Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. januára 2024, 17:49
Čas čítania 0:35
Barbora Fábryová TASR

Do vesmíru vystrelili raketu s popolom Kennedyho či hercov zo Star Treku. Ich pozostatky poputujú na Mesiac

Do vesmíru vystrelili raketu s popolom Kennedyho či hercov zo Star Treku. Ich pozostatky poputujú na Mesiac
Zdroj: TASR/AP, Wikimedia/Cecil Stoughton, White House
TECH OSOBNOSTI VESMÍR
Uložiť Uložené

Lunárny model Peregrine však stratil priveľa paliva, misia je preto ohrozená.

Z amerického Mysu Canaveral v pondelok 8. januára odštartovala raketa Vulcan Centaur, ktorá má po viac ako polstoročí na Mesiac dopraviť modul Peregrine súkromnej spoločnosti Astrobotic Technology. 

Peregrine Mission One je súčasťou programu Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) na dopravu vedeckých nákladov na povrch Mesiaca. Na palube nesie dve desiatky vedeckých prístrojov vrátane šiestich malých vozidiel na prieskum povrchu Mesiaca a symbolické prvky DNA a spopolnené pozostatky 69 osôb.

Medzi osobnosťami sú bývalí americkí prezidenti George Washington, John F. Kennedy či Dwight Eisenhower. Okrem prezidentov sú na palube pozostatky hercov zo seriálu Star Trek. Na Mesiac sa tak dostane DNA hercov, ktorí stvárnili poručíka Uhuru, Scottyho a doktora McCoya, informuje portál NewScientist.

Lunárny model Peregrine stratil priveľa paliva

Misiu americkej súkromnej spoločnosti Astrobotic Technology je však ohrozená. Lunárny modul počas cesty zaznamenal kritickú stratu pohonných látok. Inžinierom sa nakoniec vďaka improvizácii podarilo nasmerovať modul správnym smerom. 

raketa
Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia