Vadilo by vám, ak by som si tu povysávala? Môžem vám prosím priniesť účet, už by som si chcela urobiť uzávierku. Prosby čašnícky a jazda v reštauračnom vozni slovenských železníc boli skutočne jedna veľká jazda. Začítaj sa do našej reportáže.
„Fúha, toto vôbec nie je zlé, ale niečo tomu chýba. A čo toto? No, toto nie je vôbec dobré," týmito slovami začala naša ochutnávka v reštauračnom vozni, ktorý sme navštívili v rámci dlhej cesty zo západu na východ Slovenska.
Keď sa povie reštauračný vozeň, viacerým ľuďom môže napadnúť niekoľko vecí. Jednou z možností sú zábery z filmov, kde sa cestujúci odetí v slávnostnom oblečení stretávali v reštauračnom vozni pri luxusnom jedle.
- Aká je ponuka a ceny v reštauračnom vozni.
- Ako chutilo jedlo a nápoje.
- Čo nás milo aj nemilo prekvapilo.
- Čo sme sa dozvedeli od servírky.
Ďalšou možnosťou je predstava o tom, ako sa tešíš, že cestu z Bratislavy do Košíc si skrátiš vínkom či jedlom z reštauráku, no ten pre istotu nie je ani radený v súprave. Podľa informácií vždy z technických príčin. A čo sa týka nášho zážitku, ten sa môže umiestniť niekde v strede medzi spomenutými záležitosťami.
Priblížiť ti zážitok, atmosféru, cenu a celkový dojem z reštauračného vozňa sme mali na programe dlhšie, no problém bol inde. Za posledné tri mesiace, s výnimkou nedávnej jazdy, sme totiž počas našich ciest po Slovensku nemali ani raz šťastie na to, aby bol vo vlakovej súprave radený reštauračný vozeň.
Doteraz sme nemali šťastie
Ak sme teda natrafili na vlak, kde by si reštauračný vozeň hľadal len márne, stále bola možnosť zakúpiť si niečo od stewarda, ktorý za sebou ťahá úzky vozík s občerstvením. To sme si aspoň mysleli. V štyroch z piatich prípadov sa pri nás vozík zjavil na trase Bratislava - Kysak len raz za päť hodín, pričom už neboli k dispozícii ani len bagety.
Na pozitívnejšiu nôtu. Kalendár síce značil piatok trinásteho, no nám tento deň paradoxne priniesol viac šťastia, než sme pôvodne čakali. Počasie sa zhoršuje každú hodinu, na stanici vo Vrútkach vládne typická piatková preplnená atmosféra.
Cez appku sledujeme, že náš vnútroštátny rýchlik mešká 23 minút, pričom reálna doba meškania bola v skutočnosti len 10 minút. Čo nás skutočne poteší, je oznam, že vo vlaku je radený reštauračný vozeň. Medzi húfom cestujúcich všetkých vekových generácií prechádzame k vlaku a nastupujeme do vozňa číslo štyri.
Vadilo by vám, ak by som si tu povysávala?
Cez uličku priamo do reštauráku
Na miestenkách však vydržíme len niečo cez 30 minút. „Cesta je dlhá, poďme už do reštauračného na pivko a jedlo,“ zaznelo a v tej chvíli bolo rozhodnuté, ako strávime nasledujúci čas. Predierame sa v uličke cez dva vozne, pričom sa na tesno obchádzame hlavne s ľuďmi, ktorí smerujú z jedálenského vozňa s plechovkovým pivom v ruke.
S dávkou pozornosti prechádzame cez posledné kolísavé spojenie medzi vozňami a zrazu sa nachádzame priamo v reštauračnom vozni.
Čo sa dozvieš po odomknutí?
- Ako na nás pôsobil reštauračný vozeň.
- Akých ľudí sme tam stretli.
- Koľko stálo jedlo a nápoje.
- Čo sme si dali a ako to chutilo.
- Prečo nám dezert pokazil chuť aj náladu.
- Čo nám porozprávala čašníčka.