Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
21. februára 2024, 15:18
Čas čítania 1:30
Veronika Ábelová

Bratislava bodovala v rebríčku chill miest. Toto sú najideálnejšie mestá na dovolenkový relax

ZAUJÍMAVOSTI BRATISLAVA DARKTURIZMUS SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

Server MoneySuperMarket vytvoril rebríček najpokojnejších miest.

Každý si pokojnú dovolenku predstavuje inak. Niektorí pri mori na pláži či v prírode, iní naopak s radosťou objavujú nové mestá. Portál MoneySuperMarket zostavil rebríček 75 najpokojnejších miest na základe viacerých faktorov, ako je napríklad znečistenie ovzdušia, svetlo, hluk, dopravné zápchy, priemerný slnečný svit a spokojnosť miestnych obyvateľov.

Z rebríčka celkovo vyplýva, že európske mestá sú na pokojnú dovolenku v porovnaní s mestami v Amerike alebo Ázii ideálnejšie. Škandinávske mestá sa umiestnili na čele rebríčka.

Bodovalo aj Slovensko a Česko. Bratislava v rebríčku figuruje na 44. mieste a metropola Českej republiky sa dokonca umiestnila až na 35. mieste. Predbehli sme tak napríklad susednú Budapešť (52. miesto), poľský Krakov (60. miesto) aj Varšavu (59. miesto) či takisto hlavné mesto Katalánska Barcelonu (62. miesto). 

Ako to vyzerá na vedúcich pozíciách?

Štokholm, hlavné mesto Švédska, sa umiestnil na piatej priečke, za ním na štvrtej priečke nasleduje Viedeň a „stupne víťazov“ neprekvapivo obsadili severské mestá.

3. miesto

Nórske mesto Bergen patrí k mestám s najčistejším ovzduším a najnižšou úrovňou svetelného znečistenia v rebríčku. Mesto sa nachádza medzi horami a fjordmi. Ponúka nádherný výhľad na more a krajinu a je aj zapísané na zozname svetového dedičstva UNESCO.

Odporúčané
Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy 24. apríla 2024, 15:00

Podobne ako v iných škandinávskych krajinách, aj v Nórsku je pomerne draho, turisti si tak pri výlete či dovolenke siahnu hlbšie do vrecka. Na čo by si pri návšteve tohto mesta určite nemal zabudnúť, je dáždnik. Bergen je známy ako „mesto dažďa“ pre veľké množstvo zrážok.

bergen, norsko
Zdroj: Flickr/Jim Trodel/voľne na použitie
Čítaj na ďalšej strane
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 z 3
Domov
Zdieľať
Diskusia