Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
12. septembra 2023, 12:30
Čas čítania 6:32
Martin Adam Pavlík

Sean Strickland: bývalý neonacista, ktorého týral otec, šokoval celý svet. Aký je nový šampión UFC?

Sean Strickland: bývalý neonacista, ktorého týral otec, šokoval celý svet. Aký je nový šampión UFC?
Zdroj: Getty Images/Chris Unger/Zuffa LLC
ZAUJÍMAVOSTI BOJOVÉ ŠPORTY MMA SEAN STRICKLAND UFC
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Američan Sean Strickland v sobotu porazil dominantného šampióna strednej váhy Israela Adesanyu a vzal mu cenný opasok. Cesta na vrchol však preňho nebola ani zďaleka jednoduchá.

Rád na seba púta pozornosť svojím nekompromisným trash-talkom a kontroverznými, poburujúcimi vyjadreniami. Súperom zdvíha tlak a dostáva sa im prefíkane do hlavy. Občas je enormne otravný a správa sa ako nevychovaný buran, ktorý nemá hranice. To, čo má na srdci, má aj na jazyku a rád to vykrikuje čo najhlasnejšie do sveta. 

V momente, ako ho ho zavrú do klietky, zapína zabijacký inštinkt a mení sa na besné zviera, ktoré chce roztrhať korisť na malé kúsky. MMA zápasník Sean Strickland síce má čierny pás v brazílskom džiu-džicu a počas prípravy vraj rád trénuje wrestling, v zápasoch však takmer výhradne boxuje a sem-tam kope.

Práve preto, že v klietke stavia kvázi na jednu kartu, ho takmer celá bojová komunita podceňovala a uštipačne si z neho uťahovala. Pre viacerých z nich bolo nepochopiteľné, že vôbec dostal titulovú šancu.

Nebezpečný idiot?

Američan sa napriek tomu v nedeľu 10. septembra postavil na turnaji UFC 293 v Sydney ako obrovský outsider proti dominantnému šampiónovi strednej váhy Israelovi Adesanyovi. Ten je jedným z najlepších zápasníkov divízie v histórii. Zápasil na domácej pôde, keďže pochádza z Nového Zélandu, a mal tak aj podstatne väčšiu podporu divákov.

Pred zápasom sebavedome rozprával, že Stricklanda potrestá knokautom za urážky a posmešky, ktoré mu adresoval. „Neprehrám s idiotom,“ odkázal. Nazval ho tiež klaunom, ktorý sa v zákulisí správa inak než na pódiu pred ľuďmi. Neskôr však priznal, že Američan je nebezpečný, pretože nemá čo stratiť a je mu všetko jedno. 

Strickland nakoniec predsa len šokoval celý svet, bookmakerov a možno aj sám seba, keď po piatich kolách vytrvalého tlačenia súpera porazil jasne na body a stal sa svetovým šampiónom v najprestížnejšej MMA organizácii. Adesanyu k ničomu nepustil a ani na chvíľu mu nedovolil niečím ho zásadne ohroziť. 

Ako prvý poslal Adesanyu k zemi

Už v prvom kole dokonca ako jediný zápasník UFC udelil Adesanyovi knock-down a poslal ho k zemi tvrdou a presne mierenou ranou na bradu. Nedokázal ho však ukončiť, protivník tlak ustál a vyhral nasledujúce kolo, čím vyrovnal skóre.

Všetky ostatné kolá si však Strickland svojou sústredenosťou, precíznou obranou a dôslednými útokmi podľa rozhodcov uchmatol pre seba, pričom nemal na tvári na rozdiel od Adesanyu ani náznak podliatin alebo tržných rán. Išlo o ukážkový americký sen. Čo mu však predchádzalo? 

Nový šampión strednej váhy, ktorý sa narodil 27. februára 1991 v Anaheime v Kalifornii, má poriadne problematickú minulosť, no tiež silný príbeh. Jeho cesta do UFC bola tŕnistá a bolestivá. Sám vraví, že keby dnes nebojoval profesionálne v klietke, pravdepodobne by bol vo väzení.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa MMA v HRSTI (@mma_v_hrsti)

Otcovi dal „hlavičku“ a zlomil mu nos

„Nič by som nechcel viac ako zabiť niekoho v ringu. Nič viac. Urobilo by ma to super šťastným,“ povedal skutočne v roku 2021 na tlačovej konferencii a právom niektorým novinárom padla sánka a nevedeli, ako na to reagovať. Nepomohlo ani to, keď dodal: „Buďte psychopati, nech je, k***a, sranda.“

Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
len za 51
a čítaj všetko bez obmedzení
Kúpiť predplatné
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 144327 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo spravil otcovi ako tretiak na základnej škole, keď povedal jeho matke, že ju zabije.
  • Ako ublížil otcovi v sedemnástich rokoch. 
  • Prečo sa stal neonacistom a čo mu pomohlo sa z tejto komunity vymaniť. 
  • Prečo sa raz vyhrážal s brokovnicu v ruke jednému mužovi.
  • Prečo ho viackrát vyhodili zo školy.
  • Prečo v Sydney napadol fanúšika Israela Adesanyu.
  • Čo ho zastavilo na dva roky v MMA a prečo mu hrozil úplný koniec kariéry. 
Domov
Zdieľať
Diskusia