Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. júna 2024 o 14:22
Čas čítania 1:08
TASR

Maldivskú ministerku zadržala polícia. Obvinili ju z používania čiernej mágie

ZAUJÍMAVOSTI MALDIVY SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

Čarodejníctvo nie je podľa maldivského trestného zákona trestným činom. V tomto ostrovnom štáte, kde väčšinu obyvateľov tvoria moslimovia, však za to hrozí šesť mesiacov väzenia podľa islamského práva.

Polícia zadržala maldivskú ministerku životného prostredia, ktorá bola podľa miestnych médií obvinená z používania „čiernej mágie“ proti prezidentovi Mohamedovi Muizzuovi.


Ministerka životného prostredia, pre klimatické zmeny a energetiku Fathimath Shamnaz Ali Saleemová bola zadržaná v nedeľu spolu s dvomi ďalšími osobami v hlavnom meste Malé, uviedla vo štvrtok polícia. Ministerka by mala zostať asi týždeň vo vyšetrovacej väzbe, povedala jeden z policajtov, pričom neuviedol bližšie podrobnosti o jej zadržaní.


„Objavili sa správy, že Shamnaz bola zadržaná pre používanie čiernej mágie proti prezidentovi Mohamedovi Muizzuovi,“ uviedol maldivský denník Sun. Polícia tieto tvrdenia nepotvrdila ani nevyvrátila.


Vzhľadom na klimatické zmeny má ministerka životného prostredia v súčasnosti na Maldivách dôležitú úlohu. Odborníci na životné prostredie z OSN totiž varujú, že Maldivy by sa mohli stať v dôsledku rastúcej hladiny oceánov v blízkej budúcnosti neobývateľné.

Podľa islamského práva jej hrozí šesť mesiacov väzenia

Čarodejníctvo nie je podľa maldivského trestného zákona trestným činom. V tomto ostrovnom štáte, kde väčšinu obyvateľov tvoria moslimovia, však za to hrozí šesť mesiacov väzenia podľa islamského práva.


Ľudia po celom súostroví pritom praktikujú tradičné obrady vo viere, že im pomôžu získať výhodu alebo prípadne prekliať nepriateľa či protivníka.


Vlani v apríli dobodali ľudia na smrť svoju 62-ročnú susedu, ktorú obvinili z vykonávania obradov čiernej mágie. Polícia však napokon nenašla nijaké dôkazy, ktoré by svedčili o tom, že obeť praktizovala čarodejníctvo, informoval minulý týždeň maldivský spravodajský portál Mihaaru po skončení vyšetrovania.


V roku 2012 zasiahla maldivská polícia proti opozičnému politickému zhromaždeniu po tom, čo obvinila organizátorov z hádzania „prekliateho kohúta“ na policajtov, ktorí prehľadávali ich kancelárie.

Domov
Zdieľať
Diskusia