Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
30. marca 2024, 9:30
Čas čítania 8:57
Denisa Šútorová

Farmaceutka Lucia: Môj osobný názor na homeopatiu je, že ide o placebo efekt

Farmaceutka Lucia: Môj osobný názor na homeopatiu je, že ide o placebo efekt
Zdroj: Unsplash/Volodymyr Hryshchenko
ZAUJÍMAVOSTI LIEKY ROZHOVORY ZDRAVIE
Uložiť Uložené

„Ale rovnako poznám lekárov aj lekárnikov, ktorí homeopatiu vo veľa prípadoch odporúčajú a zakladajú si na nej,“ hovorí pre Refresher farmaceutka PharmDr. Lucia Mikulášová. Objasňuje aj prípady, čo robiť, keď lekárnik pre vieru nechce vydať antikoncepciu.

„Antikoncepciu berú aj pacientky so zdravotnými problémami a liekmi, ktoré by v prípade tehotenstva mohli veľmi poškodiť plod.“

Za povolaním lekárnika nie je len medicínska znalosť a náročná prax, ale aj obrovská dávka empatie a trpezlivosti. Málokedy si však pri návšteve lekárne uvedomíme, o akú dôležitú a významnú profesiu v skutočnosti ide. Podľa HNonline sú lekárnici dokonca mnohokrát v očiach pacientov vnímaní ako len obyčajní „predavači“. Opak je však pravda.

O tom, akým výzvam či kompetenciám čelí farmaceut, nám v rozhovore porozprávala PharmDr. Lucia Mikulášová, ktorá pôsobí ako odborná zástupkyňa renomovanej siete lekární Vesnala. Na pozícii farmaceuta v nej pracuje už deviaty rok. 

Aké kompetencie má farmaceut, čo robiť, ak je pacient nátlakový a ako vyzerá falošný recept, nám v rozhovore porozrávala odborná zástupkyňa lekárne Vesnala PharmDr. Lucia Mikulášová.
Aké kompetencie má farmaceut, čo robiť, ak je pacient nátlakový a ako vyzerá falošný recept, nám v rozhovore porozrávala odborná zástupkyňa lekárne Vesnala PharmDr. Lucia Mikulášová. Zdroj: Archív/Vesnala

Hoci si s mnohými pacientmi stihla vytvoriť skvelý vzťah, v lekárni sa nevyhne ani tým „večne nespokojným“, ktorí vyvinú psychický nátlak či sem-tam prinesú falošný recept. 

Odporúčané
Slovák Samuel reselluje vstupenky: Za mesiac som si zarobil už aj 50-tisíc eur, cudzinci si za lístky ochotne priplatia (Rozhovor) Slovák Samuel reselluje vstupenky: Za mesiac som si zarobil už aj 50-tisíc eur, cudzinci si za lístky ochotne priplatia (Rozhovor) 30. apríla 2024, 9:30

„Človek môže mať očakávania, no až reálne, keď príde na danú pozíciu, zistí, čo všetko to obnáša a či je to preňho to pravé. Môžem však úprimne povedať, že pomoc, ktorú poskytujeme pacientom, vie byť obrovské zadosťučinenie, a najmä keď nám niektorí dajú spätnú väzbu, že sme im pomohli, poďakujú nám a vidíme, že im je naozaj lepšie, to je asi to najviac, čo ma ako farmaceuta napĺňa,“ hovorí pre Refresher. V článku sa dozvieš aj to, čo si myslí o placebo efekte či o tom, že niektoré slovenské lekárne odmietajú vydávať antikoncepciu.

V rozhovore sa do hĺbky povenujeme odborným témam, no rada by som začala celkom zľahka. Za tie roky sa ti totiž určite nazbieralo veľa vtipných zážitkov s pacientmi. Spomenieš si na nejaké?

Áno (smiech). Asi najtypickejšie a najčastejšie sú také milé brbty alebo niečo toho typu. Ešte keď som začínala, ľudia si odo mňa pýtali namiesto žihľavy dvojdomej, čo je oficiálny názov rastlinky, žihľavú dvojdňovú.

Nedávno sme mali aj pacientku, ktorá chcela povedať, že má opakovaný predpis od lekára, a povedala, že má trvalý príkaz.

Takéto veci ti vždy zlepšia deň. 

S pacientmi to však nie je len ružové. Veľakrát som v lekárni odsledovala, že vedia byť poriadne nátlakoví. Ako reaguješ na takéto situácie?

Beriem to ako prirodzenú vec. Takéto situácie sa dejú najmä v prípade, že nie je dostupný liek, za čo my, samozrejme, nemôžeme a nedokážeme to ani nijako ovplyvniť. Aj keď sa snažíme pacientom situáciu vysvetliť, niektorí to, bohužiaľ, nechápu, alebo skôr nechcú chápať, a ten hnev si vylievajú na nás. V takýchto prípadoch nie sú práve príjemní.

Pacienti vedia byť nátlakoví. Ako Lucka reaguje na falošné recepty či podozrivých ľudí v lekárni?
Pacienti vedia byť nátlakoví. Ako Lucka reaguje na falošné recepty či podozrivých ľudí v lekárni? Zdroj: Archív/Vesnala

Stretla si sa aj s ťažšími prípadmi, keď by bol pacient závislý od liekov? 

Ča sa týka závislosti, s tým sa u nás v lekárni nestretávame, ale skôr máme skúsenosť so zneužívaním receptov a falošnými receptmi, ktoré vieme odhaliť. 

Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
len za 51
a čítaj všetko bez obmedzení
Kúpiť predplatné
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 156278 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako väčšinou vyzerá falošný recept.
  • Ako dokáže liek odlíšiť, či človeka bolí hlava alebo brucho.
  • Či sa dá vybudovať odolnosť na lieky proti bolesti.
  • V čom sa najčastejšie mýlia aj lekári.
  • Čo si Lucia myslí o homeopatii.
  • Aký má názor na to, že niektoré lekárne odmietajú predpísať antikoncepciu.
Domov
Zdieľať
Diskusia