Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. septembra 2023, 13:30
Čas čítania 1:41
Martin Mičuda

Mercedes-Benz predstavil GLC Coupé v AMG verziách

Mercedes-Benz predstavil GLC Coupé v AMG verziách
Zdroj: Mercedes-Benz
TECH AUTOMOBILOVÉ NOVINKY MERCEDES-BENZ
Uložiť Uložené

Slabší AMG variant má dvojliter s elektrickým turbom, zatiaľ čo silnejší má k dispozícii ešte aj elektromotor.

GLC je generačne najnovším SUV značky Mercedes-Benz. V uplynulých hodinách predstavil výrobca tento model v športových verziách 43 a 63 od divízie Mercedes-AMG, ktoré síce automobilka nedávno predstavila, avšak len v klasickej SUV karosérii, preto teraz prichádza na rad aj štýlovejší derivát GLC Coupé. Aj pri SUV kupé evidujeme nový trend, v rámci ktorého majú obe AMG verzie rovnaký bodykit.

Odporúčané
Nové 639-koňové AMG nám vyrazilo dych. Toto je najextrémnejšie štvormiestne auto na trhu Nové 639-koňové AMG nám vyrazilo dych. Toto je najextrémnejšie štvormiestne auto na trhu 5. mája 2019, 19:46

Doteraz sme štyridsaťtrojkové AMG vedeli relatívne ľahko odlíšiť od osemvalcových verzií, keďže na rozdiel od nich mali len štandardný optický AMG paket, zatiaľ čo až šesťdesiattrojky mali osobitný, plnohodnotný AMG bodykit. To sa teraz mení, pretože nové GLC 43 Coupé aj GLC 63 S Coupé vyzerá identicky, jedinou odlišnosťou sú koncovky výfuku – slabšia verzia ich má oválne, zatiaľ čo tá najvýkonnejšia podlhovasté. AMG verzie majú navyše aj výraznú odtrhovú hranu na veku batožinového priestoru. V oboch prípadoch však novinky disponujú tzv. Panamericana Grillom, teda maskou s vertikálnymi lamelami, a môžu za príplatok obúvať až 21” disky. GLC 43 Coupé má vpredu 370- a vzadu 360-milimetrové kotúče, zatiaľ čo GLC 63 Coupé má 390, respektíve 370 mm kotúče.

Mercedes-Benz, GLC, GLC Coupé, GLC kupé, GLC 43, GLC 63,Mercedes-Benz, GLC, GLC Coupé, GLC kupé, GLC 43, GLC 63,Mercedes-Benz, GLC, GLC Coupé, GLC kupé, GLC 43, GLC 63,Mercedes-Benz, GLC, GLC Coupé, GLC kupé, GLC 43, GLC 63,
Zobraziť galériu
(10)

V interiéri pribudol športový volant a sedadlá, ktoré je možné nahradiť škrupinovými, do popredia sa dostávajú karbónové dekóry, no a infotainment MBUX ponúka nové štýly zobrazenia. Pointou AMG verzií je však vysokovýkonné pohonné ústrojenstvo. To podľa vzoru technicky príbuznej triedy C totiž hlási zásadný downsizing – zatiaľ čo predošlé GLC 43 malo šesťvalec a GLC 63 S plnokrvný osemvalec, nové generácie si musia vystačiť len s elektrifikovaným dvojlitrovým štvorvalcom.

Odporúčané
Najvýkonnejší štvorvalec na svete nám vyrazil dych. Mercedes-AMG CLA 45 S je doslova kompaktný superšport Najvýkonnejší štvorvalec na svete nám vyrazil dych. Mercedes-AMG CLA 45 S je doslova kompaktný superšport 1. novembra 2020, 16:40

V slabšom prípade je benzínový agregát doplnený o elektrické turbo, zatiaľ čo v šesťdesiattrojke mu sekunduje ešte aj elektromotor s výkonom 150 kW/204 koní a vlastnou 2-stupňovou prevodovkou.

  • GLC 43 Coupé – 2.0 R4, 310 kW/421, 500 Nm, 0 – 100 km/h za 4,8 s
  • GLC 63 S Coupé – 2.0 R4 + el., 500 kW/680 k, 1 020 Nm, 0 – 100 km/h za 3,5 s


Najsilnejšie GLC tak prichádza s označením GLC 63 S E Performance ako plug-in hybrid. Jeho akumulátor s kapacitou 6,1 kWh neslúži primárne na docielenie vysokého elektrického dojazdu (len cca 12 km), ale ako výpomoc pre štvorvalec. Ten má v tomto prípade 476 koní, výkon celej sústavy je však 680 koní. Obe AMG verzie sa štandardne spoliehajú na pohon všetkých štyroch kolies, 9-stupňovú automatickú prevodovku a riadenú zadnú nápravu.

GLC 63 S Coupé má navyše ešte aj samosvorný elektronický diferenciál na zadnej náprave, aktívne stabilizátory (Active Ride Control), pričom na rozdiel od GLC 43 Coupé s pohonom 4Matic (pomer 31 : 69) disponuje systémom 4Matic+ s plne variabilným vektorovaním krútiaceho momentu od 50 : 50 po plne odpojiteľný pohon predných kolies.

Mercedes-Benz, GLC, GLC Coupé, GLC kupé, GLC 43, GLC 63,
Zdroj: Mercedes-Benz
Domov
Zdieľať
Diskusia