Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. júla 2024 o 14:30
Čas čítania 4:14
Radoslava Juračková

REPORTÁŽ: Bola som týždeň v Chorvátsku. Ceny v reštauráciách narástli dvojnásobne, za chlieb som zaplatila 6,50 €

ZAUJÍMAVOSTI CESTOVANIE CHORVÁTSKO DOVOLENKA PENIAZE
Uložiť Uložené

Po prechode na euro čelí chorvátska ekonomika zdražovaniu. Citeľne vyššie ceny sú nielen v reštauráciách a baroch, ale aj v potravinách. Mäso stojí trikrát viac ako u nás.

Chorvátsko je bez pochýb jednou z najobľúbenejších dovolenkových destinácií Slovákov.  Každoročne je na internete veľká diskusia o cenách v krajine. Kým niektorí tvrdia, že sa rapídne zvýšili, podľa iných sú porovnateľné so Slovenskom a nevidia tam veľký rozdiel. Od minulého roka však Chorváti platia eurom a krajinu zároveň zasiahla inflácia. Rozhodla som sa presvedčiť na vlastné oči, či sú ceny v Chorvátsku naozaj také vysoké a či sa oplatí na Jadrane dovolenkovať.

 

Na týždňovú dovolenku do Trogiru sme sa vybrali dve kamarátky a cestovali sme tesne pred začiatkom hlavnej sezóny, na prelome júna a júla. Aj napriek tomu, že prázdniny sa väčšine Európanov, ktorí v krajine dovolenkujú, ešte len začínali, mesto praskalo vo švíkoch a o turistov nemali gastroprevádzky a prevádzkari služieb núdzu.

V tomto článku si prečítaš:
  • Ktoré výrobky boli v hypermarkete predražené najviac.
  • Kde sme si dali raňajkové menu za 5 eur.
  • Koľko sme priemerne zaplatili za večeru pre dve osoby.
  • Aká je cena piva.
  • Koľko stoja prílohy k hlavnému jedlu.

Taxikári jazdia načierno a zarábajú na nevedomosti turistov

V Chorvátsku som sa prepravovala prímestskou dopravou aj taxíkmi. Za autobus z letiska vzdialeného necelých 5 kilometrov od mesta som zaplatila 3,50 €. Vzhľadom na to, že sme prileteli skoro ráno, považujem cenu za prívetivú. Keďže sme museli čakať na ubytovanie, túlali sme sa ráno mestom a na miesto ubytovania sme sa rozhodli ísť taxíkom. Ubytovanie bolo vzdialené od miesta vyzdvihnutia asi 4 kilometre. Pôvodne sme sa chceli odviezť službou Bolt, no žiadny z vodičov nebol dostupný. Našli sme preto súkromnú taxislužbu. Taxikára sme sa na cenu vopred nespýtali, pretože sme nepredpokladali, že by taxa vzhľadom na vzdialenosť mohla byť vysoká. Po asi 6-minútovej ceste si vodič vypýtal 20 eur a nevydal žiadny doklad. Keďže sme sa nemohli odvolať na vopred dohodnutú cenu, zaplatili sme, koľko si vypýtal.

Odporúčané
KVÍZ: Spoznáš slovenské mesto na základe niekoľkých indícií? Otestuj svoj prehľad KVÍZ: Spoznáš slovenské mesto na základe niekoľkých indícií? Otestuj svoj prehľad 2. septembra 2024 o 17:00

O niekoľko dní neskôr sa nám podarilo odviezť aj Boltom po rovnakej trase za 6 eur. Taxikára som sa pýtala, prečo nie je bolťákov viac a prečo taxikári jazdia radšej ako súkromníci. Vysvetlil mi, že služba Bolt má z jázd províziu a vodiči radi jazdia sami za seba. Zároveň vďaka tomu môžu upravovať subjektívne cenník a občas zarobiť na nevedomosti turistov, čo sa stalo aj nám.

Kuracie prsia majú v potravinách trikrát drahšie ako na Slovensku

Počas pobytu sme nakupovali v malých potravinách, ale i v hypermarkete. Aj napriek tomu, že niektoré potraviny stáli približne rovnako ako na Slovensku, vo väčšine prípadov boli drahšie. Priemerný nákup na pláž, ktorý obsahoval pečivo, vody a slané snacky, vyšiel pre dve osoby na 15 eur.

Denný nákup na pláž, ktorý obsahoval 4 kusy tradičného pečiva burek, dva kusy vanilkového pečiva a dva nápoje, stál 14,54 €.
Denný nákup na pláž, ktorý obsahoval 4 kusy tradičného pečiva burek, dva kusy vanilkového pečiva a dva nápoje, stál 14,54 €. Zdroj: Refresher/Radoslava Juračková

Ceny väčšiny základných potravín boli vyššie. Porovnateľný bol napríklad malý chlieb za 1,50 € či niektoré druhy ovocia a zeleniny, ktoré väčšinou stáli podobne ako u nás alebo menej.

Najväčší rozdiel bol pri mäsových výrobkoch. 800 g chladených kuracích pŕs stálo 13,79 €. 700 gramov slaniny stálo 18,19 €, 150-gramové balenia šunky alebo suchej salámy priemerne stáli okolo 3 eur.

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Pridaj sa do klubu REFRESHER+

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ktoré výrobky boli v hypermarkete predražené najviac.
  • Kde sme si dali raňajkové menu za 5 eur.
  • Koľko sme priemerne zaplatili za večeru pre dve osoby.
  • Aká je cena piva.
  • Koľko stoja priemerne prílohy k hlavnému jedlu.
Dočítať článok
Máš už predplatné?
Prihlásiť sa
Dočítať článok
Poslať sms
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 163278 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Odomknúť cez SMS
Tento článok
Poslať sms Ako to funguje?
Všetky články na mesiac
🤩 Len 1,50€ navyše
POSLAŤ SMS Ako to funguje?
Po odomknutí získaš
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Napr.: PPV kód na Oktagon 60 , Pizza v Oggi ZDARMA alebo Burger v Roxore ZDARMA
Zobraziť všetky (9)
Späť
Zdieľať
Diskusia