Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
29. mája 2024 o 14:30
Čas čítania 5:47
Martin Adam Pavlík

Ján Lašák: Keď Slovensko vypadlo, nepozeral som už ani jeden zápas. Aj Maďari majú lepšie podmienky pre mladých hokejistov

Ján Lašák: Keď Slovensko vypadlo, nepozeral som už ani jeden zápas. Aj Maďari majú lepšie podmienky pre mladých hokejistov
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer
ŠPORT HOKEJ JÁN LAŠÁK MS V HOKEJI 2024 SLOVENSKÁ HOKEJOVÁ REPREZENTÁCIA
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Brankárska legenda s tromi medailami z majstrovstiev sveta nám prezradila, čo Slovákom chýbalo na šampionáte v Česku, a zaspomínala si na zlaté hokejové časy.

Bol prvým brankárom v zámorskej NHL a dopomohol aj k tomu, že Slovensko v roku 2002 získalo historicky prvý titul majstra sveta v ľadovom hokeji. Okrem obrovského úspechu vo švédskom Göteborgu má na konte ďalšie dve medaily – striebornú z Petrohradu (2000) a bronzovú z Helsínk (2003). 

Ako však vraví v rozhovore, človek by podľa neho nemal žiť v minulosti, ale mal by stále napredovať a ľudsky sa vyvíjať. Ján Lašák (45) je toho dôkazom. Z jeho slov cítiť cenné skúsenosti, pragmatizmus, vyzretosť a nadhľad.

Dnes odovzdáva rady mladým brankárskym talentom a snaží sa ich nasmerovať na správnu cestu. Legendárny gólman zo Zvolena zhodnotil výkon slovenského tímu na šampionáte v Česku, odhalil, v čom má Slovensko stále nedostatky oproti susedným krajinám, a prezradil, na ktoré obdobia v kariére spomína najradšej.

V Refresheri ti pravidelne prinášame zaujímavé rozhovory s inšpiratívnymi ľuďmi. Ak chceš podporiť rozvoj s podobným obsahom, pridaj sa do klubu Refresher+. Okrem množstva benefitov, ktoré na teba čakajú, získaš neobmedzený prístup k prémiovým článkom.

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako vníma trénera Craiga Ramsayho.
  • Či by si trúfol na post hlavného trénera.
  • Ako zhodnotil výkon a správanie Juraja Slafkovského.
  • Prečo je dnes v zámorí menej Slovákov než kedysi.
Ján Lašák SZLH hokej MS v hokeji 2024
Zdroj: Andrej Galica SZLH

Máme krátko po majstrovstvách sveta, ktoré vyhralo domáce Česko. Fanúšikovali ste našim českým bratom alebo ste to brali skôr triezvo a pozreli ste si „len“ dobrý hokej?

Priznám sa, že som po tom, ako Slovensko vypadlo, nepozeral už ani jeden zápas. Bol som sklamaný, mal som toho plné zuby.

Ako hodnotíte výkon slovenského tímu?

Je určite škoda, že sa nám toho nepodarilo viac. Keby sme boli aspoň viac potrápili Kanadu. To ma trocha mrzí. Na druhej strane teším sa z brankárov. Chytali dobre. Najmä Samo Hlavaj. Vidno, že je pripravený na Ameriku. Som zaňho veľmi rád. Podľa mňa bol najlepším hráčom nášho tímu.

Ktorý zápas ste si vy osobne najviac užili a pri ktorom ste mali najväčšie nervy?

Najviac som si užil zápas s Amerikou, to bolo super. Aj keď sme vyhrali až po predĺžení, boli to krásne emócie. Najväčší „nervák“ bol zápas s Lotyšskom. Tam sme boli všetci ako na ihlách.

Ján Lašák SZLH hokej MS v hokeji 2024
Zdroj: Andrej Galica SZLH

Ako ste už naznačili, naše mužstvo skončilo vo štvrťfinále, keď bola nad naše sily Kanada. Prečo to podľa vás tentoraz nevyšlo a čo nám chýba k tomu, aby sme sa opäť po viac než dekáde dostali k boju o medaily? Musíme ešte dozrieť na podobných súperov?

Dozrievanie je presne jednou z tých vecí. Predsa len, hráči zo zámoria hrajú podobne ťažké zápasy dennodenne. Potrebujeme viac hráčov, ktorí vedia tím potiahnuť v kritických momentoch. Potrebujeme všestranných lídrov. Napríklad Pospíšil je veľký bojovník, vie sa dostať pod kožu súpera. Rovnako Kelemen. Keď budeme mať správny mix hráčov, potom sa môžeme zamýšľať nad tým, čo ďalej.

Odporúčané
Spoznáš slovenských hokejistov bez výstroja? Títo hráči nám vybojovali postup do štvrťfinále MS Spoznáš slovenských hokejistov bez výstroja? Títo hráči nám vybojovali postup do štvrťfinále MS 22. mája 2024 o 18:00

Chýbajú teda slovenskému tímu podobné osobnosti, akými boli Miroslav Šatan, Peter Bondra či Zdeno Chára a výrazná strelecká útočná trojica Marián Hossa, Marián Gáborík a Pavol Demitra?

Áno, samozrejme, ale títo hráči, rovnako ako Žigo Pálffy a spol., hrávali každý deň v NHL v prvej presilovkovej línii. Takýchto hokejistov sme mali kedysi dvanásť alebo pätnásť. Dnes sú v tíme takí dvaja alebo traja.

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné
50 €
Účtuje sa raz za rok
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 160661 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Či s hokejistami svojej generácie chodievajú spoločne na chaty.
  • Ktorý slovenský reprezentant je dnes jeho najbližším spolupracovníkom.
  • Či má medaily hrdo zarámované v obývačke alebo zavreté v trezore. 
  • Čo povedal Marek Ďaloga o Craigovi Ramsaym.
  • Čo by slovenský tím momentálne potreboval.
  • Ktorí hráči podľa neho najviac ťahali slovenský tím vpred.
Späť
Zdieľať
Diskusia