Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. januára 2024, 18:00
Čas čítania 1:55
Dominik Vetrák

True Detective v novej sérii vyšetruje nadprirodzené úmrtia vedcov na Aljaške. Prečo zamrzli nahí v ľade?

True Detective v novej sérii vyšetruje nadprirodzené úmrtia vedcov na Aljaške. Prečo zamrzli nahí v ľade?
Zdroj: HBO
FILMY A SERIÁLY TRUE DETECTIVE
Uložiť Uložené

Oplatí sa pozerať nová séria True Detective? Detektívi v nej hľadajú ôsmich vedcov, ktorí záhadne zmizli na Aljaške.

True Detective sa vracia po štvorročnej pauze. Po skvelej tretej sérii HBO vydalo už dve z celkových šiestich epizód štvrtej série. Tvorkyňa seriálu Issa López pôvodne nezamýšľala, že to bude seriál zo sveta True Detective, ale úplne nový mysteriózny krimi seriál. HBO ju však požiadalo, aby ho upravila pre kritériá True Detective. 

Odporúčané
Nové seriály v roku 2024: TOP novinky od všetkých streamingových služieb Nové seriály v roku 2024: TOP novinky od všetkých streamingových služieb 2. januára 2024, 14:30

V prvých častiach riešia policajti záhadné zmiznutie ôsmich vedcov, ktorí na výskumnej stanici na Aljaške skúmali tajné projekty. 

Hlavné postavy, policajtky Liz (Jodie Foster) a Evangeline (Kali Reis), majú medzi sebou nevyriešený konflikt z minulosti, ktorý sa týka otvoreného prípadu chladnokrvnej a brutálnej vraždy Annie. Evangeline sa kvôli jej vražde nevie v živote posunúť ďalej, čo ju stojí kariéru.

Jodie Foster True Detective
Zdroj: HBO Max

Ako súvisí prípad zavraždenej Annie s výskumníkmi, ktorých nájde istá vdova úplne zamrznutých v ľade po tom, čo jej ich ukáže duch jej mŕtveho manžela? Pomiatli sa všetci výskumníci naraz, alebo sa niečoho báli natoľko, že utiekli do extrémnych mrazov bez topánok a zamrzli tam? 

Policajtky Liz a Evangeline nie sú veľmi sympatické postavy. V prípade Liz to však celkom funguje a je zaujímavá vďaka hereckému výkonu oscarovej Jodie Foster. Hrá otrasnú šéfku, ktorá zneužíva svoje postavenie a vyžaduje od ďalších kolegov – policajtov nadčasy zdarma. Je arogantná a sebecká, no rozhodne nie nudná. Evangeline je však len drsná policajtka, ktorá nedokáže zabudnúť na nevyriešený prípad zavraždenej Annie.

Odporúčané
Herec Finn Bennett z True Detective pre Refresher: Natáčali sme v úplnej tme (Rozhovor) Herec Finn Bennett z True Detective pre Refresher: Natáčali sme v úplnej tme (Rozhovor) 20. februára 2024, 9:00

Lenže okrem toho, že ju našla, ju s ňou nič nespája a je nelogické, že si tým nechala zničiť celý život a kariéru. Kali Reis navyše nie je zďaleka taká dobrá herečka ako Jodie Foster. Nie je jasné prečo HBO obsadilo do hlavnej roly amatérsku herečku a bývalú majsterku sveta v boxe, keď má za sebou len tri predchádzajúce herecké skúsenosti. 

True Detective
Zdroj: HBO

Samotný prípad je dostatočne zaujímavý a skrýva sa za ním veľa tajomstiev. Seriálu sa hodí mysteriózny nádych, ktorý jemne replikuje nadprirodzené prvky prvej série. Rozuzlenie tak môže pokojne byť celkom obyčajné, a teda, že vedcov zabil nejaký človek. Zároveň však môže vyjsť najavo, že za to môže nejaké príšera či nadprirodzená sila. Divák je tak automaticky zvedavý, čo sa stane, a sleduje každý detail v snahe odhaliť tajné súvislosti. 

Popri prípade sa však tvorcovia až príliš zaoberajú menej pútavými dejovými líniami postáv. V rámci prvých dvoch epizód sa tak striedajú dejovo významné scény s tými, ktoré príbeh neposúvajú vpred dostatočným tempom. Táto séria má len šesť epizód, takže tvorcovia nemôžu obmedzenú stopáž využívať na seriálovú vatu. 

True Detective
Zdroj: HBO

Jednou z najsilnejších zbraní tejto série je jej prostredie. Chladná Aljaška je stále neopozeraná oblasť. Počas seriálu je polárna noc, takže postavy ani divák neuvidia žiadne slnečné lúče. Nekonečná noc vytvára skvelú atmosféru a pocit izolácie, v ktorom musia policajti vyriešiť zdanlivo nevyriešiteľný prípad. 

Odporúčané
3. séria True Detective sa vracia ku koreňom. Ponúka strhujúci prípad, vynikajúce postavy a geniálne herecké výkony (Recenzia) 3. séria True Detective sa vracia ku koreňom. Ponúka strhujúci prípad, vynikajúce postavy a geniálne herecké výkony (Recenzia) 27. februára 2019, 17:11

Ako to zatiaľ vyzerá s True Detective: Night County? Je rozhodne lepší ako druhá séria, ale nové epizódy sa nechytajú na úroveň tretej a už vôbec nie prvej série. Tvorcovia majú stále štyri epizódy na to, aby divákov strhli, čo sa im zatiaľ veľmi nedarí.

Domov
Zdieľať
Diskusia