Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
dnes 20. septembra 2024 o 18:02
Čas čítania 11:57
Martin Adam Pavlík

Raper Čis T: Kedysi, keď sa stala nejaká potýčka, do pár minút prišlo auto od takej alebo hentakej mafie, ktorá to šla riešiť

Raper Čis T: Kedysi, keď sa stala nejaká potýčka, do pár minút prišlo auto od takej alebo hentakej mafie, ktorá to šla riešiť
Zdroj: Refresher/Tomáš Biely
HUDBA ČIS T HUDBA RAP SLOVENSKÝ RAP
Uložiť Uložené

Jeden z priekopníkov slovenského rapu nám porozprával o novom albume a zaspomínal si aj na rôzne historky z minulosti. Podľa neho bola kedysi príliš agresívna doba a ľudia nemali mieru. Bežne pri sebe nosili nožíky či pištole.

S rapom začal ešte v deväťdesiatych rokoch, pamätať si ho môžeš zo skupín L.U.Z.A., Názov Stavby a 4D. Daniel Chládek alias Čistychov alebo skrátene Čis T, patrí dodnes medzi najzvučnejšie mená na scéne. 

O tom, že stále má čo povedať, svedčí aj nový album Mamuti, ktorý nahral s českým raperom Orionom z tria PSH. Pre Refresher prezradil, ako tento projekt vznikol, no rozhovoril sa tiež o divokých deväťdesiatych a nultých rokoch, kedy na seba ľudia volali bežne gangstrov, aby za nich prišli riešiť problémy.

Priblížil tiež svoje skúsenosti s drogami, zážitky z cestovania a vyjadril svoj názor na desiatich slovenských raperov vrátane Ega, Sameya, Pil C-ho alebo Moma. Okrem toho odhalil, ako znášal prehru s Frayerom Flexkingom aj to, či by chcel ešte v budúcnosti ďalší boxerský zápas.

Ak sa ti páči podobný obsah, pridaj sa do klubu Refresher+ a čítaj všetky články na našom webe bez zbytočných obmedzení. Nájdeš tam viacero reportáží zo zahraničia, profilov osobností či desivé kriminálne príbehy.

V tomto článku si prečítaš:
  • Čo povedal o Rytmusovi, Separovi, Glebovi, Kalim či Molochovi.
  • Či by chcel s Flexkingom odvetu vo Fight Night Challenge.
  • Ako naňho raz zavolali mafiu.
  • Ako dopadol po tom, čo si raz dal pred koncertom lysohlávky.
  • Prečo raz musel z backstageu vyliezť von oknom.
Čis T Čistychov raper
Zdroj: Refresher/Tomáš Biely

S Orionom ste pred nedávnom vydali album Mamuti L.P. Viem, že názov je viacznačný, ale aj trocha sebareflexívny. Pripadáš si už ako mamut?

Občas áno, aj keď fyzický vývoj sa mi zastavil zhruba v šestnástich rokoch, s tým sa nedá už nič spraviť. (smiech) Robili sme na tom albume s našim bosniansko-chorvátskym kamarátom, producentom Cut Demom, a v jeho končinách je mamuti v hovorovej reči bežná fráza ako u nás „ty ko**t“ alebo v Čechách „ty vole“, čiže to je ďalší význam.

Odporúčané
REFRESHNI SI PLAYLIST: The Weeknd a Playboi Carti na spoločnom pódiu, ale aj skvelý Ed Sheeran a nový Future REFRESHNI SI PLAYLIST: The Weeknd a Playboi Carti na spoločnom pódiu, ale aj skvelý Ed Sheeran a nový Future 20. septembra 2024 o 11:00

Veľakrát sme si to aj hovorili počas produkcie albumu. Malo to byť najskôr EP, čo zo srandy sme rozviedli ako „Ešte poj***me“, no a keďže sa nakoniec z toho vykľulo viac materiálu, vzniklo LP. To sme teda zase len tak zo srandy odvodili ako „Lepšie poj***me“. (smiech)

Čo vás viedlo k tomu spojiť sily a bude aj nejaké turné?

Album vznikol viac-menej len tak z presvedčenia. Orion to navrhol vzhľadom na to, že síce sme spolu mali viacero trackov, nikdy sme nedali von spoločný ucelený viacskladbový release. Išli sme do toho, ale nemali sme žiaden konkrétny koncept. Nešli sme ani útočiť na kasy, trendy, širokú poslucháčsku časť ľudu, proste sme vajbili a napokon z toho vzniklo toto decko prehistorické vy****né.

Je to malý zázrak, pretože sme totálne rozdielni, čo sa týka vkusu. Či sa bavíme o hudbe, ktorú počúvame, beatoch, hudobných podkladoch alebo štýle obliekania. A áno, bude aj turné. Zrovna teraz v októbri, na Slovensku aj v Čechách, pár zastávok v každej krajine. Vidíme sa v Bratislave, Košiciach, Plzni, Prahe, Brne a v Banskej Bystrici. 

Mamuti tour Čis T rap
Zdroj: Instagram/@cistofficial

Mamutov ľudia radi lovili. Lovil niekto aj teba za tie roky, čo si v rape? (smiech)

Kedysi to bolo určite pestrejšie, dnes som na príjemnom dôchodku a nikto ma proti mojej vôli našťastie neloví. Snažím sa držať pri zemi a robiť po svojom to, čo ma baví. Nederiem sa na predné stránky časopisov, nepotrebujem byť v mainstreamovom svete. Keby chcem, zvolil by som dávno určite inú stratégiu. 

Odporúčané
REFRESHNI SI PLAYLIST: Smack na rave párty, album od Nik Tenda aj The Weeknd s videoklipom natočeným na nový iPhone REFRESHNI SI PLAYLIST: Smack na rave párty, album od Nik Tenda aj The Weeknd s videoklipom natočeným na nový iPhone 13. septembra 2024 o 12:00

Som skôr tulák, umelec, slobodná duša... Chcem mať pokoj, dôležité veci na poriadku a transparentných a pozitívnych ľudí okolo seba. Nikdy by som asi nevymenil kľud za stres a hektický život, v ktorom by som ani nespával. Bez ohľadu na to, že by som vďaka tomu mal oveľa viac peňazí.

Šťastie nie je len v tom, že máš milióny. Musíš si ich vedieť aj udržať. Mám radšej pocit voľnosti a prirodzeného šťastia, a viac voľného času, než naháňanie sa za peniazmi. Ale priznávam, že peniaze sú v spoločnosti, v ktorej žijeme, potrebné a ľahšie sa tešíš s nimi ako bez nich. Niekedy ti aj zdravie kúpia.

Keď už si načrtol financie, ty na čo míňaš najviac peňazí?

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Pridaj sa do klubu REFRESHER+

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Kto kedysi na diskotékach skončil automaticky zle.
  • Aké skúsenosti má so sexturizmom.
  • Či má nejaké biznisy popri hudbe.
  • Aký najväčší úlet zažil.
  • Či mu chýba rodinný život alebo vyhovuje sloboda.
Dočítať článok
Máš už predplatné?
Prihlásiť sa
Dočítať článok
Poslať sms
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 167085 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Odomknúť cez SMS
Tento článok
Poslať sms Ako to funguje?
Všetky články na mesiac
🤩 Len 1,50€ navyše
POSLAŤ SMS Ako to funguje?
Po odomknutí získaš
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Napr.: Životopis za pár minút s Kickresume ZDARMA , PPV kód na Oktagon 61 alebo Pizza v Oggi ZDARMA
Zobraziť všetky (9)
Domov
Zdieľať
Diskusia