Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
4. marca 2024, 9:30
Čas čítania 4:59
Jana Chovancová

Slovák Marek o fentanyle: O tom, že ho užiješ, nemusíš ani tušiť. Kamarát pod vplyvom havaroval, ja som sa cítil ako na obláčiku

Slovák Marek o fentanyle: O tom, že ho užiješ, nemusíš ani tušiť. Kamarát pod vplyvom havaroval, ja som sa cítil ako na obláčiku
Zdroj: Canva
ZAUJÍMAVOSTI DROGY ZDRAVIE
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Je 50-krát silnejší ako heroín a zabiť ťa môžu už dva miligramy. Reč je o fentanyle, novodobom zabijakovi, ktorý v USA kosí jednu obeť za druhou. A čo fičí za veľkou mlákou, často prenikne do celého sveta. Prvé prípady hlásia aj v Európe.

„Na škole som mal kamaráta, s ktorým sme si sem-tam zvykli zahúliť. Raz ma zavolal a povedal mi, že fínske bongo obsahuje aj ‚nejakú tú srandu‘. Bolo to na strednom Slovensku a droga bola v náplastiach. Tie sa zvykli predpisovať napríklad ľuďom vo vysokom štádiu rakoviny alebo pri iných bolestivých ochoreniach,“ hovorí o svojej prvej skúsenosti Marek. 

❗Tento článok v žiadnom prípade nepropaguje užívanie drog. Práve naopak, snažíme sa našich čitateľov vzdelávať a upovedomiť ich o nebezpečnosti návykových látok. V prípade, že si o sebe alebo blízkej osobe myslíš, že máš/má problém s užívaním drog, neváhaj sa obrátiť na občianske združenie na pomoc ľuďom, ktorí užívajú drogy – OZ Odyseus. Nikdy nie je neskoro. 

+421 252 494 344
[email protected]

Šíriť povedomie o nebezpečenstve drog na Slovensku chce aj nový slovenský film FENTASY, ktorý bude mať premiéru 14. marca. 

Takmer všetky filmy o drogách pochádzajú spoza našich hraníc, a pritom aj tu ročne závislosťou trpí a zomiera množstvo ľudí. Filmom chceme ukázať odstrašujúci príklad, aké
veľké smrteľné riziko je spojené nielen s fentanylom, ale aj celkovo s tvrdými drogami,“
hovorí režisér a producent filmu FENTASY Samuel Vičan.

Odporúčané
Ovocné džúsy: Zdravie vo fľaške alebo blížiaca sa cukrovka? Je 100-percentná šťava skutočne kvalitnejšia? Ovocné džúsy: Zdravie vo fľaške alebo blížiaca sa cukrovka? Je 100-percentná šťava skutočne kvalitnejšia? 27. apríla 2024, 9:30

Čo je fentanyl, čo spôsobuje a akú skúsenosť s ním mal Slovák Marek, sa dočítaš pod trailerom. Dôležité veci nám povedala aj Dominika Jašeková, riaditeľka OZ Odyseus, ktoré sa venuje drogovo závislým. 

Marek spomína, ako si partia ľudí výťažok z náplaste miešala s marihuanou. „Dávali to napríklad aj do vodného bonga. Ja som vôbec nemal povedomie o tom, koľko mi tam kamarát dal. Ale hovoril som mu, nech ma šanuje, nech mi nedáva veľa, lebo nemám toleranciu,“ vysvetľuje. 

Bol svedkom toho, že ak fentanyl niekto užíva dlhodobo, môže si odolnosť vybudovať. No už prvá skúsenosť s ním môže byť fatálna. 

Je to veľmi silná látka a aj veľmi malé množstvo stačí na smrteľné predávkovanie.

„Keďže sme to fajčili, účinky sme pociťovali hneď po niekoľkých sekundách. Ten pocit bol dobrý, bolo to také vnútorné teplo, pokoj, že všetko je tak, ako má byť. Povedal by som, že to ťažké telo bolo oddelené od vedomia, ktoré bolo vtedy ako na obláčiku. Účinky trvali niekoľko hodín, neviem presne koľko,“ opisuje účinky fentanylu Marek.

Zaujímalo nás, či chcel repete. „Osobne si myslím, že pri každej droge je šanca, že od nej človek zostane závislý. Pri fentanyle a iných opiátoch to však môže byť z môjho pohľadu o niečo silnejšie. Mal som potrebu dať si viac, znova,“ hovorí Marek. Mal však jednu výhodu. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 155088 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako skončil Marekov príbeh?
  • Aké chyby sa opakujú pri predávaní drog či liekov na úzkosť?
  • Čo ti môže zachrániť život a aké sú abstinenčné príznaky?
Domov
Zdieľať
Diskusia