Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
23. februára 2024, 12:30
Čas čítania 4:09
Adriana Královičová

FOTO: Po vysokej škole potreboval vypnúť. V karanténe si navrhol Treedom, postavil ho svojpomocne a ušetril tak peniaze

KULTÚRA ARCHITEKTÚRA ZO SLOVENSKEJ A Z ČESKEJ REPUBLIKY INTERIÉROVÝ DIZAJN KAM NA VÝLET – SLOVENSKO
Uložiť Uložené

„Všetky peniaze, ktoré som počas procesu stavby zarábal, som investoval do Treedomu,“ hovorí nám Róbert.

„Príbeh o Treedome sa začal po mojom dokončení stavebnej fakulty v Brne, keď som mal ‚plné zuby‘ každodenného zhonu, stresu, napätia a stereotypu. Potreboval som si vyčistiť hlavu. Vtedy som si uvedomil, že toto nie je len môj problém, ale problém dnešného sveta a mnohých ďalších ľudí,“ hovorí pre Refresher Róbert Banič. Šikovný Slovák, ktorý miluje prírodu a architektúru, túžil vytvoriť originálne dielo. Prišlo obdobie covidu a on v karanténe strávil 14 dní. Vtedy začal premýšľať nad tým, ako by využil svoje vedomosti. Chcel spojiť prírodu s architektúrou a vytvoriť miesto, ktoré bude kontrastom k dnešnému uponáhľanému svetu.

Panoramatický výhľad na hory, západ slnka a Bojnický zámok rovno z postele. Treedom sa nachádza za dedinou Hradec, poskytuje súkromie, ale zároveň aj dobrý prístup. V priestrannej terase je zabudovaná odpočinková sieť štyri metre nad zemou, z ktorej môžeš pozorovať západ slnka alebo nočnú oblohu. Toto zážitkové ubytovanie uspokojí aj náročnejších hostí.
 

„Vedel som, že ma projekt bude stáť o niečo viac, ako som mal našetrené, ale môj plán bol dať si postaviť hrubú stavbu, chatku pomaly dokončovať svojpomocne a popritom ďalej zarábať, aby som všetko mohol ďalej financovať. Skĺbiť tieto dve činnosti však bolo extrémne náročné, ale tu ma našťastie veľmi podporili rodičia.“ Prečítaj si, koľko stojí noc v Treedome, či mal Róbert našetrené peniaze, aj to, ako pracoval s rozpočtom.

Róbertovi pomáhal pri stavbe otec.
Róbertovi pomáhal pri stavbe otec. Zdroj: Treedom

Prekročil rozpočet? 

Ako nám Róbert opísal, Treedom je autorské dielo od začiatku do konca, takže pri návrhu vykonával takmer všetky funkcie sám. Vyštudoval stavebné inžinierstvo na Stavebnej fakulte VUT v Brne. Aktuálne sa venuje navrhovaniu a projektovaniu rodinných domov a rekreačných domov, ako aj vizualizáciám budov, interiérov či verejných priestorov. Je živnostníkom, ale spolupracuje aj s firmou Avanta Systeme, s. r. o.

Odporúčané
Dom v kopcoch nad Banskou Bystricou, z ktorého nebudeš vedieť spustiť oči. Ponúka výhľad na mesto aj Tatry Dom v kopcoch nad Banskou Bystricou, z ktorého nebudeš vedieť spustiť oči. Ponúka výhľad na mesto aj Tatry 26. apríla 2024, 13:30

Vytvoril architektonický návrh, vizualizáciu, stavebné aj výrobné výkresy. Jediná časť, ktorú nenavrhol sám, ale jeho známy, je statika a výrobné výkresy nosnej oceľovej konštrukcie, na ktorej chatka stojí. „Na začiatku som si urobil hrubý rozpočet, ale ukázalo sa, že som ho podcenil, pretože som ho prekročil výrazne,“ hovorí.

„Veľký vplyv na rozpočet malo najmä prudké zvyšovanie cien stavebného materiálu práve v čase, keď som začínal stavať, čo ma asi najviac zaskočilo. Ale rozpočet navýšilo aj veľmi veľa malých položiek, s ktorými som vôbec nepočítal, a takisto rozsah prác remeselníkov,“ hovorí pre Refresher. Opýtali sme sa ho, či mal ako čerstvý absolvent na projekt našetrené peniaze.

Vždy myslel do budúcna

Peniaze si šetril odjakživa, už ako dieťa si všetko odkladal a to mu ostalo až dodnes. Ako študent vysokej školy si privyrábal a získaval skúsenosti prácou vo svojom odbore. Niečo mal našetrené aj od rodičov. Vždy vedel, že jedného dňa peniaze zúročí, a čakal na to, aké príležitosti život prinesie. Od prvej myšlienky až po začiatok výstavby ubehli takmer dva roky.

„Najviac som ušetril jednoznačne tým, že som skoro všetko staval svojpomocne s otcom, so starým otcom, s bratmi, a aj vďaka pomoci susedov z našej dediny. Výstavba síce trvala dlhšie, ale som za to nesmierne rád, pretože som vďaka tomu nadobudol veľké množstvo skúseností a podrobný prehľad o materiáloch, technológiách a stavebných procesoch,“ dodávaVďaka tomu, že má veľa známych z viacerých stavebných odvetví, relatívne veľa peňazí ušetril aj na nákupe materiálov. Ceny však aj tak výrazne narástli.

Treedom architektúra interiérový dizajn Slovensko cestovanieTreedom architektúra interiérový dizajn Slovensko cestovanieRóbertovi pomáhal pri stavbe otec. Treedom architektúra interiérový dizajn šikovní slováci Slovensko
Zobraziť galériu
(4)

Z hľadiska prípravy bolo najťažšie nájsť a kúpiť vhodný pozemok, pretože miesto bolo pre jeho projekt kľúčové. Trvalo to 15 mesiacov, bol asi na 10 rôznych miestach, v rôznych častiach Slovenska a oslovil asi 20 ľudí, kým všetko klaplo. „Najväčšie obavy som mal z prepravy materiálu po nespevnenej lesnej cestičke, pretože niektoré prvky boli aj šesť metrov dlhé. Našťastie ja moja rodná dedinka Hradec (pri ktorej sa chatka nachádza) plná skvelých ľudí, ktorí sa toho chopili a materiál na celú hrubú stavbu previezli traktormi na miesto, za čo im patrí obrovská vďaka,“ vraví. 

Originálny typ stavby

Róbert je perfekcionista, ktorý má rád minimalizmus. Najťažšie bolo podľa jeho slov vymyslieť riešenia na veľké množstvo atypických detailov, aby všetko vyzeralo presne tak, ako sám navrhol a vymyslel.


Za najväčšiu dominantu považuje fakt, že Treedom je plne sebestačná off-grid chatka s nulovou uhlíkovou stopou, no bez kompromisu na komforte. Má totiž plnohodnotnú teplú sprchu, WC a 230 V zásuvky, ale zároveň je úplne na samote a navyše s úžasným panoramatickým výhľadom na hory, západ slnka a dokonca aj Bojnický zámok. V blízkom čase čakajú Treedom postupne ešte ďalšie vylepšenia, napríklad projektor a plátno na premietanie filmov.

Treedom architektúra interiérový dizajn Slovensko cestovanie
Zdroj: Treedom

Čo sa týka interiéru, aj ten je Róbertova zásluha. Hlavným atribútom, ktorý si na začiatku stanovil, bolo maximálne prepojenie exteriéru s prírodou, preto je na celej jednej stene obrovské posuvné okno a posteľ blízko neho. Práve tá je najväčšou dominantou interiéru, a preto si vyžadovala výrobu na mieru. „Aby kuchynská linka umiestená vedľa postele pôsobila subtílne, navrhol som ju vo forme otvorených kuchynských regálov a poličiek namiesto klasickej linky s dvierkami a so skrinkami,“ prezrádza nám. 

Použil 100-ročné drevo

Interiér tak pôsobí priestrannejšie a vyniká kontrast čistých plôch svetlého opaľovaného dreva na stenách a tmavého dreva. Toto sa mu podarilo dosiahnuť aj tým, že dvere do kúpeľne a WC sú takmer „neviditeľné“, v jednej línii so stenou a s totožným povrchom. Prepojenie s prírodou chcel dodržať aj v kúpeľni, kde sú obkladačky imitujúce drevo, kamenné umývadlo, či 100-ročné drevo, na ktorom je umiestnené zrkadlo a kohútik.

Odporúčané
FOTO: Takto vyzerá byt v bratislavskom Starom Meste za pol milióna eur. Dvojizbák z roku 1928 je väčší ako bežné štvorizbáky FOTO: Takto vyzerá byt v bratislavskom Starom Meste za pol milióna eur. Dvojizbák z roku 1928 je väčší ako bežné štvorizbáky 17. apríla 2024, 11:00

Drevo pochádza z českého Vyškova, zo zdemolovaného rodinného domu, ktorý bol postavený v roku 1927. Ako sa k nemu dostal? „Dostal som sa k nemu tak, že na danom mieste som projektoval novostavbu. Od samého začiatku navrhovania som chcel do Treedomu zakomponovať aj drevo s vlastným príbehom a históriou, s istou pridanou hodnotou, a len čo som tieto dosky na starom dome videl, hneď som vedel, že je to presne to, čo hľadám. Keď si drevo odvážal, všetci sa ho pýtali, na čo mu také staré, zaprášené drevo je, ale on vedel, že po dôkladnom opracovaní vyjde na povrch jeho jedinečnosť.

Róbert nám povedal aj to, že niektoré veci v chatke vyrobil úplne sám. „Najvýraznejším prvkom kúpeľne je machová stena okolo okna, na ktorú som mach sám nazbieral, stabilizoval, nafarbil aj nalepil. Všetky tieto prvky zvýrazňuje náladové osvetlenie LED pásikmi. Na mieru som sám vyrobil aj skriňu s poličkami v miestnosti s WC, tiež zo starých 100-ročných strešných dosiek.“ Noc ťa cez víkend bude stáť 180 eur, cez týždeň 170 eur.

Treedom architektúra interiérový dizajn Slovensko cestovanieTreedom architektúra interiérový dizajn Slovensko cestovanieTreedom architektúra interiérový dizajn Slovensko cestovanieTreedom architektúra interiérový dizajn Slovensko cestovanie
Zobraziť galériu
(19)
Domov
Zdieľať
Diskusia