Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. decembra 2023, 18:09
Čas čítania 0:37
Barbora Adamkovičová

Nele Slovákovej hrozí pokuta 81 000 eur. Na Instagrame nelegálne propagovala elektronické cigarety

OSOBNOSTI INFLUENCERI
Uložiť Uložené

Známa česká influencerka propagovala beznikotínové produkty a myslela si, že zákon sa jej netýkal. Mýlila sa.

Česká influencerka sa zahráva so zákonom. Aj napriek tomu, že propagácia elektronických cigariet je na Instagrame zakázaná, svojim sledujúcim ponúkala vaporizéry. Bráni sa však tým, že neobsahujú žiaden nikotín.

Aj keď je predaj influencerkiných výrobkov legálny, podľa zákona o regulácii reklamy nesmie zverejňovať takéto reklamy na sociálnej sieti. Zákon totiž zakazuje aj produkty, ktoré neobsahujú nikotín, ale simulujú fajčenie. Pokuta za propagáciu elektronických cigariet môže byť až 2 milióny českých korún, čo je v prepočte vyše 81-tisíc eur, informuje expres.cz.

„Je to pravda. Zákon o regulácii reklamy zakazuje jednak reklamu na tabakové výrobky, a to priamu aj nepriamu, s tým, že tabakovými výrobkami nie sú len klasické cigarety, ale akékoľvek výrobky, ktoré obsahujú tabak, tzn. aj tie, kde sa tabak nespaľuje, ale len zahrieva. A zakázaná je aj reklama na elektronické cigarety,“ prehovorila pre spravodajský portál právnička Dagmar Hartmanová.

Slováková nie je jediná s týmto problémom. Jej výrobky bez nikotínu propagujú viaceré české influencerky a taktiež im hrozí pokuta.

Nela Slováková
Zdroj: Instagram/@neonkarna
Domov
Zdieľať
Diskusia