Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
6. novembra 2023, 9:30
Čas čítania 7:59
Martin Adam Pavlík

Patrik Kincl: Ja po trilógii s Vémolom netúžim. To, či nakoniec bude, závisí už len od toho, či Oktagon splní podmienky (Rozhovor)

Patrik Kincl: Ja po trilógii s Vémolom netúžim. To, či nakoniec bude, závisí už len od toho, či Oktagon splní podmienky (Rozhovor)
Zdroj: Oktagon MMA
ŠPORT BOJOVÉ ŠPORTY KARLOS VÉMOLA MMA OKTAGON MMA PATRIK KINCL
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Vyspovedali sme súčasného českého šampióna strednej váhy organizácie Oktagon MMA.

Český svalovec, ktorý si vraví „The Inspector“, nabehol do Oktagonu len minulý rok, pričom hneď sebavedomo zvíťazil proti Samuelovi Krištofičovi a stal sa tak rovno šampiónom strednej váhy. Následne tvrdo porazil francúzskeho ostrostrelca Alexa Lohorého a tento rok v očakávanej odvete zdolal svojho dlhoročného rivala Karlosa Vémolu.  

Patrik Kincl patrí medzi najlepších zápasníkov vo svojej divízii na svete. Podľa Fight Matrixu je už na 47. mieste v rebríčku stredných váh. Má pôsobivú bilanciu 27 výhier a len desať prehier, pričom za poslednú dekádu ho dokázali poraziť iba traja zápasníci, Albert Duraev, Karlos Vémola a Roberto Soldic.

Najbližšie bude Kincl obhajovať cenný opasok Oktagonu proti nebezpečnému Vlastovi Čepovi 29. decembra v pražskej O2 Aréne. V rozhovore pre Refresher priblížil, čo musí spraviť pre víťazstvo, a okrem iného sa vyjadril k potenciálnej trilógii s českým „Terminátorom“, ale aj k zápasu o druhý titul v nižšej velterovej divízii do 77 kg.

Ak sa ti páčia naše články o bojových športoch, podpor nás a pridaj sa do klubu Refresher+, aby si mal neobmedzený prístup k všetkému obsahu na našom webe. Budeš si môcť prečítať napríklad rozhovory s ďalšími MMA zápasníkmi, napríklad s Pavlom Langerom či s UFC bojovníkom Makhmudom Muradovom. Čakajú na teba aj rôzne profily zápasníkov  alebo redakčné predikcie turnajov.

patrik kincl
Zdroj: Oktagon MMA

Aké boli vaše úplne prvé pocity po turnaji Oktagon 47, kde vás vyzval na zápas Vlasto Čepo aj Karlos Vémola?

Boli sme vtedy práve s rodinou na dovolenke v „Špindli“, takže to bolo zaujímavé. Mal som o čom premýšľať, ale venoval som sa hneď na druhý deň zase najmä rodine. 

Vo vašom vyjadrení na Youtube ste vraveli, že ste pár dní po tomto turnaji nemohli dobre spávať. Cítili ste stres alebo tlak?

Tak by som to úplne nenazval. Šlo skôr o to, aby som sa rozhodol správne. Keby ma vyzval len Vlasto Čepo, bolo by to jasné, išiel by som s ním. Bola by to hotová vec. Keďže ma však nevyzval len on, bola tam nejaká neistota, s kým budem zápasiť.

Nemáte občas pocit, že je ten šampiónsky opasok v takýchto situáciách viac bremeno než radosť?

Neberiem to tak. Mal som v poslednom čase skôr pokoj. Zdalo sa mi, práve naopak, zvláštne, že nikto o ten pás nechce zápasiť. Dlho neprišla žiadna výzva a vlastne tento rok som mal len jeden zápas. Bol som z toho celého skôr sklamaný. Je to teda viac bremeno v tom, že mi ubudlo zápasov, pričom som bol pripravený do klietky nastúpiť.   

kincl vémola
Zdroj: OKTAGON MMA

Pôvodne ste si mali sily zmerať v klietke s Robertom Bryczekom, ktorý sa však rozhodol skúsiť šťastie inde. Sklamalo vás to, alebo sa vám skôr uľavilo, že sa s ním nebudete musieť nakoniec biť, keďže bol skutočne odhodlaný získať titul a zároveň bol rozbehnutý ako vlak?

Bral som to práveže ako výzvu. Tešil som sa na ten zápas, na porovnanie našich síl a štýlov. Jeho posledný výkon ma fakt nakopol. Bryczek je skvelý zápasník, no potom prišlo sklamanie. V každom prípade ten odchod mu asi nikto nemôže zazlievať.

Kto z trojice Robert Bryzcek, Vlasto Čepo a Karlos Vémola je podľa vás najnepríjemnejší a najnebezpečnejší súper?

To by som s nimi všetkými najskôr musel zápasiť a potom by sme sa o tom mohli baviť. (smiech)

Tak, bavíme sa hypoteticky.

Áno, ale takto vám to z vody neuvarím. (smiech)

Karlos Vémola sa vyjadril, že ste si vraj na december vybrali ľahšieho súpera. Mne sa to zdá naopak, teda že ste vzali väčšiu výzvu. Ako to vnímate vy?

Vnímam to tak tiež. Čo sa týka rebríčkov, jasné, Vlasto Čepo je tam ďaleko za mnou, ale pre mňa je to isté oživenie, nový zápas. S Karlosom som dvakrát zápasil a viem, ako sa naňho pripraviť aj ako ho poraziť. A to, že v zápase s Palom Langerom v postoji troška viac „zakrauloval“ a trafil ho, na tom nič nemení. Dá prvé k. o. v kariére a zrazu sa všetci ozývajú, ako sa strašne zlepšil, ale mne sa to tak nezdá. Palo Langer mu len nezmyselne zostal stáť na mieste.

Takže podľa vás to bol skôr takzvaný lucky punch?

Za mňa to bol „lucky punch“. Jasné, trafil to dobre, lenže on takto zápasí stále. Vždy chce súpera dostať na zem a predtým sa pokúša o niekoľko úderov. Samozrejme, má tam ten „granát“, udiera celým telom, a keď mu tam človek zostane stáť, buď sa stane to, že ho trafí, alebo len skráti vzdialenosť a dostane ho na zem.

Či tá trilógia bude, závisí od toho, či Oktagon splní podmienky, na ktorých sme sa dohodli. Je to jediná možnosť. Ja po tom zápase netúžim.

Mali ste pocit, že organizácia po poslednom turnaji tlačila viac na trilógiu s Vémolom než na duel s Čepom?

Keď sa na to pozriem spätne, asi aj áno. Cítil som z tých všetkých vyjadrení, že viac mysleli na tú trilógiu.

Podľa Ondřeja Novotného ste najskôr prejavili záujem o trilógiu, ale padlo to na podmienkach, respektíve sume, ktorá vraj bola mimo reality. Prečo by ste vlastne nemohli dostať rovnakú alebo podobne vysokú sumu, ako dostal napríklad Karlos Vémola, keď je skóre 1 : 1 na zápasy a práve vy ste naposledy zvíťazili, a teda mali by ste byť v pozícii človeka, ktorý si môže istým spôsobom udávať podmienky?

Vlastne ste si odpovedali. Kde sa pod to môžem podpísať? (smiech)

Ako by podľa vás dopadla tá trilógia, keby bola už teraz v decembri, a do akej miery by to bol iný zápas, než bol ten posledný?

Do posledného zápasu som šiel so zranením a to neviem nikdy ovplyvniť. Len pár dní pred duelom som mal ešte dvakrát takú veľkú ruku. Mal som problém s kĺbom, čo ma dosť zásadne ovplyvnilo. Potom som mal ďalšie problémy v zákulisí. Keby som do trilógie nastúpil bez zranenia, určite by som sa snažil o to, aby bol iný.  

Odporúčané
Ďalšie KO od Flexkinga a výhra troch svalovcov proti Tlkancovi. Ako tipujeme výsledky duelov na turnaji Fight Night Challenge 6? Ďalšie KO od Flexkinga a výhra troch svalovcov proti Tlkancovi. Ako tipujeme výsledky duelov na turnaji Fight Night Challenge 6? 19. apríla 2024, 14:30

Karlos je teraz po tom knokaute za sedem sekúnd viac sebavedomý a namotivovaný. Možno by skúsil v našom ďalšom zápase viac zaboxovať, no v prípade, že by mu to v tomto smere nevyšlo – a jemu by to nevyšlo –, tak by sa vrátil do starých koľají a zase by sa snažil hodiť ma na zem. A záležalo by veľmi aj na tom, aký rozhodca by bol práve vtedy v klietke. Pretože podľa mňa v našej odvete mal rozhodca tie klinče rozdeľovať.

Nehovoriac o tom, že sa malo niečo robiť aj s tým, že som asi desaťkrát dostal nelegálny úder medzi nohy. Ten zápas by asi ovplyvnilo viacero faktorov. Ideálny scenár by bol, keby som ho nachytal, trafil a ukončil, ten najhorší by bol, keby sa ten zápas niesol v rovnakom duchu ako ten posledný. No Karlos by aj tak odišiel s oveľa viac napuchnutou hlavou a bola by to pre mňa ďalšia uťahaná výhra na body. 

Ste tej trilógii stále otvorený alebo už ste už o ňu úplne stratili záujem? 

Teraz to už nie je na mne. Ja si užívam to, že sa nemusím motať v tom trashtalku. Či tá trilógia bude, závisí od toho, či Oktagon splní podmienky, na ktorých sme sa dohodli. Je to jediná možnosť. Ja po tom zápase netúžim.

Z tých vecí okolo, z toho mediálneho kolotoča, som už mentálne dosť unavený. Ani po tej odvete som nebol až taký šťastný, pre to zranenie som totiž nepodal výkon, aký som chcel. Bola to pre mňa síce istá satisfakcia, ale nebol to práve zápas, na ktorý budem najviac spomínať.

vémola kincl
Zdroj: OKTAGON MMA

Poďme k zápasu s Čepom. Ste si vedomý jeho kvalít a hrozieb. Čo je naňho z vášho pohľadu najlepší recept?

Nesmiem sa nechať chytiť. Nesmiem zacítiť krv a ísť bezhlavo po ukončení. On s tým vie veľmi dobre pracovať. Môže to vyzerať, že má na mále a je „nahúlený“, ale stále vie nájsť súperovu bradu. To je za mňa najväčšia hrozba.

Odporúčané
Shem Rock: „Toto nie je hra, ja sa ťa snažím zabiť.“ Kontroverzný zápasník varuje svojho oponenta pred OKTAGONOM 56 Shem Rock: „Toto nie je hra, ja sa ťa snažím zabiť.“ Kontroverzný zápasník varuje svojho oponenta pred OKTAGONOM 56 17. apríla 2024, 15:00

Ak mi ten zápas bude vychádzať, musím si udržať nervy na uzde, držať si potrebnú vzdialenosť a nezapliesť sa do jeho šermovačky, v ktorej je neuveriteľne silný. Počítam s tým, že bude vytvárať tlak a bude chcieť ísť do prestrelky v štýle „kto z koho“. Na to si musím dať pozor. 

Stáli ste podľa vás už v klietke s podobným typom zápasníka, ako je Vlasto Čepo?

Tak určite, ale na takejto úrovni má každý zápasník svoj špecifický štýl. Treba sa na to jednoducho čo najlepšie pripraviť.

Čo sa týka strednej váhy, je tam ešte jeden silný hráč, ktorý je však momentálne zranený, Matěj Peňáz. Ako by ste videli spoločný zápas s ním?

Nie je to momentálne na mne. Sústredím sa teraz naozaj v prvom rade len na ten decembrový zápas. Čo sa týka rebríčkov, je tam zaujímavý ešte aj Kerim Engizek, o ktorom sa dosť diskutuje, a myslím si, že Peňáz by zápasil najskôr s ním a víťaz by šiel prípadne so mnou. To sa však púšťam do veľkých hypotéz, a ako to dopadne, bude predsa len nakoniec na Oktagone.

Ak odídem z ďalšieho duelu bez zranenia a budem mať chuť zápasiť, skúsim si zápas o ďalší titul znova vypýtať.

Nepochybujem o tom, že si veríte na výhru, koniec koncov ste šampión, ktorý už neraz obhájil titul. Čo by však pre vás, respektíve vašu kariéru znamenalo, keby ste nakoniec predsa len prehrali?

Vôbec o tomto nepremýšľam. Len čo mi takéto niečo prebehne hlavou, snažím sa myslieť na niečo iné.

Znamená to, že vôbec nepremýšľate nad tým, čo bude s vašou kariérou o pol roka alebo o rok?

V minulosti som to párkrát robil, že som premýšľal nad tým, čo bude po najbližšom zápase, a úplne sa mi to neosvedčilo. Preto mám v hlave už len ten najaktuálnejší zápas. Potom je proste tma a minimálne týždeň po zápase sa snažím od všetkého, čo sa týka bojových športov, úplne odstrihnúť.

Odporúčané
UFC 300: U bookmakerov sú outsideri, my ich tipujeme na víťazov. Kto ovládne v sobotu najväčší turnaj v histórii bojových športov? UFC 300: U bookmakerov sú outsideri, my ich tipujeme na víťazov. Kto ovládne v sobotu najväčší turnaj v histórii bojových športov? 12. apríla 2024, 14:30

Užívam si pokoj, keď nič nemusím. Nemusím tvrdo trénovať, nemusím myslieť na prípravu a to, čo bude v klietke. Teraz každý deň myslím na zápas s Čepom a riešim, ako sa bije, ako to bude prebiehať a podobne.

Keď vravíte o tom pokoji, čo vám najviac po zápase pomáha „vypnúť“?   

Určite rodina. 

Aké máte v MMA ešte ambície? Predsa len ste istý čas chceli dva tituly, teda okrem opasku v strednej váhe aj ten vo velterovej. Keď bol šampiónom David Kozma, vraveli ste, že by ste do toho nešli, ale teraz už nie je. Máte stále tieto ambície?

O titulový zápas vo velterovej divízii som žiadal po zápase s Karlosom. Nebol som zranený, bol som odpočinutý a po zhadzovaní z predošlého zápasu som si držal práve aj nižšiu váhu, takže ten velter by bol v pohode. Bola tam však komplikácia, že Kaik Brito držal titul a šiel následne zápasiť do Dana White Contender Series. No uvidíme, ak odídem z ďalšieho duelu bez zranenia a budem mať chuť zápasiť, skúsim si ten zápas o ďalší titul znova vypýtať.

kincl vémola
Zdroj: OKTAGON MMA

Vo velteri to je nabité silnými menami, oveľa viac ako v strednej váhe. Koho by ste si proti sebe vedeli predstaviť?

Opäť to nie je úplne na mne. Neviem, ako sa vyvinie situácia s Britom a či pôjde späť do Oktagonu alebo nie. Ak by sa titul uvoľnil, veľa bude závisieť aj od finále pyramídy Tipsport Gamechanger.

Koho favorizujete na víťaza Gamechangeru?

Asi Bojana Veličkoviča. Prial som to, samozrejme, Davidovi Kozmovi, no okrem neho boli pre mňa najväčší favoriti John Hathaway a Bojan Veličkovič.

Čakali ste, že odveta Kozmu a Veličkoviča sa skončí tak rýchlo a bolestivo pre Kozmu?

Bol som súčasťou niekoľkých tréningových campov Davida a, úprimne, nečakal som, že sa to skončí tak rýchlo a zle, ale myslel som si, že Bojan drží všetky esá v rukáve. David mal nejaké zdravotné problémy, a keby nešlo o Gamechanger, asi by do toho ani nešiel. Bola to však veľká príležitosť. Bojana už raz porazil, takže chápem, prečo chcel do toho zápasu ísť. Bohužiaľ, tie zranenia ovplyvnili jeho výkon. 

Premýšľali ste v poslednom čase o odchode do iných organizácií alebo zatiaľ nemáte dôvod? Čo by ste robili, keby prišla ponuka z UFC?

Keby prišla ponuka z UFC, asi by som nerobil machra a podpísal by som to. Momentálne sa však o žiaden odchod nesnažím a stále mám platnú zmluvu s Oktagonom. Budem to riešiť prípadne až vtedy, keď sa mi skončí kontrakt.

Patrik Kincl.
Patrik Kincl. Zdroj: Oktagon MMA
Domov
Zdieľať
Diskusia