Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
31. decembra 2023, 12:30
Čas čítania 4:16
Jana Chovancová

Ako prežiť Silvester bez opice? Lekár nám odporučil tieto triky

Ako prežiť Silvester bez opice? Lekár nám odporučil tieto triky
Zdroj: Canva
ZAUJÍMAVOSTI ALKOHOL NOVÝ ROK SILVESTER ZDRAVIE
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

V článku si prečítaš všetko dôležité o tom, čo by si mal a nemal robiť pri konzumácii alkoholu. Ako bonus nájdeš v závere článku aj tri recepty na špeciálne nealkoholické kokteily.

Nový rok už klope na dvere a spolu s ním aj novoročné predsavzatia či novoročná „opica“. Oslavy spojené s týmto výnimočným dňom bývajú tie najmocnejšie v roku a často sú spojené aj s pitím alkoholu. To so sebou však okrem zábavy prináša aj mnohé nevýhody. O tom, ako predísť nepríjemným stavom a problémom, je aj tento článok.

O cenné rady sa s nami podelil lekár Boris Kovačic a v závere článku nájdeš aj skvelé recepty na miešané nealko drinky, ktoré si môžeš pripraviť, ak to tento rok pojmeš zodpovedne.

Ak sleduješ náš web, určite ti neuniklo, že naň pravidelne prispievame aj článkami o zdraví. Nájdeš tam napríklad rubriku Čo sa deje s tvojím telom, keď..., v ktorej nájdeš vedecky podložené zaujímavosti o mechanizmoch ľudského tela, no čakajú na teba aj rôzne iné témy týkajúce sa zdravia. Snažíme sa prinášať ti kvalitný content, preto ak sa ti naša tvorba páči a chceš podporiť redakciu, staň sa členom klubu Refresher+.

Ak človek stratí vedomie vonku v chladnom počasí, môže to mať v dôsledku hypotermie fatálne následky.
Ak človek stratí vedomie vonku v chladnom počasí, môže to mať v dôsledku hypotermie fatálne následky. Zdroj: Canva

Neprežeň to, najmä ak oslavuješ vonku

Keď sa už rozhodneš, že budeš na Silvestra alkohol piť, lekár radí, aby si to s ním aspoň nepreháňal. Človek totiž môže stratiť zábrany a prestať rozoznávať, čo je bezpečné a čo nie. Podľa lekára to v nejednom prípade už malo fatálne následky a je rozumné stanoviť si limit.

Odporúčané
Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) 25. apríla 2024, 11:00

„Alkohol má vo veľkých množstvách veľmi toxický vplyv na ľudský organizmus. Nielen čo sa týka zdravia orgánov, ale aj v zmysle spoločenského správania. Pri zábave porobia ľudia často veci, ktoré by za triezva nikdy neurobili, a niekedy môže konzumácia alkoholu zvyšovať náchylnosť na agresivitu,“ hovorí lekár. Podľa neho je na mieste kontrolovať nielen vlastné správanie, ale aj správanie svojich blízkych.

Ďalšia vec, na ktorú Boris Kovačic upozorňuje, je chladné počasie. „Počas studených dní ľudia pod vplyvom alkoholu nemusia pociťovať chlad, čo môže niekedy spôsobiť vážne zdravotné komplikácie a, žiaľ, niekedy to môže mať aj fatálny koniec. Napríklad ak niekto vonku v zime v podguráženom stave zaspí alebo spadne a stratí vedomie, jeho telesná teplota môže výrazne klesnúť. Nazýva sa to hypotermia.“ Odporúča, aby mal každý pri sebe zodpovedných ľudí, ktorí v prípade núdze privolajú pomoc.

„Na záver by som už dodal iba toľko, aj keď to môže znieť ako samozrejmá vec, že nikdy nesadajte za volant pod vplyvom alkoholu. Nielenže môžete ublížiť sebe, ale aj nevinným ľuďom,“ dodáva.

🥂CENNÁ RADA

Ak o sebe vieš, že nezvládneš veľa alkoholu alebo strácaš nad sebou kontrolu, stanov si ešte pred odchodom svoj limit. Následne si zapisuj do telefónu alebo na ruku čiarky. Keď už dosiahneš svoj limit, prestaň na chvíľu piť a daj si vodu alebo niečo pod zub. Keď sa budeš cítiť lepšie, môžeš pokračovať v zábave a opäť sa týmto spôsobom kontrolovať.
Predtým ako sa pôjdeš von zabaviť, je dôležité dobre sa vyspať. Požívanie alkoholu totiž ovplyvňuje kvalitu spánku.
Predtým ako sa pôjdeš von zabaviť, je dôležité dobre sa vyspať. Požívanie alkoholu totiž ovplyvňuje kvalitu spánku. Zdroj: Canva

Poriadne sa priprav, dôležitý je aj spánok

Aby si na druhý deň neľutoval, že si sa vôbec narodil, existuje niekoľko tipov a trikov, ako sa na ťažký večer pripraviť. Predísť tak môžeš mohutnej opici, vracaniu či pocitu únavy. Ako sme už spomínali, v prvom rade je dôležitá hydratácia, a to nielen počas konzumácie alkoholu. Dostatočne sa hydratuj aj predtým, dodržiavaj pitný režim. Nepi sladené nápoje, ale čistú vodu. To isté platí aj počas požívania alkoholu a podľa lekára je ideálne dať si vodu po každom alkoholickom drinku.

Odporúčané
Spúšťačom alergie nemusí byť len peľ, ale aj cigaretový dym. Alergológ radí, ako prežiť jar a ktoré babské recepty naozaj pomáhajú Spúšťačom alergie nemusí byť len peľ, ale aj cigaretový dym. Alergológ radí, ako prežiť jar a ktoré babské recepty naozaj pomáhajú 22. apríla 2024, 9:30

„Určite nie je v poriadku piť alkohol na prázdny žalúdok. Niekde sa človek dočíta, že je dobré jesť mastné jedlá, čo, samozrejme, má efekt, no nie každý človek takúto stravu toleruje. Takže to zákonite nemusí byť nič mastné, hlavné je, že máte niečo v žalúdku,“ hovorí lekár. Dodáva, že neodmysliteľnou súčasťou je aj kvalitný spánok.

Apeluje na to, že pred náročnou nocou je dôležité kvalitne a dostatočne dlho sa vyspať. „Nasledujúci spánok po požití alkoholu nie je kvalitný, keďže ho konzumácia alkoholu priamo ovplyvňuje. Človek môže mať pocit, že sa dobre vyspal, neskôr ho však môže dobehnúť únava,“ vysvetľuje.

🥂CENNÁ RADA

Ak sa nachádzaš niekde v podniku, ubezpeč sa, že v tvojom drinku sa nenachádza nič nežiadané. Svoj pohár nikdy nenechávaj bez dozoru, vezmi si ho so sebou aj na toaletu alebo požiadaj priateľov, aby ti ho postrážili. Rovnako si stráž aj vodu, v ideálnom prípade si kúp malú balenú fľašku. Vyhneš sa tak potenciálnemu užitiu iných látok rozpustných vo vode, ktoré by mohli mať na tvoj organizmus zlé účinky.
Dôležité je nekombinovať alkohol s inými látkami, strážiť si svoj drink a nemiešať svetlý alkohol s tmavým.
Dôležité je nekombinovať alkohol s inými látkami, strážiť si svoj drink a nemiešať svetlý alkohol s tmavým. Zdroj: Canva

Nekombinuj a nemiešaj 

Pod vplyvom alkoholu je ťažké ovládať myseľ a mať zdravý úsudok. Existuje však niekoľko nepísaných pravidiel, ktoré ti môžu pomôcť pristupovať k takejto forme zábavy zodpovedne.

Odporúčané
Lekárka z celebritnej estetickej kliniky: Kedysi ženy prichádzali s fotkami Kim Kardashian, dnes s Bellou Hadid (Rozhovor) Lekárka z celebritnej estetickej kliniky: Kedysi ženy prichádzali s fotkami Kim Kardashian, dnes s Bellou Hadid (Rozhovor) 19. apríla 2024, 9:30

„Okrem hydratácie, spánku a diétnych opatrení, ktoré som už spomenul, by som rád odporučil ľuďom, aby nekombinovali alkohol s drogami. Je to mimoriadne nebezpečné, človek si omnoho ťažšie kontroluje svoje limity a na každého môžu látky vplývať inak,“ hovorí Boris Kovačic. Zároveň odporúča nemiešať biely alkohol s tmavým, je podľa neho vhodné držať sa jedného druhu počas večera.

🧑🏻‍⚕️Zhrnutie lekára

• Je potrebné poznať svoje limity.

• Ak si nepil dlhší čas, je vysoká pravdepodobnosť, že nezvládneš toľko ako ľudia, ktorí pijú častejšie. Riaď sa svojím pocitom a rozumom.

• Pi pomaly. Po nárazovom prijatí alkoholu nevieš odhadnúť, či máš dosť alebo nie. Počkaj niekoľko minút, daj si vodu a následne, ak sa cítiš fajn, môžeš pokračovať. Ak nie, prestaň piť.

• Hydratácia, spánok a sýty žalúdok sú základom.

Tipy na nealko drinky na Silvestra 

Ak sa tento rok chceš alkoholu úplne vyhnúť, pripravili sme pre teba niekoľko drinkov, ktoré si môžeš doma urobiť. Ponúknu ti maximálny pôžitok aj bez alkoholu. Na zdravie! 

Na Silvestra si môžeš pripraviť nealkoholické nápoje a predísť tak nepríjemným stavom.
Na Silvestra si môžeš pripraviť nealkoholické nápoje a predísť tak nepríjemným stavom. Zdroj: Canva

Jablkovo-zázvorový kokteil

Čo potrebuješ? Jedno veľké jablko, banán, polievkovú lyžicu strúhaného zázvoru, 300 mililitrov mandľového mlieka, polovicu kávovej lyžice škorice, jednu polovicu polievkovej lyžice arašidového masla, jednu polievkovú lyžicu drvených ľanových semiačok, dve polievkové lyžice ovsených vločiek a ľad.

Odporúčané
Gloria Ramirez bola toxická žena: svojím telom nakazila 23 zdravotníkov, ktorí odpadávali a nevedeli sa hýbať Gloria Ramirez bola toxická žena: svojím telom nakazila 23 zdravotníkov, ktorí odpadávali a nevedeli sa hýbať 8. apríla 2024, 9:30

Ako si ho pripraviť? Do mixéra vlož na kocky pokrájané jablko, banán a postrúhaný zázvor. Zmes zalej mandľovým mliekom a pridaj škoricu, arašidové maslo, ľanové semienka a vločky. Ak chceš, pridaj ľad. Všetko spolu zmixuj a nalej do pohárov.

Nealko Bloody Mary

Čo potrebuješ? 300 mililitrov paradajkovej šťavy, dve polievkové lyžice citrónovej šťavy, jednu kávovú lyžicu tabasca, soľ a mleté čierne korenie.

Ako si ju pripraviť? Všetky suroviny rozmixuj v mixéri a dochuť soľou a korením.

Prírodný energetický nápoj zo zázvoru

Čo potrebuješ? 500 mililitrov horúcej vody, dve čajové lyžičky medu, jeden malý kúsok zázvoru, jednu čajovú lyžičku citrónovej šťavy, špičku čajovej lyžičky mletého kardamómu a rovnako veľa kurkumy.

Ako si ho pripravíš? Zázvor ošúp, následne polovicu pokrájaj na tenké plátky a polovicu postrúhaj. Zalej ho horúcou vodou, pridaj med, citrónovú šťavu, kardamóm a kurkumu. Všetko spolu dobre premiešaj a po vychladení vypi.

Domov
Zdieľať
Diskusia