Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
29. marca 2024, 20:00
Čas čítania 2:57
Dominik Vetrák

RECENZIA: Godzilla x Kong – Nová ríša

RECENZIA: Godzilla x Kong – Nová ríša
Zdroj: Warner Bros. Legendary
FILMY A SERIÁLY GODZILLA X KONG: THE NEW EMPIRE
Uložiť Uložené

Oplatí sa vidieť nový súboj Godzilly a Konga v kine?

Ak niekto chcel vidieť regulárne kvalitný katastrofický film s Godzillou, išiel do kina na Godzilla: Minus One. Zvyšok divákov, ktorí sa chcú pobaviť na tom, ako dáva King Kong do držky inému monštru s rozmermi najvyšších mrakodrapov, zájde zase na snímku Godzilla x Kong: New Empire.

Odporúčané
Japonci natočili Godzillu za 15 miliónov a vyhrali Oscara za efekty. Ako dokázali poraziť 200-miliónové hollywoodske blockbustery? Japonci natočili Godzillu za 15 miliónov a vyhrali Oscara za efekty. Ako dokázali poraziť 200-miliónové hollywoodske blockbustery? 12. marca 2024, 12:30

V poradí piaty film zo sveta Monsterverse opäť spája Konga a Godzillu v boji proti príšerám, ktoré ohrozujú ľudstvo. Hlavnou postavou je teraz Kong, ktorý žije vnútri Zeme (Hollow Earth), zatiaľ čo Godzilla vládne planéte na povrchu. Sem-tam porazí nejakú veľkú beštiu a zničí pritom niekoľko pamiatok, ale inak ju ľudia tolerujú (aj tak proti nej nič nezmôžu).

Godzilla x Kong: New Empire
Zdroj: Warner Bros. Legendary

Zaujímavejšie je na tom Kong, ktorý v Hollow Earth hľadá niekoho, ako je on. Keď sa mu to podarí, zistí, že ostatné veľké opice žijú v strachu a počúvajú tyranizujúceho Skar Kinga, veľkého bojovníka, ktorého kedysi Godzilla vyhnala do stredu planéty. Skar King si však opäť brúsi zuby na dobytie Zeme, no Kong a Godzilla mu to nedovolia.

Skar King má spočiatku nad Kongom navrch, avšak len čo sa ten spojí s Godzillou, divákovi je jasné, že film sa v podstate skončil. Godzilla je tu tak trochu navyše a nemá absolútne čo robiť. Do istej miery figuruje ako macguffin, ktorý rozhodne o osude celého filmu a je len otázkou času, kedy dorazí na scénu.

Z filmu sa tak vytráca napätie, aj keď je pravda, že nikto seriózne nečakal, že Godzilla či Kong prehrajú. Tvorcovia však aspoň mohli zamiešať kartami, ako keď King Chidorah opakovane vytieral Godzillou podlahu v druhom filme série a ich súboje boli osudovejšie.

Godzilla x Kong: New Empire
Zdroj: Warner Bros. Legendary

V novom filme je však od začiatku jasné, ako to dopadne, a aj keď si tvorcovia pre fanúšikov príšer pripravili niekoľko prekvapení, väčšinou ide o lacný fan service. Dostane ich obzvlášť v scéna, v ktorej dievčatko z vymretého kmeňa Iwi zo snímky Skull Island strčí ruku do akéhosi svetla a oživí tým gigantickú príšeru, ktorá sa asi zhmotní z okolitej lásky.

Film by sa teda obišiel aj bez Godzilly. Hoci sa postará o niekoľko pekných akčných scén a úderov, vo všeobecnosti tu nemá čo robiť. Našťastie to zachraňuje Kong, okolo ktorého dokázali tvorcovia vybudovať funkčný príbeh len na základe CGI, a to bez akýchkoľvek slov či emotívnych výlevov, keďže Kong nerozpráva.

Je to milé prekvapenie, ktoré azda nikto z hľadiska rozprávačského štýlu týchto filmov nečakal. Rovnako je milým prekvapením „mini Kong“ z trailerov, ktorý v snímke neslúži len ako nejaká hra na city. Naopak, je strojcom viacerých veľmi vtipných a podarených momentov, keď väčšinu času lieta vzduchom ako obeť bitiek oveľa väčších monštier.

Godzilla x Kong: New Empire
Zdroj: Warner Bros. Legendary

Tvorcovia nechceli recyklovať nápadité bitky z minulých častí, a tak občas v snahe priniesť niečo originálne varia z vody. Niektoré bitky sa teda podarili, na iné divák zabudne do niekoľkých sekúnd, čo je vzhľadom na to, že ide o súboje, pri ktorých príšery zdevastujú celé metropoly, jasným nedostatkom. V konečnom dôsledku to však patrí k najsilnejším stránkam filmu, a to aj z dôvodu, že sa tvorcovia už úplne prestali brať vážne.

Godzilla tu skáče šipky a šprintuje, Kong robí wrestlingové chmaty a po tom, čo vyrazí zub nepriateľovi, sa potmehúdsky uškrnie. Presne toto chcú diváci v týchto filmoch vidieť a bolo by dobré, keby to tvorcovia v ďalšej časti ešte viac vyhrotili a využili komediálny potenciál tohto sebaparodizujúceho konceptu.

Podľa očakávaní sú ľudské postavy zbytočné a v najlepšom prípade slúžia ako vysvetľovači deja a motivácií príšer, keďže tie nevedia rozprávať. Napríklad taký Bernie v podaní Briana Tyree Henryho (Atlanta, Eternals) je vo filme ale úplne zbytočný. Jeho existenciu režisér podmienil humornými vsuvkami, ktoré však vôbec nie sú vtipné, a tak má postava v celom filme nulový význam.

Godzilla x Kong: New Empire
Zdroj: Warner Bros. Legendary

Našťastie ľudia tentoraz hrajú druhé husle a režisér Adam Wingard sa nebojí venovať príšerám aj v niekoľkominútových sekvenciách bez prestávky, čo ocení väčšina divákov. Godzilla x Kong: New Empire je jedným z najlepších Monsterverse filmov, pretože sa vôbec neberie vážne.

Ide o plytký blockbusterový výplach s podarenou akciou, niekoľkými vtipnými momentmi a príšerami demolujúcimi veľkomestá. Film sa však v závere rozpadá a z hľadiska príbehu sa posúva len po malom kúsku, čo pripomína serializovanú štruktúru deja, nie filmovú.

Sklame aj spracovanie Godzilly, ktorá neustále cíti nejakú hrozbu, pretože to chce scenár, a na základe toho sa nabíja a ničí všetko navôkol, čo pôsobí už jemne obohrane. Aj preto nemôžeme ísť vyššie ako na šesť a pol bodu z desiatich. Ak niekto túži po kvalitnej blockbusterovej popcornovej zábave, pri ktorej treba mozog nechať doma, bude veľmi spokojný, takže kino určite odporúčame.

Godzilla x Kong: New Empire
Zdroj: Warner Bros. Legendary
Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Späť
Zdieľať
Diskusia