Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
8. decembra 2023, 9:30
Čas čítania 3:57
Adriana Královičová

UGG topánky: Hit milénia rozbehli surferskí bratia s investíciou 500 dolárov

MÓDA BELLA HADID EMILY RATAJKOWSKI HOLLYWOOD LUXUSNÉ MÓDNE ZNAČKY MÓDA PAMELA ANDERSON PARIS HILTON
Uložiť Uložené

Ako sa mohol z nenávidenej topánky stať módny fenomén?

„Cool people wear UGG,“ odkazuje ti na svojom Tiktoku značka UGG. Podobne ako v prípade obuvi Crocs, aj topánky UGG možno zaradiť do dvoch kategórií. Buď ich miluješ, alebo nenávidíš. Z topánky, ktorú mnohí stále považujú za antisexy, sa však stala ikona, ktorá dodnes prináša rôzne vylepšené dizajny v každej sezóne. Existuje vari ikonickejší look, ako mala Pamela Anderson či Paris Hilton v denimových šortkách a čižmách UGG? Celebrity ich v roku 2000 pravidelne predvádzali v uliciach LA, odvtedy ich chcel vlastniť každý.

Podľa každoročného rebríčka The Lyst Index sa UGG dostali na štvrté miesto v rámci kategórie Hottest Products 2022. Lyst pri víťazoch zohľadnil globálny dopyt, popularitu na sociálnych médiách, zobrazenia na webových stránkach a samotné predaje na ich portáli. A to práve vďaka tomu, že si Bella Hadid do ulíc zobrala šortky s UGG čižmami na platforme, konkrétne UGG Classic Ultra Mini Platform.  

ugg topánky móda
Zdroj: lyst.com

Od surferov v Austrálii až do ulíc Los Angeles

UGG je známy brand obuvi, ktorý si získal obľubu pre svoje teplé a pohodlné čižmy z ovčej kože. Majú semišový zovňajšok a plyšové vnútro s kožušinou. Na trhu dnes nájdeš rôzne verzie aj vďaka tomu, že značka uzatvára spolupráce s mnohými horúcimi menami módnej scény, ako napríklad Telfar, Palace či Heron Preston. Prvé topánky Ugg vyrobili v Austrálii začiatkom 20. storočia z ovčej kože a nosili ich predovšetkým surferi na Novom Zélande. Obľúbili si ich preto, aby si udržali nohy v teple potom, čo vyšli z vody. Podšívka z ovčej kože poskytla topánkam vynikajúcu izoláciu. Zimná obuv sa hneď stala (paradoxne) hitom pláží.

Koncom sedemdesiatych rokov 20. storočia sa uggy spájali so surferom Brianom Smithom. Vďaka nemu sa dostali do Spojených štátov, kde odštartovali raketový boom. Brian sa po ukončení štúdia vybral do Kalifornie, aby si splnil svoje podnikateľské sny.

Popularitu si veľmi rýchlo získali práve v komunite surferov, a to najmä vďaka Smithovej šikovnosti. Keď Brian a jeho kamarát Doug spozorovali ich obrovský potenciál, investovali 500 dolárov do podnikania a zaregistrovali si značku Ugg Imports.

Odporúčané
Kontroverzné zimné topánky UGG prinášajú vianočnú edíciu. V spolupráci s Palace vytvorili mokasíny s diablom Kontroverzné zimné topánky UGG prinášajú vianočnú edíciu. V spolupráci s Palace vytvorili mokasíny s diablom 27. novembra 2023, 16:33

„Zo začiatku sme sa zamerali na predaj topánok cez surferské obchody. Z prvej kolekcie sme predali len 28 párov, ďalšie roky sa naše tržby pohybovali v sumách 30 000 dolárov. Problém bol ten, že reklamy neboli podľa ľudí autentické a modelky nevedeli surfovať. Tak som oslovil profesionálnych surferov a tržby okamžite stúpli na 400 000 dolárov. Biznis s UGG topánkami začal byť naozaj vážny,“ hovorí Brian Smith pre Forbes. Brianovo meno sa so značkou spájalo 17 rokov, a keď tržby dosiahli 15 miliónov dolárov, predal podnik spoločnosti Deckers Outdoor Corporation. Značka UGG odvtedy viackrát presiahla miliardovú hranicu v tržbách. Ako sa však obuv dostala k hollywoodskym celebritám? 

UGG obuv topánky módaUGG obuv topánky módaUGG obuv topánky módaUGG obuv topánky móda
Zobraziť galériu
(4)

Ikona Y2K vďaka Paris Hilton či Lindsay Lohan

Brian počas svojho podnikania ukázal, že je naozaj dokonalý obchodník, ktorý myslí dva kroky dopredu. Dokázal zacieliť presne na tú správnu skupinu zákazníkov a vedel, ktorých ľudí má osloviť, aby sa z topánky stal módny fenomén. „Našiel som si katalógy a časopisy so všetkými menami stylistov a každému som poslal niekoľko párov topánok. Neskôr som videl, že sa uggy začali objavovať v seriáloch, vo filmoch, a čo je najdôležitejšie, na bulvárnych fotografiách hviezd z ulíc Hollywoodu a New Yorku. Tento zlomový moment urobil z topánky módnu ikonu,“ dodáva.

Značka UGG sa stala obzvlášť populárnou začiatkom roka 2000. Bola to éra paparazzov, keď sa v magazínoch každý deň objavovali nové fotografie celebrít. Hollywoodske hviezdy ako Paris Hilton, Pamela Anderson či sestry Olesnové topánky predvádzali cestou do Starbucksu aj počas prechádzky so psom. Beyoncé si ich v roku 2004 dokonca obula k minisukni pred vystúpením na Super Bowle.

Redaktorka amerického Vogue Brooke Bobb vo svojom blogu spomínala na časy, keď ako dieťa chcela vlastniť pár topánok UGG. „Prvý obchod Kitson otvorili už v roku 2000 na Robinson Boulevard. Neexistoval žiadny logický dôvod, aby som ich toľko milovala, ale potrebovala som si ich kúpiť. Keď som uvidela tie topánky na Paris Hilton a sestrách Olsenových, presvedčila som mamu, aby ma zobrala do butiku na severnej strane Chicaga,“ píše. 

Beyoncé v topánkach UGG v roku 2004.
Beyoncé v topánkach UGG v roku 2004. Zdroj: Getty Images (Frank Micelotta)

Uggy sú pre nás to isté ako pre Grékov syr feta, hovoria Austrálčania

Samozrejme, pri raketovom štarte nešlo všetko iba ľahko. Spoločnosť, ktorá od Smitha odkúpila značku UGG, sa neskôr súdila s austrálskym výrobcom Eddie Oygurom, ktorý vlastní spoločnosť Australian Leather. Ako informuje NY Times, pre obyvateľov Austrálie je slovo ugg národný pojem, ktorý opisuje všeobecnú obuv vyrobenú z ovčej kože. „Toto nie je len o mne. Ide o to, aby si Austrália vzala späť ugg. Ochrannú známku nemali uznať v prvom rade v USA,“ hovorí Eddie Oygur pre NY Times.


Oygur súd v roku 2019 prehral, musel dokonca zaplatiť aj odškodné vo výške 450 000 dolárov. Keďže značku UGG má na americkom trhu zaregistrovaný len spoločnosť Deckers Outdoor, nemohol distribuovať svoje produkty do Ameriky. Eddie Oygur však svoje uggy predával prostredníctvom online obchodu, čím úmyselne porušil ochrannú známku registrovanú Deckers Outdoor. „Prečo by sme nemohli predávať naše produkty po celom svete? Uggy pochádzajú z Austrálie, je to náš austrálsky produkt. Musíme za to bojovať,“ cituje Oygura NY Times.

Podľa portálu Statista v roku 2023 spoločnosť Deckers Outdoor Corporation vygenerovala čisté tržby vo výške približne 3,6 miliardy dolárov. Deckers vlastní značky ako UGG a HOKA. Od roku 2011 zaznamenala výrazný rast, keďže vtedy mali tržby len na úrovni jedného milióna dolárov.

Ak ich ešte nemáš, pravdepodobne ťa presvedčí Tiktok

Topánky trendujú na Tiktoku a okrem toho si každoročne zaslúžia pár vtipných meme obrázkov. Hovoria o tom, že ženy vyťahujú topánky zo skrine, len čo sa začne v Starbuckse sezóna Pumpkin Spice Latte. Magazín Glamour Mag na Instagrame píše, že ide o najžiadanejší produkt roka 2023. Svedčí o tom aj enormné množstvo videí, na ktorých ľudia rozbaľujú topánky a ukazujú stylingové tipy. Vo videách spravidla hovoria, že ich nákup ovplyvnila napríklad Kylie Jenner či Gigi Hadid. 

Classic Ultra Mini s nízkym členkom sa stali dokonca také populárne, že ľudia začali strihať svoje staré uggy, aby napodobnili ich estetiku.

V galérii nižšie si pozri outfity celebrít a najpopulárnejšie modely topánok UGG.

Bella hadid ugg obuv móda celebrityEmily Ratajkowski móda ugg celebrityIrina Shayk móda ugg celebrityUGG Tazz Slipper kúpiš za 217 eur.
Zobraziť galériu
(8)
Anketa:
Do ktorej kategórie patríš ty?
Milujem ich!
Toto sú najviac antisexy topánky, aké poznám. 
Milujem ich!
100 %
Toto sú najviac antisexy topánky, aké poznám. 
0 %
Domov
Zdieľať
Diskusia