Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. augusta 2024 o 12:30
Čas čítania 7:22
Radka Klučárová

Skateboardista Richard Tury: V Košiciach na nás vybehla polícia, v Komárne sme museli čistiť a natierať zábradlie (Rozhovor)

Skateboardista Richard Tury: V Košiciach na nás vybehla polícia, v Komárne sme museli čistiť a natierať zábradlie (Rozhovor)
Zdroj: Tomáš Biely (Refresher)
ŠPORT OSOBNOSTI ROZHOVORY
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Ulica je pre nás najlepší tréning. Zábradlia zo schodov sú miliónkrát ťažšie prekážky ako tie v skateparkoch, hovorí so smiechom úspešný Rišo Tury. Zároveň vraví, že dostať sa tam, kde je dnes ho stálo veľmi veľa plaču, bolesti a prekonávania sa.

Skateboarding sa stal olympijským športom a z tínedžera, ktorého partiu okolie vnímalo ako vandalov, sa stal športovec svetového formátu.

V rozhovore pre Refresher Richard Tury porozprával o svojich začiatkoch, príhodách, keď musel utekať pred políciou či o ťažkých momentoch prípravy. „Počas prípravy som zažil moment, keď som si myslel, že už je koniec. Pri súťaži v Brazílii som si narazil koleno tak, že mi všetci ortopédi po magnetickej rezonancii povedali, že to vyžaduje výmenu kolenného kĺbu. Som mega vďačný, že som sa nevzdal a prekonal to,“ povedal nám olympionik.

Ak chceš čítať viac rozhovorov s úspešnými Slovákmi, pridaj sa do klubu Refresher+ a získaj prístup ku všetkým článkom na našom webe.

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako Riša s partiou naháňali policajti a akú vysokú pokutu museli zaplatiť.
  • Prečo podľa neho adrenalín z ulice nevie nahradiť jazda v skateparku.
  • Ako hodnotí atmosféru olympijskej dediny.
  • Čo mu na stretnutí povedal prezident Peter Pellegrini.
  • Čo si myslí o názore, že politika do športu nepatrí.

Takmer pred desiatimi rokmi si v rozhovore pre Refresher na otázku, aké sú tvoje vyhliadky do budúcnosti, odpovedal: „Veľa, veľa cestovať, hrotiť skateboarding, ako to len pôjde, a zabíjať najväčšie svetové súťaže, na ktoré sa ešte chystám v najbližšej dobe.“ Teraz si sa vrátil z OH v Paríži ako najlepší Európan. Ako hodnotíš svoje začiatky s odstupom času?

Je to veľká vec. V roku 2014 to boli moje začiatky, prvé európske súťaže, a teraz som na olympiáde medzi najlepšími skončil na piatom mieste. Vtedy by som určite nepovedal, že sa skateboarding raz stane olympijským športom. Vždy som mal ambíciu súťažiť a presadiť sa. Teraz, s odstupom času, som však mega vďačný za to, že som vytrval a že ma môže živiť to, čo ma baví.

Richard Tury
Zdroj: Tomáš Biely (Refresher)

Čo pre tvoju kariéru tento obrovský úspech znamená? Kam ťa môže posunúť? Otvorili sa ti napríklad nové príležitosti?

Určite mi to pomôže budovať si meno. Tým, že sa skateboarding viac dostáva aj do mainstreamu, začínajú ma vnímať aj sponzori z iných sfér. Budem veľmi rád, keď môj úspech na olympiáde pomôže aj slovenskému skateboardingu, zvýši záujem o tento šport, postaví sa viac skateparkov a ja budem pre niekoho vzorom. Vďaka tomu, že tento šport robím profesionálne, som zamestnaný v športovom centre polície ako profesionálny atlét, a zabezpečilo mi to aj podporu od štátu.

Skateboardisti boli kedysi verejnosťou vnímaní ako vandali, ktorí ničia verejný priestor a robia rámus. Máš s niečím podobným skúsenosti aj ty?

Áno, akurát dnes som nad tým premýšľal. V našom prvom skateparku v Košiciach na Ťahanovciach sme mali správcu, ktorý nám nonstop robil zle, nechcel nám otvárať skatepark, rušil nám prekážky a robil všetko preto, len aby sme nemohli skateovať.

Mal si niekedy problém aj s políciou?

Veľakrát. Ulica je pre nás najlepší tréning. Zábradlia zo schodov sú miliónkrát ťažšie prekážky ako tie v skateparkoch. (smiech) Keď sme ešte v Košiciach s kamošom nakrúcali video, vybehla na nás polícia, zobrali nás na stanicu a dali nám pokutu. Sekuriťáci nám bežne brali skejty a strkali do nás. Ja to na druhej strane chápem, oni strážili súkromný objekt a my sme tam na drzovku vystrájali, pretože sme chceli mať dobrý záber.

Odporúčané
Tréner Maroš Molnár z Extrémnych premien: Ak sa obézny človek nespamätá a nezačne chudnúť, smeruje do hrobu (Rozhovor) Tréner Maroš Molnár z Extrémnych premien: Ak sa obézny človek nespamätá a nezačne chudnúť, smeruje do hrobu (Rozhovor) 18. septembra 2024 o 9:30

Ešte si spomínam na príhodu z Komárna, kde sme museli čistiť a natierať zábradlie, pretože sme na ňom skateovali, a zaplatiť pokutu takmer 200 eur. Stretli sme sa aj s brutálne agresívnymi policajtami, ktorí po nás vyštartovali, pretože sme jazdili po ulici.

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Pridaj sa do klubu REFRESHER+

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo podľa neho adrenalín z ulice nevie nahradiť jazda v skateparku.
  • Ako funguje skateboarding na Slovensku.
  • Čo mu na stretnutí povedal prezident Peter Pellegrini.
  • Čo si myslí o názore, že politika do športu nepatrí.
  • Ako hodnotí atmosféru olympijskej dediny.
Dočítať článok
Máš už predplatné?
Prihlásiť sa
Dočítať článok
Poslať sms
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 164586 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Odomknúť cez SMS
Tento článok
Poslať sms Ako to funguje?
Všetky články na mesiac
🤩 Len 1,50€ navyše
POSLAŤ SMS Ako to funguje?
Po odomknutí získaš
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Napr.: Životopis za pár minút s Kickresume ZDARMA , PPV kód na Oktagon 61 alebo Pizza v Oggi ZDARMA
Zobraziť všetky (9)
Domov
Zdieľať
Diskusia