Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. augusta 2024 o 12:30
Čas čítania 4:26
Adriana Královičová

Šejka Mahra sa so svojím manželom rozišla cez Instagram: odkazovala na praktiku „talaq.“ Čo to v moslimskej krajine znamená?

ZAUJÍMAVOSTI SAUDSKÁ ARÁBIA
Uložiť Uložené

„Keďže si zaneprázdnený inými spoločníčkami, žiadam o rozvod,“ napísala na svoj instagramový profil. Šejk Mana Al-Maktúm je jej bratranec.

Dubajská princezná Mahra spôsobila pred niekoľkými týždňami veľký rozruch, keď sa rozhodla verejne ukončiť svoje manželstvo. Aj keď ide o členku veľmi známej a prísnej (z pohľadu tradícií) rodiny, urobila to naozaj odvážne.

Mahra sa so svojím manželom „rozviedla“ na Instagrame, čo vyvolalo obrovskú diskusiu po celom svete. Niektorým sa jej odvaha nepozdávala, iní ju za tento krok podporujú. V kultúre Západu a Blízkeho východu jej krok mnohým ležal v žalúdku. Na Telegrame sa k prípadu vyjadril aj emirátsky politický komentátor Abdulkhaleq Abdulla. Povedal, že jej požiadavka na rozvod je „veľmi liberálna a porušuje mnohé pravidlá správania kráľovskej rodiny, nehovoriac o spoločenských normách,“ cituje Abdullu Tatler.


Mnohých však pobúril aj spôsob, akým text napísala. Podľa viacerých médií odkazovala práve na jednu z najkontroverznejších praktík moslimských krajín, ktorá sa nazýva Talaq alebo Triple Talaq. Išlo o to, že slovné spojenie „rozvádzam sa s tebou“ zopakovala 3-krát.

Šejka Mahra a šejk Mana bin Mohammed bin Rashid bin Al Maktoum sa vzali minulý rok v máji a pred troma mesiacmi princezná Mahra porodila dcéru. Na Instagrame však zmazala všetky spoločné fotografie, ktoré tam s manželom mala. Ani na jeho profile už žiadne spoločné fotky rodinky nenájdeš.

Odporúčané
Z chudobnej čašníčky miliardárka: Mouna Ayoub po rozvode s arabským šejkom nemala ani cent, no vďaka jeho darom šikovne zbohatla Z chudobnej čašníčky miliardárka: Mouna Ayoub po rozvode s arabským šejkom nemala ani cent, no vďaka jeho darom šikovne zbohatla 16. júla 2024 o 12:30

16. júla 2024 oznámila rozvod a obvinila svojho manžela z nevery. „Drahý manžel, pretože si zaneprázdnený inými spoločníčkami, týmto oznamujem náš rozvod. Rozvádzam sa s tebou, rozvádzam sa s tebou a rozvádzam sa s tebou. Opatruj sa. Tvoja bývalá manželka.“ Pred niekoľkými týždňami všetko naznačila aj tým, keď pridala fotku so svojou dcérou a napísala k nej: „Len my dve.“ Práve to bol odkaz na fotku, ktorú pridala na svoj Instagram, keď oznamovala tehotenstvo. Vtedy pri nej stál nápis: „Len my traja.“

Kto je dubajská princezná Mahra a kto je šejk Mana Al-Maktúm? Čomu sa obidvaja venujú, ako vyzerala ich honosná svadba aj to, čo v moslimských krajinách znamená triple talaq act sa dočítaš v článku.

saudská arábia, šejk
Zdroj: Instagram/@hhshmahra

Princezná má arabsko-grécky pôvod

Princezná Mahra, celým menom Mahra Bint Mohammed Bin Rashid Al Maktúm, je dcérou vládcu Dubaja, viceprezidenta a premiéra Spojených arabských emirátov, šejka Mohammeda bin Rashida Al Maktúma. Narodila sa 26. februára 1994 a je jednou z jeho mnohých detí. (Údajne ich má 30). Jej matka Zoe Grigorakos má grécky pôvod a má s Mahrou veľmi dobrý vzťah. Fascinujúci príbeh o jej otcovi si prečítaš tu.

Milá šejka, všetky ženy na svete sú vďačné za vašu silu a odvahu. Za to, že ukazujete a zdôrazňujete nespravodlivosť a zneužívanie moci, ktorú muži na východe využívajú proti ženám.

Zatiaľ čo niektoré z jeho dcér žijú v úzadí, Mahra aktívne používa Instagram aj TikTok. Na jej profile ju sleduje 956-tisíc sledovateľov. Pravidelne ukazuje momenty zo svojho pracovného aj rodinného života. Donedávna jej účet zdobili zamilované fotky s manželom, šejkom Manom Al-Maktúmom, s ktorým má dcérku Mahru bint Maktúm.

FUNFACT: Princezná jazdí na ružovom Rolls Royce Phantom. V zbierke má aj LaFerrari.
Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Pridaj sa do klubu REFRESHER+

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Kto je šejka Mahra.
  • Kto je šejk Mana Al-Maktúm.
  • Čo znamená v moslimských krajinách praktika Talaq.
Dočítať článok
Máš už predplatné?
Prihlásiť sa
Dočítať článok
Poslať sms
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 164762 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Odomknúť cez SMS
Tento článok
Poslať sms Ako to funguje?
Všetky články na mesiac
🤩 Len 1,50€ navyše
POSLAŤ SMS Ako to funguje?
Po odomknutí získaš
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Napr.: Pizza v Oggi ZDARMA , Burger v Roxore ZDARMA alebo Poukázka v hodnotě 800 korun na nákup v 4camping
Zobraziť všetky (9)
Domov
Zdieľať
Diskusia