Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. mája 2014 o 11:37
Čas čítania 0:00
Gabor Boros

REFRESHER papá - Skybar Bratislava

REFRESHER
Uložiť Uložené

Kam ísť na naozaj dobrú večeru, ktorú chcete zakončiť skvelými drinkami v príjemnom prostredí? Na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave, na 7. poschodí nájdete bar a reštauráciu Skybar, v ktorej sa nám podarilo splniť presne tento cieľ.

Kam ísť na naozaj dobrú večeru, ktorú chcete zakončiť skvelými drinkami v príjemnom prostredí? Na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave, na 7. poschodí nájdete bar a reštauráciu Skybar, v ktorej sa nám podarilo splniť presne tento cieľ. Ak sa rozhodnete v Skybare stráviť večer, pre vašu istotu si rezervujte stôl dostatočne včas - okrem istého miesta dostanete aj prioritne miesto s dobrým výhľadom, napríklad na bratislavský hrad. Aj keď sme si stanovili čas utorok podvečer, bolo viacmenej plno a to aj keď sme po dvoch hodinách odchádzali.

Jedálny lístok ponúka medditeránsku kuchyňu, čo je relatívne široké gastronomické označenie, veď na pobreží stredozemného mora sa tiahne naozaj rôznorodá kultúra stravovania. No túto časť odporúčame návštevníkom, ktorí sú konzervatívni na chute, chcú ísť "na istotu" a nechcú experimentovať - ak ešte neokúsili špecifickú thajskú kuchyňu. S druhou polovičkou jedálneho lístku - Thajským menu - taktiež nebude problém pri výbere jedla. Keď už ste v Lemontree/Skybare, odporúčame predsa len siahnuť po niečom z tejto časti ponuky. Nie každá reštaurácia sa môže popýšiť ocenením Thai Select, ktoré je udeľované najlepším mimothajským reštauráciam thajským kráľovstvom (na Slovensku sú jediní).

Spojiť dve rôzne kuchyne a nešpecializovať sa na napríklad Thajskú, ktorej chute sú v rámci Bratislavy menej zastúpené, môže byť kontraproduktívne. No toto rozhodnutie pravdepodobne pochádza už z vyššie spomínanej konzervatívnosti Slovákov ale aj hlavného mesta (ktoré dovolím tvrdiť, že sa zlepšuje v tomto smere) a je teda logické. No reštaurácia je cenovo nastavená trošku vyššie a cieli pravdepodobne zahraničnú klientelu, ktorá toto miesto pravdepodobne naozaj obĺubuje - počas večera ste mohli počuť hlavne nemčinu, angličtinu a aj čašník nás privítal angličtinou. Musíme pochváliť celý personál, ktorému nemáme naozaj čo vytknúť, takže časť hodnotenia obsluhy ukončíme túto vetou.

Poďme na jedlo. Zvolili sme thajské papanie, keďže nie každý deň máme túto možnosť. Ako prvé sme si objednali vyprážané krevety na paličkách, oficiálnym názvom Kung Pao Sauce Makam s tamarindovo-vínovou omáčkou. Už pri tomto starteri sa nedalo prehliadnuť, že foodstyling má v Skybare silné korene a zároveň aj úžasne jemná chuť kreviet príjemne naštartovala chuťové bunky. To všetko ešte skvelo dopĺňala tamarindovo-vínová omáčka, čo bola pre mňa úplne neznáma, no zároveň úplne úžasná plná chuť Thajska. Ich cena je €8,90 a skutočne stoja za to

REFRESHER papá - Skybar Bratislava

Samozrejme, nemohli sme zabudnúť ani na polievky, ktoré tvoria veľkú časť thajskej, a celkovo ázijskej kuchyne. Sú tradične pikantné, často s kokosovým mliekom alebo smotanou, s krevetami, kuracím či hovädzím mäsom, množstvom byliniek a plné zaujímavých chutí. My sme vyskúšali obe podávané varianty, menovite Tom Yam Kung, teda ostrokyslá polievka s krevetami a Kao Soi Kai, jemne pikantnú polievku s kuracím mäsom, kokosovým mliekom a cestovinou. Hoci bola Tom Yam skutočne ostrá, stále sa v nej hralo množstvo iných ázijských chutí či korení, krevety boli výborne vyvarené a čo sa týka Kao Soi Kai, tak tam bol chuťový a hlavne vizuálny zážitok ešte silnejší. Jemnosť kokosového mlieka spojená s typickou ostrosťou a neutrálnosťou kuracích pŕs, jednoducho fantastické. Obe polievky stáli príjemných €5,90.

REFRESHER papá - Skybar Bratislava
REFRESHER papá - Skybar Bratislava

Prišiel čas hlavných jedál. Najviac ma v a'la carte menu zaujali kačacie prsia na červenom karí s kokosovým mliekom, ananásom, cherry paradajkami, liči a thajským baklážanom, teda Kaeng phed Ped Yang a ako druhá alternatíva bol určený morský vlk so zázvorom, citrónovou trávou, hlivou a limetkovou omáčkou na ryžových rezancoch, a.k.a. Pla Yang Lui Suan. Obe jedlá nám priniesli celkom nové chute, či už morský vlk alebo kačacie prsia. Ryba bola fantasticky pripravená a hlavne okorenená, o zjemnenie sa postarali ryžové rezance, na ktorých bol morský vlk položený. Kačacie prsia s red curry síce neboli žiadnou prevratnou novinkou, no poctivo pripravené jedlo, kde sa nešetrí kvalitnými surovanmi vždy poteší viac než dosť. Kačacie stálo €18,90, morský vlk €16,90.

REFRESHER papá - Skybar Bratislava

Ako dezert poslúžil čokoládový fondant, opäť lahodný a fantasticky vyzerajúci, kolega zvolil cheesecake, ktoré poslúžili výborne ako skvelé zakončenie večere. Naozaj výborný gastronomický zážitok sme si spríjemnili ešte výberom z ponuky cocktailov, hneď sme ich vyskúšali niekoľko a jednoznačne neolutujete, ak sa ich rozhodnete vyskúšať - boli vynikajúce. Keďže vonku už bola tma a osvetlenie priestorov sa z klasickej reštaurácie zmenilo na skôr barové, kvalita fotografií je trocha nižšia. Taktiež sa nálada hostí postupom času, neskoršími hodinami a drinkami čoraz viac zlepšovala, začínalo byť pomerne hlučno. Skybar celkovo môžeme odporúčať. Skvelý výhľad, príjemný personál, dobré jedlo, takto sa v krátkosti dá charakterizovať toto miesto.

 

REFRESHER papá - Skybar Bratislava
REFRESHER papá - Skybar Bratislava
REFRESHER papá - Skybar Bratislava

Hodnotenie:

jedlo a nápoje: 8.5/10 (nápoje by si zaslúžili samostatné hodnotenie)

obsluha: 9/10

prostredie a atmosféra: 7/10

Domov
Zdieľať
Diskusia