Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
23. februára 2024, 9:58
Čas čítania 0:49
Barbora Adamkovičová

Koniec šíreniu dezinformácií na sociálnych sieťach. Slovenskí fact-checkeri budú po novom kontrolovať šírený obsah

ZAUJÍMAVOSTI DEZINFORMÁCIE FACEBOOK INSTAGRAM KONŠPIRAČNÉ TEÓRIE SLOVÁCI
Uložiť Uložené

Slováci sú stále verní konšpiračným teóriám a dokonca spochybňujú ochorenie covid-19. Aj to však môže nová spolupráca zmeniť.

Facebook a Instagram budú mať od marca slovenských fact-checkerov, informuje portál Živé.sk. Miestny projekt Demagog.sk sa tak pripojí k sesterskému Demagog.cz, ktorý začal s overovaním zverejneného obsahu na sociálnych sieťach už minulý rok. Tieto weby získali členstvo v Medzinárodnej sieti overovateľov faktov a začali spoluprácu s firmou Meta, ktorej známe sociálne siete v súčasnosti patria.

Demagog.sk je projektom Inštitútu pre dobre spravovanú spoločnosť a jeho úlohou je overovanie pravdivosti výrokov politikov a verejne známych osôb v politickom prostredí. Z nedávneho zistenia Sociologického ústavu Slovenskej akadémie vied vyplýva, že u obyvateľov krajín Vyšehradskej štvorky sú stále najpopulárnejšie konšpirácie v súvislosti s koronavírusom. Je takisto zrejmé, že práve slovenskí účastníci prieskumu najviac súhlasia s „antivedeckými a protizápadnými konšpiráciami“. Dáta pochádzajú z online prieskumu, ktorý sa realizoval koncom roka 2023.

Rola fact-checkera bude pozostávať z kontroly a hodnotenia zverejneného obsahu. Pokiaľ vyhodnotí príspevok ako nepravdivý, na verejne dostupnom webe Demagog.sk sa k nemu zverejní sprievodný analytický text. Cieľom projektu je obmedziť šírenie dezinformácií, a preto sa konkrétny príspevok, ktorý bol vyhodnotený ako nepravdivý, používateľom zobrazí nižšie vo feede na sociálnych sieťach.


Fact-checkeri však z Facebooku či Instagramu nebudú môcť dezinformačné obsahy odstraňovať. No všetci, ktorí na príspevok kliknú alebo ho budú chcieť zdieľať, dostanú od stránky upozornenie, že je nepravdivý. 

Domov
Zdieľať
Diskusia