Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
7. septembra 2023, 14:30
Čas čítania 4:44
Martin Adam Pavlík

UFC zápasník Makhmud Muradov: Chcel by som poraziť Chimaeva, je to len človek, mám na to. Najťažší súper som ja sám (Rozhovor)

UFC zápasník Makhmud Muradov: Chcel by som poraziť Chimaeva, je to len človek, mám na to. Najťažší súper som ja sám (Rozhovor)
Zdroj: Getty Images/Jeff Bottari
OSOBNOSTI BOJOVÉ ŠPORTY FABRIQ MMA MAKHMUD MURADOV MMA UFC
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Vyspovedali sme známeho UFC zápasníka.

Začínal s boxom a kickboxom, v roku 2012 prešiel k MMA. Cez rôzne organizácie sa postupne vypracoval až do tej najprestížnejšej, americkej UFC. Zápasí v divízii stredných váh a má tam momentálne už šesť zápasov, pričom štyri vyhral. Naposledy nad nebezpečným Američanom Bryanom Barberenom.

Makhmud „Mach“ Muradov
(33) z Uzbekistanu má v súčasnosti na konte dvadsaťšesť výhier a osem porážok. Čoskoro bude tiež trénerom v projekte Pyramída slávy: Nezastaviteľný, s ktorým prišla organizácia Fabriq MMA. Osem amatérskych bojovníkov zo Slovenska a z Česka dostane príležitosť zabojovať o zmluvu v najväčšej domácej organizácii Oktagon MMA.

Muradov bude trénovať český tím a jeho trénerským náprotivkom zo Slovenska bude ďalší UFC zápasník Ľudovít Klein. Na treťom turnaji Fabriqu prebehla kvalifikácia do tejto pyramídy a uzbeckého bojovníka sme sa preto pýtali aj na to, ako hodnotí turnaj a čo vraví na kontroverzný hlavný zápas večera.

Okrem iného prezradil aj svoje tipy na očakávané UFC duely tohto roka. Povedal, čo ho najviac motivuje v boji aj čo by si rád vyskúšal, ak by náhodou musel odísť z najprestížnejšej MMA organizácie.

Odporúčané
Black Panther: Vyrastal som v drsnej štvrti, pouličné bitky ma dostali do väzenia. K drastickej zmene prinútil Keitu sestrin plač Black Panther: Vyrastal som v drsnej štvrti, pouličné bitky ma dostali do väzenia. K drastickej zmene prinútil Keitu sestrin plač 1. mája 2024, 10:00

Ak sa ti páčia naše články o bojových športoch, podpor nás a pridaj sa do klubu Refresher+, aby si mal neobmedzený prístup k všetkému obsahu na našom webe. Budeš si môcť prečítať napríklad rozhovory s ďalšími MMA zápasníkmi či rôzne profily alebo redakčné predikcie turnajov.

Muradov UFC MMA
Zdroj: Jeff Bottari/Zuffa LLC via Getty Images


Na treťom turnaji Fabriq MMA prebehla kvalifikácia do Pyramídy slávy, pričom zápasili aj vaši zverenci. Ako dopadla kvalifikácia, ako hodnotíte výkony vašich zápasníkov a čo vravíte celkovo na turnaj?

Čo sa týka českej strany, neviem ešte, kto pôjde ďalej, čo sa týka Slovákov, niečo som započul, ale nepadlo ešte oficiálne stanovisko. Celkovo turnaj nebol zlý. Boli tam pekné zápasy, no všetky som nesledoval, keďže som sa sústredil najmä na mojich zverencov.

Keď ohlásili, že súperiť budú dva tímy pod vedením vás a Ľudovíta Kleina, veľa fanúšikov MMA si spočiatku myslelo, že sa budete s Kleinom biť v klietke. Je to skôr úsmevné, keďže ste od seba dve váhové kategórie, ale predsa len, ako by ste tipovali výsledok vášho potenciálneho duelu?

Áno, bolo ich veľa, ale môžu si to myslieť len tí, čo tomu nerozumejú. (smiech) Ten zápas by nemal zmysel. Nešiel by som s ním, sme iná váhovka. Lajoša mám rád, rešpektujem ho. Jeho kariéru sledujem už od čias, keď zápasil ešte v Oktagone, a prajem mu, aby v UFC stúpal stále len hore.

Odporúčané
Ďalšie KO od Flexkinga a výhra troch svalovcov proti Tlkancovi. Ako tipujeme výsledky duelov na turnaji Fight Night Challenge 6? Ďalšie KO od Flexkinga a výhra troch svalovcov proti Tlkancovi. Ako tipujeme výsledky duelov na turnaji Fight Night Challenge 6? 19. apríla 2024, 14:30

Hlavný zápas Fabriq 3 medzi Václavom Mikuláškom a Róbertom Kokym vyvolal pomerne slušnú dávku kontroverzie, keďže Koky stále utekal a Mikulášek v poslednom kole nepochopiteľne vzdal zápas. Ako tento krok hodnotíte vy?

Keby som bol rozhodca ja, ten zápas by som ukončil už dávno. To sa nerobí. Nie som hejter, ale keby toto niekto spravil v mojej organizácii Muradov Professional League, asi by som osobne vošiel do klietky a zastavil ten zápas.

Bavili ste sa s Mikuláškom po zápase? Nesnažili ste sa mu určitým spôsobom prehovoriť do duše?

Nebavili sme sa. Bol som akurát na pozápasovej tlačovej konferencii, kde sa obaja začali znova hádať a Koky začal Mikuláška vyzývať na ďalší zápas. Neviem, keď niečo chcel ukázať, mal to ukázať v zápase a nie od neho stále behať preč. Chápem, že Mikulášek bol nasratý a chcel sa biť, pričom mu stále niekam utekal.

Poďme k vašej UFC kariére. Myslíte si, že ak by ste prehrali posledný zápas s Bryanom Barberenom, vyhodili by vás z organizácie, keďže by to bola vaša tretia prehra v rade?

Mne to je jedno. Nepripúšťal som si to. Každý zápas beriem tak, akoby mal byť ten posledný, a makám tak ako nikdy. S Bryanom to bol pekný zápas, síce ťažký, ale som rád, že som vyhral.

Neboli ste pred týmto zápasom pod väčším tlakom než obvykle?Nie, pred každým zápasom je tlak. Nebudem hovoriť, že pred niektorým je väčší a pri inom menší. Ten tlak tu vždy bol a vždy aj bude.

Keby mi dali zápas s Chimaevom, určite by som do toho šiel. Prečo nie? Je to iba človek a ja si nevyberám, s kým pôjdem a s kým nie. Nevravím, že ho porazím, ale chcel by som s ním zápasiť a chcel by som ho poraziť.

Ak by ste si mali tipnúť, koho pred vás UFC postaví najbližšie, kto by to bol?Človek nikdy nevie dopredu, s kým pôjde a kedy. Aj keď by som chcel ísť s niekým ja, oni majú svoje vlastné plány a tie môžu byť úplne iné. Koho pošlú, toho proste vezmeš.

Ste po operácii kolena, asi ešte neviete, kedy vás uvidíme znova v klietke.

Neviem, keď bude moja noha znova v pohode, začnem makať a hádam ešte do konca roka alebo začiatkom nového roka budem mať možnosť znova zápasiť.

Muradov UFC MMA
Zdroj: Jeff Bottari/Zuffa LLC via Getty Images

Tento rok nás čakajú v strednej váhe UFC dva veľmi zaujímavé zápasy. Prvý je už čoskoro – Israel Adesanya vs. Sean Strickland. Koho tipujete na výhru a prečo?

Myslím si, že Strickland môže prekvapiť, ale Adesanya má fakt bombu a bude ťažší. Ak to bude prebiehať v postoji, Aesanya Sticklanda vypne.

Ďalší skvelý zápas bude nepochybne Khamzat Chimaev vs. Paulo Costa. Kto podľa vás vyhrá?

Teším sa na ten zápas. Myslím si, že to bude top duel. Preniesť Costu na zem pre Chimaeva nebude jednoduché. V postoji podľa mňa bude mať Costa prevahu a môže Chimaeva dobre trafiť.

Chimaev je obrovský postrach v dvoch divíziách, málokto sa s ním odváži zápasiť. Ako by dopadol váš stret v klietke?

Keby mi dali zápas s Chimaevom, určite by som do toho šiel. Prečo nie? Je to iba človek a ja si nevyberám, s kým pôjdem a s kým nie. Nevravím, že ho porazím, ale chcel by som s ním zápasiť a chcel by som ho poraziť. Bola by to veľká výhra, keďže je okolo neho veľký hajp. Mám na to, skúsil by som to.

Najťažší súper som ja. Odchádzať preč na campy do Poľska, trénovať a celé dni sa biť, keď máš všetko – zázemie, peniaze, rodinu –, nie je jednoduché a nechce sa ti.

V Poľsku vám už vraj ponúkli za zápas aj 150 000 eur. Prečo to nevyšlo?

Súper so mnou nechcel zápasiť. Je to škoda, bol by som rád za ten zápas. Na to, že to mal byť box a nie MMA, by to boli pekné peniaze.

Ak by ste náhodou museli odísť z UFC, išli by ste späť do Oktagonu alebo by ste skôr hľadali poriadne „money fighty“, napríklad v tom Poľsku?

Keby som skončil v UFC, neviem, čo by bolo a kam by som šiel. Mám už zopár ponúk, takže uvidíme. Určite by som chcel skúsiť aj iné organizácie. Beriem to však tak, že teraz som jednoducho v UFC a nechcem preto zatiaľ ani premýšľať nad tým, čo bude potom.

Čo je vaša najväčšia motivácia v príprave a boji?

Je to moja rodina, fanúšikovia, priateľka, dcéra, môj tím a celý Uzbekistan.

Kto bol doteraz váš najťažší súper v kariére?

Najťažší súper som ja. Odchádzať preč na campy do Poľska, trénovať a celé dni sa biť, keď máš všetko – zázemie, peniaze, rodinu –, nie je jednoduché a nechce sa ti. V tom je to najťažšie a musím bojovať sám so sebou, aby som to napriek tomu robil ďalej.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Makhmud Muradov (@makhmud_muradov)

Domov
Zdieľať
Diskusia