Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. septembra 2024 o 9:30
Čas čítania 5:39
Radka Klučárová

Mestá s bizarným spôsobom života: Niekde musia obyvatelia nosiť plynové masky, bývať hlboko pod zemou a inde majú zakázané umierať

Mestá s bizarným spôsobom života: Niekde musia obyvatelia nosiť plynové masky, bývať hlboko pod zemou a inde majú zakázané umierať
Zdroj: @autumn.winter (X)
ZAUJÍMAVOSTI CESTOVANIE
Uložiť Uložené

Z atmosféry niektorých miest doslova mrazí, na niektoré z nich prúdia davy turistov. Reč je o najnevšednejších mestách na svete.

Po celom svete sú roztrúsené miesta, ktoré sa vymykajú našej bežnej predstave o tom, ako vyzerá tradičné obývané prostredie. V tomto článku si prečítaš o tých najbizarnejších a najneobvyklejších dedinách a mestách, ktoré svojimi zvláštnosťami fascinujú turistov aj miestnych obyvateľov.

V niektorých z nich život obyvateľov ovplyvňujú nehostinné podmienky prírody, v iných nevšedné idey samotných zakladateľov. Na všetky z nich sa dnes môžu vybrať aj turisti a spoznať miesta, kde sa bežný život prepája s nezvyčajnými podmienkami, ktoré vyvolávajú úžas aj otázky.

Baví ťa naša tvorba? Pridaj sa do klubu Refresher+. Aj vďaka tvojej podpore dokážeme prinášať kvalitné články. Okrem množstva benefitov, ktoré na teba čakajú, získaš neobmedzený prístup k prémiovému obsahu.

V tomto článku si prečítaš:
  • Čo sa deje so zomierajúcimi v oblasti, kde je zakázané zomierať.
  • Ako vyzerá život ľudí, ktorí si na znamenie poplašných sirén musia okamžite nasadiť plynové masky.
  • Prečo sa ľudia v civilizovanej krajine presťahovali do bývalých opálových baní a ako tam fungujú.
  • Ako sa po meste preplavujú ľudia, ktorým k domovom nevedie ani jedna cesta.

Utopistická kolónia, kde neexistujú spory, politika ani peniaze. Iba, že by nie?

Dedina Auroville, v preklade Mesto úsvitu, leží na juhu Indie, neďaleko mesta Puttučéri. Pre verejnosť je často vykresľované ako experimentálne, utopistické miesto, kde žijú ľudia z rôznych krajín v duchu univerzálnej jednoty. V roku 1968 ho založila Francúzka Mirra Alfassa, prezývaná Matka, inšpirovaná indickým mysliteľom a jogínom Šrí Aurobindom s cieľom vytvoriť dokonalý život v harmónii bez národnosti, politiky alebo náboženstva. 

zlatá kupola „Duša mesta“
Zdroj: Flickr

Dominantou mesta je Matrimandir, obrovská zlatá kupola „Duša mesta“, ktorá mala predstavovať symbol božskej odpovede na ľudské usilovanie sa o dokonalosť. Komunitu na území neúrodnej pôvody v druhej polovici 20. storočia podporovali aj západné štáty. V časoch, keď nad svetom visel mrak ďalšieho konfliktu obrovských rozmerov a frustrovaní ľudia upúšťali od tradičných hodnôt, sa zdala myšlienka o raji na Zemi priam dokonalou. 

Odporúčané
Dostaň sa k moru alebo do Škandinávie za 40 €. Toto sú TOP tipy na akciové spiatočné letenky Dostaň sa k moru alebo do Škandinávie za 40 €. Toto sú TOP tipy na akciové spiatočné letenky 16. septembra 2024 o 11:30

Po smrti Matky v roku 1973 sa však idea o Auroville postupne začala rúcať a aj keď sa jej dostalo podpory od indickej vlády či UNESCO, v komunite vznikli prvé konflikty, ktoré sa v roku 1988 dostali až na súd.

Reportáž portálu Slate vykresľuje život v Auroville v oveľa temnejších farbách. Redaktorka, ktorá sa miesto rozhodla navštíviť v článku opísala život obyvateľov a poukázala na výrazné nedostatky. „Realita je oveľa odlišnejšia, keď ste jej súčasťou,“ povedala jej jedna z obyvateliek. 

V roku 2010 v dedine členovia gangu kvôli nevyriešenému sporu sťali hlavu dedinčana. O život v komunite prišiel aj mladý Holanďan, ktorý žiadal zvýšenie bezpečnostných štandardov v Auroville. Dnes územie chránia ochrankári, dokážu však pokryť iba kľúčové cesty. Miestni turistom dôrazne prizvukujú, aby sa v noci územím nepotulovali sami. 

Obyvatelia sa musia vzdať alkoholu, cigariet a ostatných drog

Auroville funguje aj po desaťročiach, dnes je však skôr lákadlom pre turistov, ktorí hľadajú harmóniu a mier. Samotný pobyt v mestečku nie je lacnou záležitosťou a dovoliť si ho môžu zvyčajne len bohatí obyvatelia západných krajín. Ľudia, ktorí Auroville túžia navštíviť, či nebodaj v ňom začať nový život, sa musia vzdať alkoholu, cigariet a ostatných drog, a tiež prejsť na vegánsku stravu. 

Odporúčané
Boli sme v najvyššom 360° bazéne na svete. Za panoramatický výhľad na Dubaj zaplatíš menej ako za wellness v Bratislave Boli sme v najvyššom 360° bazéne na svete. Za panoramatický výhľad na Dubaj zaplatíš menej ako za wellness v Bratislave 10. septembra 2024 o 11:30

Ekonomika Auroville zostáva pre verejnosť veľkou záhadou. Miestni sa o peniazoch nechcú rozprávať, no už na prvý pohľad je jasné, že snaha o vytvorenia miesta „bez peňazí“ zlyháva. Obyvatelia disponujú kartou Aurocard, na ktorú sa im podľa zásluh pre komunitu pripisujú body. Problémom mestečka je aj vymožiteľnosť práva, keďže v ňom nefungujú polícia ani súdy. Vyšetrovanie prepadnutí, znásilnení či dokonca vrážd často nikam nevedie. Utopistické miesto tak postupne stráca svoju auru. 

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Pridaj sa do klubu REFRESHER+

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo sa deje so zomierajúcimi v oblasti, kde je zakázané zomierať.
  • Ako vyzerá život ľudí, ktorí si na znamenie poplašných sirén musia okamžite nasadiť plynové masky.
  • Prečo sa ľudia v civilizovanej krajine presťahovali do bývalých opálových baní a ako tam fungujú.
  • Ako sa po meste pohybujú ľudia, ktorým k domovom nevedie ani jedna cesta. 
Dočítať článok
Máš už predplatné?
Prihlásiť sa
Dočítať článok
Poslať sms
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 165396 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Odomknúť cez SMS
Tento článok
Poslať sms Ako to funguje?
Všetky články na mesiac
🤩 Len 1,50€ navyše
POSLAŤ SMS Ako to funguje?
Po odomknutí získaš
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Napr.: Pizza v Oggi ZDARMA , Burger v Roxore ZDARMA alebo Poukázka v hodnotě 800 korun na nákup v 4camping
Zobraziť všetky (9)
Domov
Zdieľať
Diskusia