Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. novembra 2023, 12:49
Čas čítania 0:56
Barbora Adamkovičová

Gmail začne mazať účty už tento týždeň. Pre istotu si skontroluj schránku, prísť môžeš aj o fotky v Drive

TECH GOOGLE
Uložiť Uložené

Spoločnosť maže účty kvôli bezpečnosti používateľov.

Gmail už pred dvomi týždňami oznámil, že onedlho začne mazať neaktívne účty, do ktorých si sa neprihlásil už roky. Stane sa tak už tento týždeň, informuje televízia CNN. V piatok spoločnosť Google realizuje svoj plán odstrániť účty neaktívne najmenej dva roky. 

Netýka sa to iba samotných účtov. Vymazané budú aj dáta v rámci Google Workspace, ako sú Dokumenty, Disk, Meet, Kalendár a Fotky Google. Zmeny sa však budú týkať iba osobných účtov a nijako neovplyvnia účty organizácií (školské či firemné emaily). 

Gmail mazanie
Zdroj: unsplash/Solen Feyissa

Spoločnosť predstavila svoje plány už v máji tohto roku. Dôvodom je predchádzať bezpečnostným rizikám. Interné zistenia v rámci firmy totiž dokázali, že staršie účty majú s najväčšou pravdepodobnosťou recyklované heslá. Taktiež menej využívajú aktuálne bezpečnostné opatrenia, ako je napríklad verifikácia, čo ich robí oveľa zraniteľnejšími voči hacknutiu a spamu. 

„Prvé účty budú tie, ktoré boli vytvorené a potom ich používateľ už nikdy nenavštívil. Chceme chrániť vaše súkromné ​​informácie a zabrániť akémukoľvek neoprávnenému prístupu k vášmu účtu, aj keď už nepoužívate naše služby,“ vyjadril sa Google v máji. 

Odporúčané
Šéf slovenského Googlu Rasťo Kulich: V detstve som nemal ani na lyžiarsky, na štúdium na Harvarde som si zarobil (Rozhovor) Šéf slovenského Googlu Rasťo Kulich: V detstve som nemal ani na lyžiarsky, na štúdium na Harvarde som si zarobil (Rozhovor) 29. marca 2024, 9:30

Spoločnosť plánuje v tomto trende pokračovať aj v budúcnosti. Ak nechceš o svoj účet prísť, všetko, čo musíš urobiť, je prihlásiť sa do akejkoľvek služby Google aspoň raz za dva roky, prečítať si email alebo pozrieť si video.

„Aktualizujeme pravidlá nečinnosti pre Google účty. Ak sa účet nepoužíva alebo ste sa doň neprihlásili aspoň dva roky, počnúc koncom tohto roka môžeme odstrániť účet a aj jeho obsah,“ vyjadril sa Google.

Domov
Zdieľať
Diskusia