Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
13. januára 2024, 14:30
Čas čítania 4:51
Lukáš Čelka

Mladá Indka sa vydala za hada: na obrovskú svadbu prišlo viac než dvetisíc ľudí, namiesto manžela stála pri oltári socha kobry

ZAUJÍMAVOSTI HAD INDIA SVADBA
Uložiť Uložené

Tridsaťročná nevesta Bimbala Das tvrdila, že hoci sa s manželom nevedia porozprávať, našli si spôsob, ako komunikovať.

Správy o bizarnom sobáši 30-ročnej Indky Bimbali Das sa v roku 2006 ocitli na titulkách tých najznámejších svetových periodík a, pochopiteľne, vyvolali vlnu kontroverzie.

Ich čitatelia sa na nezvyčajnom sobáši smiali, iní sa rozhorčovali a niektorí ho dokonca využili na otvorenie diskusie a boj za sobáše ľudí rovnakého pohlavia.

Celý ošiaľ, ktorý svadba vyvolala, odštartoval veľmi krátky a úsmevný príspevok tlačovej agentúry Press Trust of India. Stálo v ňom: „Žena zamilovaná do hada sa za plaza vydala na tradičnej hinduistickej svadbe. V Uríse (indický štát, pozn. red.) sa na slávnosti zúčastnilo až dvetisíc hostí.“

Bimbala Das miestnym novinárom tvrdila, že hoci sa s manželom nevedia porozprávať, našli si spôsob, ako komunikovať. Svoju blízkosť s hadom odôvodnila tým, že hoci pravidelne chodí k mravenisku, v ktorom kobra žije, nikdy jej neublížila.

Keďže hady a najmä kobra kráľovská sú v Indii uctievané ako náboženské symboly boha Šivu (indický boh známy ako ničiteľ všetkého, pozn. red.), dedinčania svadbu privítali vo viere, že im prinesie šťastie. Zaľúbená Bimbala Das si krátko pred sobášom ešte vypýtala povolenie od „starších“, a keď ho dostala, vydala sa za najväčšieho jedovatého hada na svete.

Ilustračné foto.
Ilustračné foto. Zdroj: Dream.ai

Ešte počas svadby budúca svokra kobry novinárom prezradila, že má zo svojej dcéry radosť. „Bimbala bola chorá. Nemali sme peniaze na jej liečbu. Potom začala hadovi nosiť k mravenisku mlieko a vyliečila sa. Vtedy sa do neho zamilovala,“ povedala matka nevesty.

Odporúčané
Dcéra Borisa Kollára odchádza do Indie za frajerom: Jeho dom má 70-členný personál, súkromný wellness, kurty aj kino (Rozhovor) Dcéra Borisa Kollára odchádza do Indie za frajerom: Jeho dom má 70-členný personál, súkromný wellness, kurty aj kino (Rozhovor) 28. marca 2024, 12:30

Po svadbe s hadom, ktorého miestni pokladali za boha, sa z Bimbaly stala svätá dáma. Domáci ju začali uctievať a nosiť jej dary. Zo dňa na deň dostala pozornosť, o akej sa jej predtým ani nesnívalo. Tieto skutočnosti v niektorých ľuďoch z dediny preto začali vzbudzovať otázky: Mohla žena naozaj cítiť lásku ku kobre? Vydala sa za ňu pre svoje pocity alebo išlo o dokonalý podvod?

Ešte predtým než sa pozrieme bližšie na to, ako vyzeral vzťah ženy a kobry a či náhodou z Indkinej strany nešlo len o pokus zneužiť vieru nevzdelaných ľudí, radi by sme ti pripomenuli, že tvoriť prémiový obsah môžeme len vďaka našim predplatiteľom. Preto ak sa ti naše články o zaujímavostiach zo sveta, ale aj zo Slovenska páčia, podporiť nás môžeš vstupom do klubu Refresher+.

Stala sa slávnou a ani o tom netušila

Ako píše portál Harper’s, úsmevná správa o Indkinom sobáši nečakane obletela celý svet. Do niekoľkých týždňov sa svadba ženy s hadom stala jednou z najhorúcejších a najdiskutovanejších tém na internete.

Prirodzene, rozvírila medzi ľuďmi búrlivé diskusie. Členovia gay komunít sa nad svadbou rozhorčovali a cítili sa ukrivdení. Zdalo sa im nespravodlivé, že zatiaľ čo si Indka môže zobrať za muža plaza, im sú manželstvá odopierané. Konzervatívci, ktorí boli proti manželstvám rovnakého pohlavia, síce svadbu takisto odsúdili, ale podotkli, že had bol opačného pohlavia ako nevesta, keďže išlo o „samca“.

Boh Šiva. Ilustračné foto.
Boh Šiva. Ilustračné foto. Zdroj: Dream.ai

Ticho nezostali ani kresťania. Pohoršovali sa nad tým, že podobná svadba je zjavne v rozpore s vierou a prirodzeným zákonom. Informácie o svadbe dokonca rozhnevali aj samotných hinduistov, ktorí s manželstvom nesúhlasili a tvrdili, že na ich vieru vrhá vo svete zlé svetlo.

Odporúčané
Najlepšie darčeky pre ženu na výročie svadby Najlepšie darčeky pre ženu na výročie svadby 12. februára 2024, 10:41

Najväčším paradoxom je, že 30-ročná Bimbala Das, ktorá stála uprostred celého tohto chaosu, s najväčšou pravdepodobnosťou nemala ani poňatia o tom, čo jej svadba rozpútala. Bimbala bola totižto negramotná, nemala rádio, televíziu ani počítač. 

Obrovská svadba

Podľa portálu Hindus Times bola netradičná svadba jednou z najväčších udalostí, ktoré sa odohrali v urískej dedinke Atala. Na slávnostnom obrade sa totiž zúčastnilo až dvetisíc ľudí.

Niektorí z nich liezli na stromy, aby si mohli lepšie obzrieť nevestu a ženícha, píše Harper’s.

Nevesta sa pred oltár postavila oblečená v žltom hodvábnom sárí (vrchný ženský odev, pozn. red.) s červenými fľakmi a po jej boku sa týčila socha hada. Miestni kňazi spievali mantry, aby spečatili spojenie ženy a hada, ale hadovi sa nepodarilo vyjsť z neďalekého mraveniska, v ktorom žil. Na miesto váhavého ženícha preto postavili mosadznú repliku.

Svadba s hadom. Ilustračné foto.
Svadba s hadom. Ilustračné foto. Zdroj: Dream.ai

Harper’s píše, že Bimbala Das počas celého obradu pôsobila až príliš vážne. Podľa slov miestnych išlo o veľmi plaché dievča, a preto preň musela byť pozornosť toľkých očí mučením. Dokonca nekonečne dlhým, keďže obrad hinduistickej svadby trvá päť hodín.

Odporúčané
Svadobné trendy na rok 2024: V čom (ne)ísť pred oltár, ti poradí majiteľka známeho salónu Svadobné trendy na rok 2024: V čom (ne)ísť pred oltár, ti poradí majiteľka známeho salónu 26. januára 2024, 9:30

Na konci obradu musí kňaz podľa hinduistickej tradície zviazať dokopy ruky nevesty a ženícha. Bimbalinu ruku preto slávnostne priviazali k soche hada a manželské puto bolo spečatené.

Podľa lokálnych zvyklostí má nevesta krátko po svadbe navštíviť svokrovcov a zostať  v ich dedine niekoľko dní. Bimbala Das sa namiesto toho vybrala na púť do miestneho chrámu. Keď sa vrátila, presťahovala sa do chatrče blízko mraveniska, v ktorom žil jej manžel. Do dediny sa však už nevrátila ako obyčajné dievča, ale ako manželka boha.

Mosadzná socha hada. Ilustračné foto.
Mosadzná socha hada. Ilustračné foto. Zdroj: Dream.ai

Kariéra svätej ženy

Bimbalu Das si krátko pre svadbou vzala pod krídla miestna šamanka, aby z nej urobila skutočnú svätú dámu. Naučila ju, ako sa obliekať a ako pozerať na ľudí desivým pohľadom.

Po svadbe šamanka pozvala do Ataly mnohé významné náboženské osobnosti, aby potvrdili Bimbalin nový status.

„Od tohto dňa ľudia pochopili, že má Bimbala obrovskú moc. Pohľad Bimbaly jedného muža natoľko zasiahol, že spadol a začal vracať. Omdlel a prebudil sa, až keď mu dedinčania poliali tvár vodou. Iná žena zasa tvrdila, že z Bimbalinej tváre vyžaruje priezračné svetlo. Keď ju stretla, pobozkala jej nohy a manželka hada jej dala kvetinu,“ povedal pre Harper’s jeden zo skeptickejších dedinčanov.

Odporúčané
Do snubného prsteňa sa oplatí investovať. Aké sú výhody kvalitného materiálu? Do snubného prsteňa sa oplatí investovať. Aké sú výhody kvalitného materiálu? 28. novembra 2023, 15:30

Bimbala dostala po svadbe pozornosť, o akej sa jej ani nesnívalo. Pred jej chatrč chodili desiatky ľudí a dávali jej dary, len aby si uctili jej a manželovu svätosť.

Netradičný príbeh lásky alebo podvod?

Ako pre portál Harper’s prezradila hadova svokra, jej 30-ročnú dcéru sužovala tuberkulóza. Rodina sa snažila žene pomôcť, ako mohla, ale nič nezaberalo. Navštevovali božie chrámy, skúšali rôzne lieky, ale ich snaha nikam neviedla.

„Raz sa Bimabale začalo snívať o bohu. Bol ním had. Vo sne jej povedal, že sa určite vylieči,“ priblížila matka nevesty s tým, že skutočne sa o niekoľko dní od tohto sna uzdravila. Hoci v tom čase bola už súca vydávať sa, odmietla si hľadať muža.

„Rodina sa ju pokúšala vydať. Hľadali kandidátov, ale dievča všetkých odmietlo. Potom celý svoj život zasvätila bohu. Raz jej vraj vo sne povedal, aby sa za neho vydala, a ona tak urobila,“ povedal pre Harper’s Bimbalin známy.

Reportérovi portálu sa však podarilo vypátrať v obci aj človeka, ktorý mal na celú svadbu iný názor.

Muž poznamenal, že hady sú v Atale považované za božských vodcov, o čom Bimbala, samozrejme, vedela. Konkrétny had – jej manžel – bol dokonca uctievaný ako dedinský boh už 12 rokov pred ich svadbou.

Ilustračné foto.
Ilustračné foto. Zdroj: Dream.ai

Podľa muža bola Bimbala pred obradom tiché a možno aj nešťastné dievča. Nemala priateľov, vyrastala v chudobných podmienkach bez otca a celý život strávila s bratom v matkinej chatrči. Keď sa jej brat dozvedel, že jej boh vo sne povedal, aby sa za neho vydala, zadlžil sa, len aby sestre zaplatil svadbu.  

Odporúčané
Túžiš po svadbe ako z rozprávky? Naber inšpiráciu na výstave World of Weddings 2023 a vyhraj skvelé ceny Túžiš po svadbe ako z rozprávky? Naber inšpiráciu na výstave World of Weddings 2023 a vyhraj skvelé ceny 24. novembra 2023, 11:00

„Po svadbe sa Bimbala zmenila. Prestala pracovať s matkou a bratom na poli a vzdialila sa od ostatných ľudí z dediny. Začala sa obliekať ,ako bohyňa‘ a nosiť drahé šperky, ktoré dostávala ako dary od ľudí, pretože ju považovali za svätú dámu. Verili, že má božské schopnosti, ale ak ich nepreukáže, boh ju v tomto živote ešte môže potrestať,“ naznačil muž. Hovorí, že celá svadba mohla byť len podvod, ktorý zabezpečil Bimbale status.

Ako to bolo, už nikdy nezistíme. Napriek tomu ide o fascinujúci príbeh, ktorý ukazuje, že aj tie najmenšie udalosti z najzastrčenejšej dedinky sa môžu za nezvyčajných okolností dostať do sveta.

Domov
Zdieľať
Diskusia