či značné množstvo umelej aj skutočnej krvi. A to už bolo pre niektorých priveľa. V priebehu dvoch dní bolo nevoľno 18 ľuďom, z ktorých troch museli vziať do starostlivosti lekári.

Samotná hra sa zaoberá kontrastom medzi kresťanským celibátom a túžbou. Choreografka zdôraznila, že nechce len kritizovať cirkev, ale skúmať paralely medzi značne konzervatívnou inštitúciou a skupinami či komunitami rôznych sexuálnych menšín.

„Ak si nebudete istí počas predstavenia, mohlo by pomôcť odvrátiť zrak,“ povedal hovorca opery Sebastian Ebling. Opera sa postavila na stranu Florentiny Holzinger a odporučila návštevníkom, aby si pred návštevou predstavenia prečítali upozornenia vydané k predstaveniu.

 

Predstavenie vyvolalo rozruch aj na sociálnych sieťach. „Svojím ‚predstavením' nazvaným ‚Sancta' prekonáva opera v Stuttgarte aj satanistický a zvrátený otvárací ceremoniál olympijských hier v Paríži a v súčasnej dobe vyvoláva obrovský škandál,“ píše jeden z užívateľov.

Odporúčané
Nočný klub KitKat: Dovnútra pustili aj ženu s koňom, základ je fetiš a latex. Hudbu či orgie si ľudia užívajú bez telefónu Nočný klub KitKat: Dovnútra pustili aj ženu s koňom, základ je fetiš a latex. Hudbu či orgie si ľudia užívajú bez telefónu 13. októbra 2024 o 9:30

„Lesbické porno s nahým trpaslíkom na chodítku, zraneniami a skutočnou krvou. Aby svoju degeneráciu predali ako umenie, vysmievajú sa kresťanskej symbolike. Šmejdi zo sekty slobodného ducha,“ dodáva ďalší.

Florentina Holzingerová je rakúska choreografka, ktorá pravidelne obohacuje medzinárodnú scénu vysoko oceňovanými predstaveniami, v ktorých sa mieša závratná akrobacia, bojové scény a odkazy na popkultúru. Holzinger sa vedome pohráva s neustále sa meniacimi hranicami medzi vysokou kultúrou a zábavou. Od začiatku svojej kariéry spochybňuje rôzne spôsoby zobrazovania žien na javisku a skúma plný fyzický potenciál ľudského tela.

Domov
Zdieľať
Diskusia