Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
🎫 Vyhraj lístky na festivaly: Grape, Sziget, Pohoda, Lovestream a ďaľšie letné festivaly
25. mája 2024, 16:37
Čas čítania 0:34
Karolína Fejtová

V Česku maturovala umelá inteligencia. Aké známky dostala?

V Česku maturovala umelá inteligencia. Aké známky dostala?
ZAUJÍMAVOSTI MATURITA SPRÁVY ZO SVETA UMELÁ INTELIGENCIA
Uložiť Uložené

AI by sa pred svojimi rodičmi za výsledky hanbiť nemusela.

V piatok si umelá inteligencia vyskúšala maturitu na gymnáziu v Příbore v okrese Nový Jičín. Maturitu skladala z troch predmetov – dejepisu, fyziky a českého jazyka.

Počítač úspešne absolvoval skúšku z dejepisu o povojnovom vývoji v Československu. To isté platí aj o fyzike, ktorú zvládol na výbornú. V oboch prípadoch však musel svoje odpovede spresňovať, pretože zo začiatku hovoril veľmi všeobecne.

Najväčší problém nastal v českom jazyku a literatúre, kde komisia testovala umelú inteligenciu z knihy Jiřího Wolkera. Rozbor veršov alebo básnických významov bol pre počítač náročný, dostal preto dvojku. Učitelia tvrdia, že rozdiel medzi skutočnými maturantmi a počítačom je stále veľký.

„Keď to preženiem, je to veľmi chytrý autocomplete, t. j. dopĺňanie slov. Nemyslí však tak ako ľudia. Študent môže niečo vymyslieť, ale počítač je čisto závislý od údajov, na ktorých bol vycvičený, ešte nie je schopný niečo sa naučiť,“ cituje iRecord Denis Valášek, autor experimentu.

Domov
Zdieľať
Diskusia