Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj klub Refresher+ už od 1 € 😱
dnes 23. septembra 2024 o 9:30
Čas čítania 12:00
Martin Adam Pavlík

Miro Šmajda: Raz som na koncerte spadol z troch metrov priamo do ohňa. Na motorke som precestoval celú juhovýchodnú Áziu

Miro Šmajda: Raz som na koncerte spadol z troch metrov priamo do ohňa. Na motorke som precestoval celú juhovýchodnú Áziu
Zdroj: Archív Mira Šmajdu
HUDBA HUDBA ROKENROL SUPERSTAR
Uložiť Uložené

O svojich zážitkoch z koncertných pódií či zo svojho fotografického ateliéru by mohol napísať knihu. Čo všetko nám prezradil bývalý „superstárista“?

Lámač ženských sŕdc, rocker telom aj dušou, pokorný sympaťák. Miro Šmajda v prvej česko-slovenskej Superstar ihneď upútal pozornosť dlhými blond vlasmi, silným hlasom s vysokým rozsahom aj drsným chrapľákom. Prebojoval sa až do finále, kde mu však prvenstvo vyfúkol český kolega Martin Chodúr.

Napriek tomu sa rýchlo uchytil na hudobnej scéne a vydal dva úspešné sólové albumy. Dnes žije v Česku, konkrétne v Prahe, a je frontmanom kapiel Walda Gang a Terrapie. Okrem koncertovania sa však živí aj ako fotograf modeliek. Pár tituliek už dokonca nafotil aj pre Playboy.

Pre Refresher prezradil, ako sa k tejto práci dostal a ako si ju užíva, ale tiež to, že má dokonca režijné ambície. Ďalej priblížil, ako na motorke precestoval celú juhovýchodnú Áziu a aké šialenstvá zažil na divokých rockových koncertoch.

Ak sa ti páči podobný obsah, pridaj sa do klubu Refresher+ a čítaj všetky články na našom webe bez zbytočných obmedzení. Nájdeš tam viacero reportáží zo zahraničia, profilov osobností či desivé kriminálne príbehy. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako vníma Rytmusov vtip počas Superstar o jeho mame a ako to zobrala ona.
  • Ako sa dostal k foteniu pre Playboy.
  • Či sa niekedy fotenie modeliek pre Playboy zvrhlo do niečoho intímnejšieho.
  • Či je single alebo zadaný.
  • Aké extrémy sa mu stali na koncerte či po ceste na koncert.
  • Prečo sa presťahoval do Prahy a dnes tam hovorí iba po česky.
Miro Šmajda hudba rock
Zdroj: Archív Mira Šmajdu

Vraj si ako tínedžer s muzikou začal kvôli dievčatám. Fungovalo to? Zbalil si prvú babu na to, že hráš na gitaru a spievaš?

Práveže nie. (smiech) Hudobníci však často vravia, že muziku robia iba čisto z lásky, ale podľa mňa sú to kecy. Väčšina z nich proste časom zistí, že to funguje na ženy a následne si tento benefit radi užívajú.

Takže si občas napísal vypočítavo nejakú zamilovanú pieseň.

Občas sa s kapelou pristihneme pri tom, že nás proste už nebaví písať klišéovité songy o láske, ale aj tak sa k tomu potom vrátime. Je to téma, ktorú každý dobre pozná a istým spôsobom ju prežíva. Láska je navyše tak rozmanitá, že sa o nej dá stále písať inak a pozerať sa na ňu z nových pohľadov.

Miro Šmajda Walda Gang hudba rock
Zdroj: Jirka Stanek/@jura_stanek

Zbalila už nejaká žena aj teba, práve preto, že si hudobník?

(úsmev) Stalo sa mi to. Takéto situácie ti život prinesie. Nemám to však tak, že by som to pravidelne využíval na koncertoch. Ľudia si určite myslia, že „sekám“ jednu fanúšičku od druhej. Úplne to tak nie je a vystupovanie je fakt práca. Musím to tak brať. Preto som niekedy najradšej, keď už som po dlhej ceste autom z koncertu doma v rozumnom čase a mám svoj pokoj. Všelijaké „kalby“ mám za sebou a nemôžem povedať, že by ma to nejako extra naplnilo.

Predsa len, bol veľký milovník glam metalových a hard rockových kapiel, ktoré boli známe rôznymi excesmi...

Samozrejme, nebudeme si klamať, aj táto sféra je veľmi inšpiratívna a je super, keď si to človek zažije. (úsmev) Klamal by som, keby poviem, že som si nič podobné nezažil. Patrí to k životu a je to super skúsenosť.

Miro Šmajda rock hudba
Zdroj: Lukas Zima/@zima_foto_video

Bola hudba pre teba teda odjakživa len prostriedok k tomu, aby si upútal ženskú pozornosť alebo si časom v tvorbe videl aj niečo viac a mal si ďalšie ambície? Povedzme priniesť touto formou nejaké posolstvo...

Je to večný boj. Ja som samouk a mám vydretý každý nástroj aj spev. Pracoval som na sebe od základnej školy. Postupne sa však začneš pýtať sám seba či ťa to, čo ťa živí aj duševne napĺňa. Jedna vec je pozornosť od dievčat, ale chceš byť aj uznávaným muzikantom, ktorého si ľudia budú vážiť pre to, čo robí.

Odporúčané
Raper Čis T: Kedysi, keď sa stala nejaká potýčka, do pár minút prišlo auto od takej alebo hentakej mafie, ktorá to šla riešiť Raper Čis T: Kedysi, keď sa stala nejaká potýčka, do pár minút prišlo auto od takej alebo hentakej mafie, ktorá to šla riešiť 20. septembra 2024 o 18:02

U mňa vždy prevládalo práve to druhé, ale časom som si uvedomil, že som to mal nastavené zle. Zavďačiť sa nejakému muzikantovi je super. Vždy ma poteší, keď za mnou niekto taký príde, alebo hocijaký fanúšik a pochváli ma skutočne za to, akú hudbu robím. Vyzdvihne gitarové sólo alebo ocení text či môj spev.

Všetky tieto veci potešia moju umeleckú dušu, ale naučil som sa, že nič z toho ma neuživí. Uživí ťa mainstream. Živia ťa často ľudia, ktorí v muzike nemajú rozlišovaciu schopnosť. Ľudia majú radi jednoduchosť a je potrebné to rešpektovať a tvoriť tak, aby si ich uspokojil, ale zároveň, aby si s tým ty osobne bol stotožnený a páčilo sa ti to. Je to istý kompromis.

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Pridaj sa do klubu Refresher+ už od 5 € 1 €

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako raz omočil basgitaristu z kapely.
  • S akou ženou by nedokázal chodiť.
  • Prečo sa mu v Česku žije lepšie ako na Slovensku.
  • Či má herecké ambície na poli filmu.
  • Či chodil na lekcie češtiny kvôli spevu.
  • Ako sa vyrovnal s poklesom popularity po Superstar.
  • Ktorý koncert obľúbenej kapely mu vyrazil dych.
Dočítaj článok už od 5 € 1 €
Máš už predplatné?
Prihlásiť sa
Dočítať článok
Poslať sms
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 167152 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Odomknúť cez SMS
Tento článok
Poslať sms Ako to funguje?
Všetky články na mesiac
🤩 Len 1,50€ navyše
POSLAŤ SMS Ako to funguje?
Po odomknutí získaš
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Napr.: Životopis za pár minút s Kickresume ZDARMA , Pizza v Oggi ZDARMA alebo Burger v Roxore ZDARMA
Zobraziť všetky (9)
Domov
Zdieľať
Diskusia