Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. decembra 2023, 11:56
Čas čítania 3:48
Ondřej Jarůšek

Šokujúce k. o. pre Vémolu, nový dočasný šampión a šťastný víťaz pyramídy. Oktagon 51 priniesol obrovskú šou a skvelé zápasy

Šokujúce k. o. pre Vémolu, nový dočasný šampión a šťastný víťaz pyramídy. Oktagon 51 priniesol obrovskú šou a skvelé zápasy
ŠPORT OKTAGON
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Bojová organizácia Oktagon MMA svoj posledný tohtoročný turnaj usporiadala už tradične v pražskej 02 Aréne. O veľkolepé zápasy ani tentoraz nebola núdza.

Domáce legendy, talentovaní zápasníci zo zahraničia aj veteráni UFC. Piatkový turnaj Oktagon 51 sa síce musel na poslednú chvíľu popasovať s niekoľkými zmenami, ale aj napriek tomu ponúkol divákom desiatku skvelých zápasov.

Videli sme vyvrcholenie miliónovej pyramídy Tipsport Gamechanger, šampión Patrik Kincl spoznal meno svojho budúceho vyzývateľa a po rokoch nenávisti si účty vybavili Karlos Vémola a Samuel Krištofič.

oktagon51oktagon51oktagon51oktagon51
Zobraziť galériu
(20)

Rozhodlo tvrdé koleno

Galavečer odštartoval pekne zostra tvrdým súbojom Tomáša Fialu a Hassana Shaabana. O víťazovi bolo tentokrát rozhodnuté už po necelých dvoch minútach boja. 

Nemecký supertalent Shaaban hneď v úvode zápasu dostal svojimi údermi českého borca ​​do veľkých problémov, a hoci sa Fiala snažil vzdorovať, „Diaz“ zápas nakoniec rozhodol presným kolenom. Po ňom Fiala definitívne padol k zemi a boj bol ukončený. Shaaban tak potvrdil pozíciu favorita a zároveň si pripísal svoje vôbec prvé ukončenie pred limitom.

Na akcii nechýbali ani ženské zápasy. O prvý sa postarali Magdaléna Šormová za Česko a Martin Mallory zo Spojených štátov. Papierovo veľmi vyrovnaný duel ovládla Američanka, ktorá po troch kolách prebodovala domácu bojovníčku, z pohľadu bodových rozhodcov tesným pomerom 2 : 1.

Odporúčané
Zápasník Daniel Škvor o Oktagone: Poppeck aj Xavier sú nudní zápasníci. Vybral som si súpera, ktorého nikto nechcel Zápasník Daniel Škvor o Oktagone: Poppeck aj Xavier sú nudní zápasníci. Vybral som si súpera, ktorého nikto nechcel 11. apríla 2024, 12:00

V samotnom závere sa síce Šormová pokúsila svoju súperku ukončiť na submisiu, ale neúspešne. Výhru si tak po dominantnom výkone odniesla veteránka UFC Martin. Zápasníčka po boji prezradila, že v roku 2024 chce získať čierny pás v BJJ, a nevylúčila ani to, že tento zápas bol v MMA jej úplne posledným.

Elitný postojár Radek Roušal sa v Prahe vo svojom druhom MMA zápase stretol s o niečo skúsenejším anglickým zápasníkom Kallumom Parkerom. Prvé kolo prinieslo pomerne divokú prestrelku úderov. V úvode druhého Angličan úspešne preniesol boj na zem, kde dokázal nad Roušalom dominovať. V treťom kole si Roušal vďaka ostrému postoju a bojovnosti strhol zápas na svoju stranu. Po troch kolách aj vďaka tomu mohol sláviť výhru na body. Roušal po zápase sľúbil, že nabudúce sa pokúsi predviesť ešte presvedčivejší výkon.

o51
Zdroj: OKTAGON MMA

Nová šampiónka? 

V druhom ženskom zápase večera sa proti sebe postavili Talianka Chiara Penco a Francúzka Eva Dourthe. Takmer celý zápas ťahala za dlhší kus lana Eva Dourthe, ktorá držala svoju súperku väčšinu času na chrbte. V treťom kole sa talianska bojovníčka síce pokúsila zápas rozhodnúť, nepodarilo sa jej však nasadiť techniku, ktorou by zápas ukončila.

Po 15 minútach tak nemohol nikto pochybovať o výhre Francúzky, pre ktorú išlo už o tretiu výhru v poradí. Dourthe sa vďaka tomuto víťazstvu stane budúcou vyzývateľkou Kathariny Dalisda o titul v slamovej váhe.

Odporúčané
VIDEO: Brutálne k. o. na turnaji Oktagonu. Známy bojovník padol za 36 sekúnd VIDEO: Brutálne k. o. na turnaji Oktagonu. Známy bojovník padol za 36 sekúnd 26. marca 2024, 12:00

Prelims kartu uzavrel stret medzi Slovákom Karolom Ryšavým a  Brazílčanom Henriqueom Madueirom, ktorý zápas zobral na poslednú chvíľu. Tentokrát išlo o skutočne rýchly boj.

Slovenská hviezda nastúpila do klietky vo veľkom štýle. Ryšavý rozhodol zápas po jednostrannom tlaku presným úderom na spodok, po ktorom sa Brazílčan zvalil na kolená a nebol schopný ďalej pokračovať. Po poslednej porážke sa Ryšavý vrátil na víťaznú vlnu a do budúceho zápasu vyzval Samuela Barka.

o51
Zdroj: OKTAGON MMA

Tvrdé ukončenia aj koniec kariéry

Hlavná karta začala veľkým ohňostrojom. Majster ukončení Ion Surdu je postrachom pre všetkých súperov. Taliansky žrebec Stefano Paternò však jeho tvrdé päste prežil a v druhom kole sa mu podarilo rýchlo nasadiť páku na ruku, po ktorej moldavský drakula zápas okamžite odklepal. Paternò zvládol svoju premiéru v Oktagone na jednotku a dal najavo, že všetci bojovníci vo veltrovej divízii sa budú musieť mať na pozore.

Do takmer päťdesiateho zápasu svojej kariéry nastúpil poľsko-nemecký tank David Zawada, ktorý si brúsil päste na Daniela Škvora. Obaja sa postarali o strhujúci postojársky boj. Väčšiu presnosť, tvrdosť aj aktivitu v ňom však ukázal český borec, ktorý si od rozhodcov spravodlivo vyslúžil jednohlasnú výhru na body. David Zawada po zápase oznámil koniec kariéry a celá aréna mu zatlieskala za všetko, čo dokázal, ale aj obetoval pre bojové športy. 

o51
Zdroj: OKTAGON MMA

„Terminátor“ padol v prvom kole 

Jedným z najočakávanejších zápasov večera bol jednoznačne duel dlhoročných rivalov – Karlosa „Terminátora“ Vémolu a Samuela „Piráta“ Krištofiča. Na turnaji Oktagon 51 sa konečne stretli tvárou v tvár, pričom obaja fanúšikom sľubovali ukončenie svojho súpera pred limitom. Hoci bol Vémola obrovským favoritom zápasu, Pirátovmu tlaku podľahol hneď v prvom kole, vďaka čomu Krištofič splnil presne to, čo sľúbil. 

Odporúčané
MMA bojovníčka Lucia Szabová sa vracia do klietky: Pôrod bol náročnejší než akýkoľvek zápas, materstvo mi dalo facku MMA bojovníčka Lucia Szabová sa vracia do klietky: Pôrod bol náročnejší než akýkoľvek zápas, materstvo mi dalo facku 21. marca 2024, 10:00

Samotný zápas trval veľmi krátko. Samuel Krištofič sa predviedol v životnej forme a už v úvodných momentoch sa s Vémolom pustil do pomerne divokej prestrelky. Následne sa borci chvíľu preťahovali pri pletive, potom sa boj opäť presunul uprostred Oktagonu, kde „Pirát“ presne trafil Vémolu na bradu kombináciou prednej a zadnej. „Terminátor“ po tomto zásahu bezvládne padol k zemi. Krištofič mnohých fanúšikov šokoval a oslávil najväčšiu výhru svojej kariéry.

o51 vémola
Zdroj: OKTAGON MMA

O hlavný predzápas večera sa postarali Vlasto Čepo a Piotr Wawrzyniak, ktorí sa pobili o dočasný titul šampióna v strednej váhe. Už od prvého kola išlo o búrlivú vojnu, pri ktorej bolo všetkým jasné, že tento súboj skončí predčasne. Každým úderom viselo vo vzduchu k. o., a to pri oboch zápasníkoch.

S pribúdajúcimi minútami poľský bojovník postupne prevzal opraty zápasu a svoje ťaženie doviedol v treťom kole do úspešného konca.⁠ Po prenesení boja na zem Poliak zasypal Čepa tvrdými údermi a rozhodca bol nútený zápas ukončiť. Wawrzyniak sa tak stal novým dočasným šampiónom strednej váhy a o právoplatný pás vyzve šampióna Patrika Kincla.

Po tomto zápase už prišiel na rad zlatý klinec večera. Andreas Michailidis sa vo finále pyramídy Tipsport Gamechanger pobil s Bojanom Veličkovićom o 300-tisíc eur. Prvé kolo si na svoju stranu pripísal Grék Michailidis, od druhého kola ďalej sa však boj začal vyvíjať v prospech bývalého bojovníka UFC zo Srbska. V treťom kole sa Veličković počas boja na zemi dostal svojmu súperovi na chrbát a nekompromisným škrtením ho donútil odklepať zápas.

Odporúčané
Robert Pukač: „Mal som pocit, že celý svet je proti mne.“ Svoje chyby z minulosti chce napraviť v zápase proti Jungwirthovi Robert Pukač: „Mal som pocit, že celý svet je proti mne.“ Svoje chyby z minulosti chce napraviť v zápase proti Jungwirthovi 20. marca 2024, 17:00

Bojan Veličković sa tak stal šampiónom pyramídy Tipsport Gamechanger a odniesol si najväčšiu výplatu svojej kariéry. Po zápase poďakoval hlavne svojej žene, bez ktorej by to podľa vlastných slov nezvládol. Michailidis ako finalista dostal 130-tisíc eur a napriek prehre zožal potlesk.

o51 velickovic
Zdroj: OKTAGON MMA
Domov
Zdieľať
Diskusia