Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
5. apríla 2024, 7:33
Čas čítania 0:37
Radoslava Juračková

Za dovolenku pri mori si priplatíš. Obľúbená európska destinácia zaviedla za pobyt špeciálnu daň

ZAUJÍMAVOSTI CESTOVANIE DANE DOVOLENKA PORTUGALSKO
Uložiť Uložené

Portugalský región, ktorý sa vyznačuje najkrajšími plážami, chce poplatkom zvýšiť mestský rozpočet.

Viaceré dovolenkové destinácie pred letným návalom turistov zvyšujú dane a zavádzajú opatrenia, ktoré obmedzia objem návštevníkov a zároveň naplnia štátny rozpočet. Výnimkou nie je ani vyhľadávaný portugalský región Algarve, informoval o tom portál Algarve Marafado.

Nárast dane o 100 percent

Špeciálny poplatok spočíva v turistickej dani, ktorú budú návštevníci platiť vo vyššej sume. Zdražovanie sa týka turistickej sezóny, a teda vyššia taxa platí od marca do septembra. Za každú noc sú turisti povinní zaplatiť poplatok vo výške dvoch eur. Mimo sezóny je poplatok vyčíslený na jedno euro. Týka sa mesta Portimão a nevzťahuje sa na deti do 13 rokov.

Mesto dane obhajuje tým, že prostriedky, ktoré sa na daniach vyzbierajú, budú investovať do modernizácie, ktorá podporí v meste cestovný ruch. Starostka obce očakáva, že výnosy z daní môžu dosahovať niekoľko miliónov eur.

V Portugalsku táto daň nie je žiadnou novinkou a vyberá sa už v obľúbených destináciách, ako je Vila Real de Santo António, Olhão či Faro.

Portugalský región Algarve.
Portugalský región Algarve. Zdroj: Wikimedia Commons
Domov
Zdieľať
Diskusia