Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je PR správa spoločnosti Head & Shoulders.
3. októbra 2023, 11:30
Čas čítania 1:42
Sponzorovaný obsah

Vulgárne nadávky, výsmech aj útoky. Slovenskí žiaci čelia rastúcej šikane

Vulgárne nadávky, výsmech aj útoky. Slovenskí žiaci čelia rastúcej šikane
Zdroj: Shutterstock
ZDRAVIE ŠIKANA ŠIKANOVANIE MEDZI DEŤMI VLASY A ÚČESY
Uložiť Uložené

Terčom výsmechu môže byť aj bežné kožné ochorenie.

Mnohí žiaci a študenti sa počas školského roka tešia na stretnutia so spolužiakmi a s kamarátmi, avšak pre niektorých to môže byť obdobie veľkého stresu. Výskumy potvrdzujú narastajúci výskyt šikany – s týmto negatívnym javom sa v súčasnosti stretáva viac než 85 % slovenských škôl.

Obľúbená značka vlasovej kozmetiky Head & Shoulders si tiež všimla, že jedným z dôvodov šikany môže byť aj výskyt lupín. Lupiny sú bežné kožné ochorenie, ktoré postihuje každého druhého z nás a dá sa liečiť. Keďže je však viditeľné a mnohí si ho spájajú so zlou hygienou, môže sa stať zdrojom šikanovania. „Z praxe odborníkov vieme, že šikana môže mať celoživotný negatívny vplyv na duševné zdravie, a preto by nemala byť nikdy akceptovaná,“ uvádza značka. 

Za každý výrobok Head & Shoulders zakúpený na Slovensku v období od 1. do 31. 10. značka prispeje 0,10 eura Inštitútu duševného zdravia a pohody PSYCHIN, o. z.

Značka Head & Shoulders preto spojila svoje sily s občianskym združením PSYCHIN, ktoré sa zameriava na boj proti šikane, a spustila kampaň #HoreHlavu. Za každý výrobok Head & Shoulders zakúpený na Slovensku v období od 1. do 31. 10. prispeje 0,10 eura Inštitútu duševného zdravia a pohody PSYCHIN, o. z., ktoré financie využije na vzdelávanie detí aj odborníkov pracujúcich s deťmi, šírenie osvety, tvorbu edukačných materiálov a videí. 

Head & Shoulders, kampaň proti šikane
Zdroj: Head & Shoulders

„Veríme, že by mladým ľuďom nemalo nič brániť v tom, aby sa cítili sebavedome a užívali si život naplno. Aj preto chceme využiť našu platformu a aktivity na to, aby sme pomohli bojovať proti stigme a podporili vzdelávanie, informovanosť a zmenu v spoločnosti v oblasti šikanovania,“ povedala Helene Graffner, riaditeľka komunikácie Head & Shoulders v Európe.

zisti viac

Ivana Matejovič z Inštitútu duševného zdravia a pohody PSYCHIN dodáva, že šikanovanie si treba pozorne všímať a deti i učiteľov vzdelávať: „Zdravotné problémy obmedzujú deti a ich život a je neprípustné, aby sa stali navyše aj príčinou šikanovania. Práve naopak, snažíme sa učiť deti aj dospelých byť voči sebe vnímaví a vedieť si byť navzájom podporou, i keď nás trápia odlišné problémy. V našom občianskom združení PSYCHIN vedieme kolektívy aj k tomu, že šikanovanie je neakceptovateľné aj pri nepriamej účasti,“ vysvetľuje.

Vysvetľuje, že deti a mladí ľudia v škole trávia veľkú časť života, a preto by mala byť bezpečným prostredím. „Vďaka našej práci nájdu mladí ľudia v sebe silu postaviť sa za to, čo je správne, a navzájom sa podporovať. Preto sme veľmi vďační za projekt značky Head & Shoulders #HoreHlavu, ktorý dopomôže posilniť postavenie mladých ľudí a zmeniť ich postoje s cieľom odstrániť šikanovanie a zabezpečiť, aby sa v škole cítili neohrozene,“ uzatvára Ivana Matejovič.

Domov
Zdieľať
Diskusia