Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. júla 2024 o 15:26
Čas čítania 1:08
Barbora Fábryová

Zuzana Smatanová kritizuje bulvárne médiá. Z psychiatrie robíte senzáciu a strašiaka, vyčíta im

SLOVENSKO DUŠEVNÉ ZDRAVIE SPRÁVY Z DOMOVA
Uložiť Uložené

Speváčke sa nepáči, akým spôsobom predávajú bulvárne médiá svoje články.

Speváčka Zuzana Smatanová skritizovala slovenské bulvárne média za to, že podsúvajú titulky, ktoré stigmatizujú psychické ochorenia. Na sociálnej sieti Facebook zdieľala fotografiu tlačených novín so záberom na herečku Petru Vajdovú s nadpisom Prvé fotky po ďalšej liečbe na psychiatrii!

„Vážne si myslíte, že toto ešte treba? Ukazovať ju ako človeka, ktorý sa v očiach verejnosti vďaka vašim titulkám zdá ako človek, čo zase zlyhal, je slaboch, divná alebo na hlavu? Nie, nie je. Tá negatívna konotácia tam bohužiaľ je. Prečo zo slova psychiatria ešte stále robíte senzáciu alebo strašiaka? Môže sa to týkať každého z vás,“ napísala Smatanová v príspevku.

Speváčka ďalej uviedla, že nie je žiadna hanba požiadať odborníkov o pomoc. Na novinárov apeluje, aby pri obdobných vážnych témach prejavili viac ľudskosti. „Odstraňujte stigmy, ukážte a učte ľudí, že si musíme pomáhať, ukážte empatiu, úctu, buďte tými, ktorí to začnú v našej spoločnosti meniť aj cez vaše titulky, nech ide o kohokoľvek. Máte na to všetky prostriedky,“ dodala.

Odporúčané
KOMENTÁR: Zastrašovanie ľudí v nočných podnikoch bude pokračovať. Drogy na tácke by však kukláči mali hľadať na iných miestach KOMENTÁR: Zastrašovanie ľudí v nočných podnikoch bude pokračovať. Drogy na tácke by však kukláči mali hľadať na iných miestach 3. októbra 2024 o 16:30

Príspevok Zuzany Smatanovej zdieľala aj Liga za duševné zdravie, ktorá ho komentovala so slovami: „Ďakujeme, Zuzana Smatanová, za upozornenie médií na absolútne nevhodný, neľudský a škodlivý spôsob zobrazovania problémov s psychickým zdravím.

Veľká vďaka za odvahu! Požiadať o pomoc nikdy nie je známkou slabosti. Naopak. Je to prejavom zodpovednosti voči sebe a svojim blízkym.“
Psychologickú a ďalšiu pomoc poskytuje:
– Bezplatná 24-hodinová linka dôvery Nezábudka: 0800 800 566
– Online poradňa Ligy za duševné zdravie
– Online poradňa pre mladých IPčko
– Národná bezplatná nonstop linka pre ženy zažívajúce násilie a pre ľudí, ktorí im chcú pomôcť: 0800 212 212.
– Nonstop krízová linka Aliancie žien Slovenska: 0903 519 550, Adresár Koordinačno-metodického centra obsahuje kontakty pre každý kraj.
– V prípade ohrozenia volaj 158 alebo 112, na číslo 112 môžeš poslať aj SMS.

Domov
Zdieľať
Diskusia