Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. februára 2024, 9:54
Čas čítania 1:18
Barbora Adamkovičová

NASA zháňa dobrovoľníkov na život na Marse. Pripravujú sa na vesmírnej stanici vyrobenej v 3D tlačiarni

ZAUJÍMAVOSTI NASA VESMÍR
Uložiť Uložené

Model má podľa agentúry simulovať všetky výzvy na planéte. Astronauti sa stretnú so zlyhaním zariadení, s obmedzením zdrojov či so stresujúcimi situáciami.

Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) začiatkom februára oficiálne hľadá dobrovoľníkov, ktorí sa majú zúčastniť na projekte zameranom na život na Marse. Vyvolení by mali stráviť rok v Johnsonovom vesmírnom stredisku NASA v Texase, kde im bude simulovaná realita života na červenej planéte, informuje CNN.

Misia s názvom CHAPEA sa zameriava na ľudskú schopnosť prežiť na „planéte budúcnosti“. Priestor, kde bude štvorčlenná posádka rok fungovať, má rozlohu 157 štvorcových metrov. Stanica Mars Dune Alpha bola vyrobená prostredníctvom 3D tlačiarne a je navrhnutá tak, aby odrážala životné podmienky dobrovoľníkov.

V rámci neho majú „kozmonauti“ samostatný pracovný aj osobný priestor či dokonca lekársku stanicu. NASA uviedla, že model „simuluje výzvy misie na Marse vrátane obmedzení zdrojov, porúch zariadení, oneskorení komunikácie a iných environmentálnych stresujúcich elementov“.

Ide o druhú z celkovo troch simulovaných misií, ktoré majú podľa agentúry ľudstvo pripraviť na život vo vesmíre. Prvá časť projektu odštartovala v júni 2023 a má trvať do júla tohto roku.

Musíš mať titul a nemôžeš byť fajčiar 

Potenciálni účastníci projektu budú môcť podávať svoje žiadosti do 2. apríla. NASA podľa kritérií hľadá zdravých občanov Spojených štátov vo veku od 30 do 55 rokov, ktorí plynule ovládajú anglický jazyk a nefajčia. 

Odporúčané
Ak si milovník vesmíru, v Brne je miesto pre teba. Pozri si, ako vyzerá štúdium kozmických technológií a kde sa môžeš uplatniť Ak si milovník vesmíru, v Brne je miesto pre teba. Pozri si, ako vyzerá štúdium kozmických technológií a kde sa môžeš uplatniť 11. januára 2024, 9:00

„Uchádzači by mali mať silnú túžbu po jedinečných, obohacujúcich dobrodružstvách a záujem prispieť k práci NASA na príprave prvej ľudskej cesty na Mars,“ vyhlásila agentúra. Dobrovoľníci simulovanej misie musia mať magisterský titul STEM, a to buď v biologickej, vo fyzikálnej, či v počítačovej vede, inžinierstve, alebo matematike. V študovanom odbore musia mať absolvovanú aspoň dvojročnú prax či nalietaných 1000 hodín v prúdovom lietadle na pozícii hlavného pilota. Takisto musia byť súci prejsť fyzickou skúškou astronauta.

Výberový proces môže trvať dokonca aj 13 mesiacov a zvolení členovia posádky musia úspešne prejsť lekárskymi, psychologickými a psychiatrickými testami s pozitívnym výsledkom. Tým sa overí ich psychická a fyzická výdrž na to, aby mohli stráviť taký dlhý čas v izolovanom prostredí. Dobrovoľníci by teda mali začať svoj pobyt na „Marse“ na jar v roku 2025.

Domov
Zdieľať
Diskusia