Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. januára 2024, 16:30
Čas čítania 5:19
Lukáš Čelka

Aby prežili, jedli mäso zo svojich spolucestujúcich. Pasažieri havarovaného lietadla boli vyše dvoch mesiacov uväznení v horách

ZAUJÍMAVOSTI KANIBALIZMUS
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Vyše desať týždňov zápasili s neľútostným mrazom, ale aj s nedostatkom jedla a vody. To ich priviedlo k zúfalým a ponižujúcim činom.

Jeden nešťastný let, desiatky obetí a skupina preživších nútených čeliť tej najhoršej a najdlhšej nočnej more, akú si pred niekoľkými hodinami nedokázali ani len predstaviť.

Keď štyridsaťpäť cestujúcich nastúpilo na palubu uruguajského lietadla, domnievali sa, že pôjde o ďalší rutinný let z hlavného mesta Montevideo cez pohorie Andy do Santiaga v Čile. Nikto z nich nemohol tušiť, že stroj spadne. A ani v najhoršom sne by im nenapadlo,  že pre tých, ktorí haváriu prežijú, nastane skutočné peklo na zemi.

Tí, ktorí zrútenie lietadla prežili, museli po nehode čakať na pomoc nekonečných 72 dní. Odrezaní od sveta, uprostred ničoho. Naokolo boli len zasnežené hory a beznádej, strach, utrpenie a boj o holý život.           

Vyše desať týždňov zápasili s neľútostným mrazom, ale aj s nedostatkom jedla a vody. To ich priviedlo k zúfalým a ponižujúcim rozhodnutiam. Práve pre jedno z takýchto rozhodnutí sa let 571 z 12. októbra 1972 navždy zapísal do histórie. 

Akokoľvek kruto to znie –  ten, kto chcel prežiť, musel zjesť svojich nebohých priateľov. „Podali sme si ruky a povedali si: ‚Ak zomriem, prosím, použi moje telo. Iba tak sa odtiaľto môžeš dostať. Povedz mojej rodine, ako veľmi ich ľúbim,‘“ opísal pre ABC News najťažšie rozhodnutie svojho života jeden z preživších havárie Nando Parrado.

Odporúčané
Ženský Hannibal Lecter: Austrálčanka zabila muža a z jeho pozostatkov uvarila deťom obed Ženský Hannibal Lecter: Austrálčanka zabila muža a z jeho pozostatkov uvarila deťom obed 25. januára 2024, 16:30

Hoci od tragédie ubehlo už viac ako 50 rokov, príbehy ľudí, ako je Nando Parrado, prerozprávané cez rôzne knihy a filmy, dodnes dokážu šokovať svet. Jedným z takýchto filmov je aj snímka režiséra J. A. Bayona Society of the Snow, ktorú si môžeš už teraz pozrieť na Netflixe.

Ešte predtým, než sa spoločne vydáme do srdca Ánd po stopách preživších leteckého nešťastia a odhalíme ich skutočný príbeh, radi by sme ti pripomenuli, že tvoriť prémiový obsah môžeme len vďaka našim predplatiteľom. Preto ak sa ti naše články o zaujímavostiach zo sveta aj z domova páčia, podporiť nás môžeš vstupom do klubu Refresher+.

Namiesto zápasu na ihrisku zápas o život

Ako píše portál ABC News, 12. októbra roku 1972 mal let 571 dopraviť amatérsky tím hráčov ragby z Montevidea v Uruguaji na exhibičný zápas proti anglickým súperom, ktorý sa konal v meste Santiago v Čile. Napriek tomu, že lietadlo vyrazilo presne podľa plánu, pre zlé počasie do cieľa nedoletelo. Cez noc muselo pristáť v argentínskom meste Mondoza.

Vyskúšaj predplatné
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 151810 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo zapríčinilo nehodu lietadla.
  • Ako situáciu prežívali v čase nehody cestujúci.
  • Kedy preživší zistili, že ich nikto nepríde zachrániť.
  • Koľko dní po nehode začali preživší uvažovať o kanibalizme. 
  • Ako sa preživším podarilo zachrániť a koľko ich nakoniec zostalo. 
Domov
Zdieľať
Diskusia