Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
3. apríla 2024, 17:09
Čas čítania 1:11
Karolína Uličná

Bratislavskí vysokoškoláci sa búria: Obľúbená jedáleň na Mlynoch rapídne zvýšila ceny o 3-násobok. Má na to dôvod

ZAUJÍMAVOSTI BRATISLAVA INTERNÁTY SPRÁVY Z DOMOVA VYSOKÁ ŠKOLA
Uložiť Uložené

Známa jedáleň Eat & Meet zvýšila ceny všetkých jedál. Keď sa študenti vrátili na internát po Veľkej noci, raňajky ich stáli už vyše 4 eur.

V známej skupine vysokoškolských internátov v Mlynskej doline sa medzi študentmi rozpútala búrlivá diskusia. Vysokoškoláci sú totiž nespokojní s drastickým zvýšením cien v obľúbenej miestnej jedálni Eat & Meet.

Niektoré ceny za raňajky od minulého týždňa narástli aj o viac ako trojnásobok pôvodnej ceny, napríklad taká praženica so syrom stojí teraz 4 eurá. Študenti žartujú, že ide o hyperinfláciu, a nerozumejú krokom študentskej reštaurácie. 

Vo facebookovej internátnej skupine, ktorá má takmer 50-tisíc členov, študent Martin zverejnil fotografiu raňajkového menu s novými cenami. Tie ihneď rozpútali diskusiu. „Posledné veci, čo boli za reálne študentské ceny dobré v Eate,“ píše Patrik pod príspevkom.

Internáty v Bratislave Eat and Meet
Zdroj: Facebook/ Martin Mečír

Situácia spojená so zdražovaním cien si dokonca vyslúžila aj samostatné vydanie v „miestných novinách“ s názvom Mlynská novina. Aj študentka Klaudia venovala 18. vydaniu komentár so svojským východniarskym dialektom: „Ta to co? To tá praženica je zo zlatých vajec zrobená či co?!“

Odporúčané
Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy 24. apríla 2024, 15:00

Študenti stále dúfajú, že ide iba o aprílový žart. „Ich reštauráciu“ si však zobrať nedajú: „Verím, že ak sme si vybojovali zrušenie úbohého poplatku za spotrebiče, dokážeme si vybojovať aj študentské výhody, na ktoré máme hádam právo, nie?“ 

 

Dôvod zdraženia je pochopiteľný, študentom to v konečnom dôsledku pomôže

K celej situácii sa pre Refresher vyjadrilo aj vedenie jedálne, ktoré tvrdí, že zvýšenie cien si nevymysleli oni, ale nariadilo im to ministerstvo školstva v metodike rozpisu dotácií pre vysoké školy. V nových pravidlách sa tak uvádza, že príspevok na stravovanie si študenti môžu uplatniť iba vtedy, keď je cena jedla vyššia ako 4 eurá. Dotácia platí len pre denných študentov s ISIC preukazom.

Reštaurácia zvýšila ceny všetkých jedál, na raňajkách to však cítiť najviac. Dorovnať sa to snažia tým, že zvýšia gramáž porcií alebo pridajú k cene jedla aj nápoj. Všetko je momentálne v štádiu riešenia a študentom v najbližších dňoch príde aj oficiálne stanovisko z rektorátu. 

Domov
Zdieľať
Diskusia