Plný počet dá len skutočný gurmán.
Listovanie menu slovenských pizzerií dokáže byť skľučujúce a mätúce. Pri objavení sedliackej, gurmánskej, poľovníckej či bačovskej pizze by si pravoverný Talian možno vytrhal všetky vlasy. V ponukách pritom tieto regionálne odnože neraz konkurujú klasikám ako Capricciosa, Diavola, Marinara či Quattro Formaggi.
Over si, či by si si dokázal objednať aj v pravej talianskej pizzerii. Zisti, či vieš, aké ingrediencie patria na typické pizze z kolísky tohto najpopulárnejšieho svetového jedla.
KVÍZ: Vieš, čo patrí na tradičné talianske druhy pizze?
Zdroj:
Flickr/Chris Chapman
110
Aké syry patria do pôvodného receptu pizze Quattro Formaggi?
Mozzarella, Pecorino Toscano, Provolone a Parmigiano Reggiano.
Eidam, niva, oštiepok a gouda.
Mozzarella, Gorgonzola, Fontina a Parmigiano Reggiano.
Mozzarella, Caciocavallo, Pecorino Romano a Gorgonzola.
Zdroj:
Flickr/Jun Seita
210
Aká surovina je typická pre pizzu Napoletana?
Ančovičky.
Sardinky.
Tuniak.
Chobotnica.
Zdroj:
Unsplash/Wade Austin Ellis
310
Recept pizze Capricciosa má niekoľko variantov. Aké ingrediencie však na nej nájdeme najčastejšie?
Mozzarellu, chorizo, olivy a kukuricu.
Mozzarellu, mortadelu, hríby, krevety.
Mozzarellu, slaninu, olivy, kukuricu.
Mozzarellu, šunku, hríby a artičoky.
Zdroj:
Unsplash/Nathan Dumlao
410
Akú ingredienciu obsahuje pizza Patatosa?
Brokolicu.
Hľuzovku.
Zemiak.
Cuketu.
Zdroj:
Flickr/USDA_AMS
510
Čo nemôže za žiadnych okolností chýbať na pizzi Alla Diavola?
Baranie rohy.
Pesto.
Pikantná saláma.
Cesnak.
Zdroj:
Unsplash/Francesco La Corte
610
Na pizzu Primavera zvykneme pridávať čerstvé ingrediencie. Ktoré dve patria k najčastejšie používaným?
Špenát, červená cibuľa.
Rukola, pistácie.
Rukola, cherry paradajky.
Špenát, kukurica.
Zdroj:
Flickr/Dave Kellam
710
Pizza Caprese patrí k tým najobľúbenejším. Jej tri hlavné ingrediencie sú vo farbách talianskej trikolóry. Ktoré to sú?
Paradajky, mozzarella a bazalka.
Paradajky, Parmigiano Reggiano a rukola.
Chorizo, mozzarella a bazalka.
Chorizo, gorgonzola a rukola.
Zdroj:
Wikimedia commons/Peter Van den Bossche
810
Ktorá pizza má na sebe len paradajkovú omáčku, extra panenský olivový olej, oregano a cesnak?
Margherita.
Mazza.
Marinara.
Pugliese.
Zdroj:
Flickr/Jim Nix
910
Najmä na severe Talianska nájdeme pizzu Viennese. Akú netradičnú ingredienciu obsahuje?
Viedenský párok.
Med.
Sumca.
Marcipán.
Zdroj:
Pexels/Roman Odintsov
1010
Iba jeden z týchto druhov pizze má zvyčajne paradajkový základ. Ktorý?
Bianca.
Carbonara.
Parma.
Tartufata.