Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Obsah článku vznikol v spolupráci so spoločnosťou Linka
14. októbra 2023, 11:00
Čas čítania 1:27
Richard Balog

FOTO: Českí architekti ti ukážu, že sa nemusíš báť rekonštrukcie starého domu v radovej zástavbe. Navrhli dokonalé rodinné bývanie

FOTO: Českí architekti ti ukážu, že sa nemusíš báť rekonštrukcie starého domu v radovej zástavbe. Navrhli dokonalé rodinné bývanie
Zdroj: Petr Polák
KULTÚRA ARCHITEKTÚRA ZO SLOVENSKEJ A Z ČESKEJ REPUBLIKY
Uložiť Uložené

Otvorená dispozícia s vysokými stropmi či kúpeľňa s výhľadom. Vstúp s nami do tohto pôsobivého domu v Plzni.

Atraktívne architektonické projekty v Českej republike sú aj v iných krajoch ako v Prahe, dnes sa o tom presvedčíme vďaka zrekonštruovanému domu v radovej zástavbe uprostred Plzne.

Architekti z ateliéru PRO-STORY sa snažili pri tvorbe návrhov priniesť novú priestorovú kvalitu s maximálnym rešpektom k okolitej zástavbe, pričom staré prvky očistili a zachovali a pri nových priznali moderný výraz. Výsledkom je nadštandardné bývanie s množstvom nábytku na mieru a s príjemnou atmosférou.

Projekt vznikol medzi rokmi 2017 a 2022, keď prebehli posledné úpravy. 

Odporúčané
FOTO: Takto vyzerá dokonalé spojenie špičkovej architektúry a úcty k prostrediu. Pozri si novostavbu z obce Kamenice    FOTO: Takto vyzerá dokonalé spojenie špičkovej architektúry a úcty k prostrediu. Pozri si novostavbu z obce Kamenice 3. októbra 2023, 9:00
Nadštandardné bývanie s množstvom nábytku na mieru a s príjemnou atmosférou uprostred Plzne.
Nadštandardné bývanie s množstvom nábytku na mieru a s príjemnou atmosférou uprostred Plzne. Zdroj: Petr Polák

Pôsobivá nehnuteľnosť sa nachádza v rade starších rodinných domov v časti Plzeň-Lochotín. Väčšina susedných domov už bola zrekonštruovaná a zväčšená rôznymi nadstavbami, čím sa do veľkej miery stratila mierka pôvodnej zástavby. 

Celkový návrh rekonštrukcie domu s úžitkovou plochou skoro 130 štvorcových metrov reaguje na súčasné potreby a požiadavky mladej rodiny. Architekti z ateliéru PRO-STORY zbytočne nenafúkli hmotu domu, ale priniesli novú vrstvu, ktorá pracuje s archetypovým prvkom štítu so sedlovou strechou. Plocha pozemku má presne 575 štvorcových metrov, čo je veľmi slušný záhradný a oddychový priestor. 

Nový tvar ponúka vzhľadovo zaujímavý a jedinečný exteriér aj priestorovo rôznorodý a veľkorysý interiér, ktorý pracuje s výškovými úrovňami drevených medziposchodí a otvorením do krovu stavby. Architekti splnili želanie klientov a do domu priniesli veľa svetla, ale zároveň zachovali súkromie, s ktorými pomáhajú drevené lamely cez okná v novom štíte.

Členenie fasády a šambrány do ulice zostali zachované, fasáda s omietkou je zjednotená do bielej farby. Nové okná sú drevené nie sú delené ako pred rekonštrukciou, čo považujeme za esteticky zaujímavú voľbu. Nový štít do dvora má drevený obklad z impregnovaných dosiek rovnako ako nová prístavba zádveria, ktorá nahradila pôvodnú prístavbu.

Dispozícia je otvorená, v prízemí sa nachádza obývacia miestnosť s výstupom do záhrady, kuchyňa s jedálňou, detská izba a kúpeľňa. Priestor je otvorený do poschodia, kde je vložená knižnica. Priestorové prepojenie umožnilo aj dokonalé presvetlenie kúpeľne na poschodí, kde je aj hlavná spálňa a druhá detská izba. V rámci dizajnu dominuje predovšetkým svetlé drevo (smrek a breza), funkčné, ale estetické riešenia a akcenty v podobe mozaiky v podlahe alebo žltých dvierok na kuchynskej linke.

Galéria je prácou skúseného fotografa Petra Poláka. Pozri si všetky detailné pohľady na tento zrekonštruovaný radový dom s priestorovou kvalitou a moderným dizajnom.

Nadštandardné bývanie s množstvom nábytku na mieru a s príjemnou atmosférou uprostred Plzne.PlzeňPlzeňPlzeň
Zobraziť galériu
(30)
Odporúčané
FOTO: Úplne nový byt s priamym výhľadom na Pražský hrad. Moderné bývanie je ukryté v historickej budove so silným geniom loci FOTO: Úplne nový byt s priamym výhľadom na Pražský hrad. Moderné bývanie je ukryté v historickej budove so silným geniom loci 10. októbra 2023, 11:00
Domov
Zdieľať
Diskusia